vineri, martie 28, 2025
ȘTIRIAcesta este chipul unuia dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist:...

Acesta este chipul unuia dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist: a ucis zeci de români fără judecată. Grunsperger Mihaly a murit nederanjat de nimeni în 1997

Mulți au auzit de abuzurile și crimele regimului stalinist instalat în România după 1944, cu tancurile sovietice, dar puțini sunt cei care au auzit de Patriciu Mihai.

Colonelul Mihai Patriciu, pe numele real Grunsperger Mihaly, s-a născut la 19 ianuarie 1909 în comuna Brusturi (denumire veche: Tătăruș), județul Bihor, fiul lui Grunsperger Mihaly și Burzan Maria.

Istoricul și cercetătorul Gheorghe Petrov, îndepărtat de la Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului (IICCMER) de noua conducere susținută de președintele Iohannis, i-a făcut lui Grunsperger biografia. Conform acesteia,  Mihaly  a luptat ca voluntar în războiul civil din Spania, în cadrul Brigăzilor Internaționale, sprijinite de Uniunea Sovietică. La sfârșitul războiului a fost internat într-un lagăr din Franța, dar a evadat şi a luptat în rezistența franceză contra naziştilor până în anul 1944 când s-a întors în România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„În perioada iulie 1947-august 1948, după înființarea Direcției Generale a Siguranței Statului în 20 iunie 1947, a deținut funcția de Inspector general la Inspectoratul Regional de Siguranță Cluj. După înființarea Securității a deținut funcțiile de şef al Direcției Regionale de Securitate Cluj (30 august 1948-1 februarie 1951) și șef al Direcției Regionale de Securitate Brașov (1 februarie 1951-22 iulie 1952). După îndepărtarea lui Teohari Georgescu a fost demis din funcție pe fondul epurărilor antisemite, fiind trecut în rezervă la 31 iulie 1952 cu gradul de colonel”, scrie Petrov.

Grunsperger Mihaly a fost unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist, care a dispus arestarea, anchetarea și tortura a sute de persoane.

„Vorbim despre execuția fără judecată a câtorva zeci de persoane și trimiterea în pușcării și lagăre de muncă a altor nenumărați oameni, dintre care mulți nu s-au mai întors niciodată acasă. După 1989, în toți anii care au trecut până la decesul său, autoritățile judiciare nu l-au deranjat cu nimic și nu l-au întrebat vreodată ceva despre crimele și abuzurile înfăptuite, astfel că acest criminal și-a trăit liniștit bătrânețea, încasându-și toate drepturile pecuniare acordate de Statul recunoscător”, a spus Petrov.

Criminalul a trăit până la vârsta de 88 de ani, murind în 1997, nederanjat de nicio instituție a statului.

„Fotografia prezentată este rară, fiind obținută de mine în ziua de 17 iulie 2009 de la domnul Bereczky Arpad (1917-2010), care în urmă cu mulți ani a înființat la Cluj un Birou de Investigare a Crimelor Politice din România, acesta funcționând în cadrul fundației ce îi purta numele”, a completat Gheorghe Petrov.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE