vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEGermania | Un parc de eoliene este demontat, pentru a permite EXTINDEREA...

Germania | Un parc de eoliene este demontat, pentru a permite EXTINDEREA unei mine de cărbune. În același timp, România și-a asumat „decarbonizarea” energiei

Activiștii de mediu se arată oripilați de faptul că una dintre cele mai mari companii energetice din Germania, Energiekontor, a început dezmembrarea unui parc de eoliene, pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune, relatează The Guardian.

Una dintre turbine a fost dezmembrată luna trecută, în timp ce alte două urmează să fie eliminate în cursul anului viitor, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei care administrează parcul de eoliene, situat în Rhin-Whestphalia.

În apărarea sa, compania Energiekontor a declarat că parcul de eoliene avea un termen limită până la care poate funcționa și anume sfârșitul lui 2023. În aceste condiții, afirmă compania, turbinele trebuie demontate până la finalul anului viitor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner (click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai mult, reconstruirea turbinelor – adică demontarea și construcția de la zero – a fost o condiție pentru permiterea construcției parcului eolian în 2001 și nu o schimbare a politicii energetice a Germaniei. Conform acestei politici, Germania trebuia să se axeze mai mult pe energii „verzi”, renunțând la energia clasică.

Cu toate acestea, luna trecută, Guvernul Germaniei a emis un decret de readucere la viață a capacităților miniere de cărbune aflate în conservare, pentru a suplimenta necesarul energetic, în condițiile în care importurile de gaze prin conducta Nord Stream s-au oprit.

Chiar și așa, ministrul pentru economie și energie (al partidului Verde) al statului Rin-Westphalia a cerut companiei să renunțe la dezmembrarea parcului de eoliene. Dar activiștii acuză partidul Verde că le-a trădat cauza, după ce același ministru a fost de acord cu prelungirea activității a două centrale energetice până în 2024.

În altă ordine de idei, România și-a asumat închiderea Complexului Energetic Oltenia, prin PNRR. Premierul Ciucă (foto) a fost joi la Bruxelles, unde a reușit doar amânarea închiderii grupurilor 3 de la Rovinari și 7 de la Turceni „în următoarea perioadă”.

PNL, într-un comunicat, a anunțat că decarbonizarea energiei românești continuă, doar că închiderea acelor două grupuri energetice „se amână”.

„Pentru a demonta tot felul de dezinformări apărute în spaţiul public privind închiderea unor termocentrale, sunt necesare câteva precizări. Ministerul Energiei a decis deja ca nicio unitate de producţie a CEO să nu fie închisă în această criză energetică. Această regulă se aplică şi centralelor vechi, pentru care nu există altă soluţie în afară de înlocuirea cu o alta nouă, construită de la zero. Direcţia Generală pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene este de acord cu decalarea tuturor termenelor de oprire a activităţii centralelor energetice pe cărbune. Punctual, grupurile 3 de la Rovinari şi 7 de la Turceni nu se închid în următoarea perioadă. Mai mult, acum sunt în derulare investiţii de peste 900 milioane euro în judeţele Gorj şi Dolj, pentru modernizarea punctelor de lucru ale CE Oltenia, printr-un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană. Astfel, până în 2026 se vor produce 1.300 megawaţi din gaz natural şi 700 megawaţi fotovoltaic”, se arată într-un mesaj al PNL transmis pe Facebook, citat de Agerpres.

„Guvernul a adoptat în iunie OUG 30/2022, prin care se va elimină cărbunele din mixul energetic al României până în 2032, dar în mod etapizat, cu ecologizarea exploatărilor miniere şi cu măsuri de protecţie socială şi reconversie profesională pentru oamenii din domeniu”, mai susţine PNL.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE