O faimoasă editură germană, Ravensburger, a retras din librarii și a trimis la topit o transpunere în benzi desenate a aventurilor celebrelor personaje, care au încântat copilăria multor generații, de la mijlocul secolului al XIX-lea până acum, anunță Știrile Pro TV.
„Opresiunea populației indigene este redată printr-o imagine romantizată cu multe clișee”, a explicat editura germană.
Luni, 22 august, patronul Ravensburger, Clemens Maier, a dat asigurări că „nu am avut niciodată intenția de a răni pe cineva”, adăugând că firma sa este “foarte atentă la problema diversității și a aproprierii culturale”, după cum sintetizează jurnaliștii francezi de la Le Monde, citați de EduPedu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Însă nu este clar la ce val recent de critici a reacționat editura cu retragerea cărții și pe cine ar fi putut “răni”, pentru că au mai existat nemulțumiți și până acum. Deutsche Welle (DW) notează că sursa principală de nemulțumire este că volumele și personajele lor sunt o reeditare a vechiului stereotip al „nobilului sălbatic”. „Nativii lui May nu sunt oameni adevărați, ci figuri idealizate, aproape magice, al căror rol principal este de a se sacrifica în beneficiul protagonistului alb”. Criticii noilor volume mai consideră că tot ceea ce a încercat autorul să descrie este o minciună, pentru că „se ignoră genocidul indigenilor americani și distrugerea habitatului lor”.
În acest context, publicația Deutsche Welle scrie că, totuși, Să te uiți la Karl May și Winnetou, și să te aștepți la o imagine autentică a experienței nativilor, este ca și cum ai citi Hansel și Gretel pentru sfaturi despre creșterea copiilor.
Măsura luată de editură a stârnit o dezbatere și cu privire la posibilitatea de a retrage și filmul. „Societatea germană nu duce lipsă de rasism, dar, în mare parte datorită lui Karl May, nativii americani sunt ținuți într-o considerație aproape universală, chiar dacă imaginea pe care un individ german, în general, o are despre indigeni, are prea puțină legătură cu realitatea”, mai subliniază Deutsche Welle.
Tabloidul german Bild a criticat aspru decizia retragerii. Pentru editorii acestui ziar și nu numai, editura Ravensburger „a capitulat” în fața „isteriei wokiste”. Cultura „woke” promovează o stare permanentă de atenție a mulțimii – în special pe social media – asupra oricăror discriminări, reale sau imaginare, pe bază de rasă în societate.
” o transpunere în benzi desenate ”
unii au crescut cu Pif
altii cu Rahan…..
E Germania spălată pe creeri. Acești cenzori nemți trebue trimiși la un spital psihic
Fiecare pasare pe limba ei piere! Glorie merkăloaiei care a pornit tavalugul!