marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEGrigore Cartianu, condamnat să plătească DAUNE MORALE și să șteargă articolele scrise...

Grigore Cartianu, condamnat să plătească DAUNE MORALE și să șteargă articolele scrise despre fostul șef al Loteriei Române. Tribunalul a considerat că articolele nu au „o bază factuală suficientă și precisă”

Grigore Cartianu a fost obligat să-i achite fostului șef al Loteriei Române, Ovidiu Portariuc, daune morale în valoare de 4500 de lei și să șteargă articolele denigratoare despre acesta, scrise pe portalul Ziariștii.com, informează Știri pe surse.

Decizia Tribunalului București este definitivă și poate fi consultată aici.

Articolele în cauză sunt „El este directorul PSD-ist care, împreună cu ministrul Teodorovici, a jefuit Loteria Română pentru a-l îmbogăți pe fugarul Ghiță! Milioane făcute cadou RTV”, respectiv „El e directorul Loteriei, cel care a patronat hoția specială de Anul Nou! E PSD-ist influent, a fost primarul oraşului Botoşani”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

În aceste articole, Cartianu îl acuza în mod direct pe Portariuc, fără a aduce vreo dovadă, că a jefuit Loteria Română, direcționând dicreționar bani publici către entități private, că a organizat un jaf enorm și scandalos, că a avut un management neprofesionst și necinstit la conducerea instituției publice, că a semnat contracte oneroase fără licitație și că a realizat mutări scandaloase, generând și maximizând o pretinsă pagubă în sarcina Loteriei Române.

Instanța de judecată i-a dat dreptate lui Portariuc, confirmând că „afirmațiile pârâtului (n.r. Cartianu) au o doză evidentă de subiectivism, fără ca judecata de valoare redată în conținutul articolelor să aibă o bază factuală suficientă și precisă”, că „pârâtul nu a verificat în mod riguros veridicitatea termenilor folosiți” și că „afirmațiile lansate în spațiul public despre reclamant” au avut „menirea de a-l discredita și de a-l decredibiliza în ochii opiniei publice, prin asocierea cu practici cel puțin ilicite”, concluzia instanței fiind aceea că „afirmațiile pârâtului sunt susceptibile a fi caracterizate ca vătămătoare pentru valorile protejate cât privește persoana reclamantului (onoare, demnitate, reputație), cu atât mai mult cu cât adevărul celor relatate nu a fost confirmat ulterior, în lipsa oricăror mijloace de probă (…)”.

Avocatul Cristian Winzer care l-a reprezentat pe Ovidiu Portariuc în procesul intentat lui Cartianu, a declarat: „Instanța a confirmat indubitabil că prin enunțarea publică deliberată a unor neadevăruri și a unor judecăți de valoare făcute fără o minima bază factuală și prin utilizarea unor cuvinte și expresii denigratoare, defăimătoare și calomnioase, domnul Cartianu a depășit sfera caracterului informativ care prezintă interes pentru opinia publică, aducând grave atingeri demnității, onoarei și reputației clientului nostru. Am avut convingerea că expunerile pârâtului nu erau și nu puteau fi justificate nici de dezbaterea unui subiect de interes public și nici nu se încadrau în limitele dozei de exagerare și provocare permise de CEDO. Soluția obținută de avocații noștri dovedește gravitatea afirmațiilor profund neadevărate făcute de către domnul Cartianu printr-un mijloc de comunicare în masă, deși calitatea acestuia de jurnalist și de formator de opinie obliga la o evidentă prudență în redarea și diseminarea informației, la respectarea normelor deontologice și mai ales la o riguroasă verificare prealabilă a informației pe care dorea să o publice. Tribunalul reține în mod clar forma intenției, probând că actul jurnalistic ofensator a fost unul premeditat.”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE