Canalele media din Germania finanțate din bani publici au interzis efectiv partidul conservator AfD
De când alegerile federale de anul trecut s-au încheiat, radiodifuzorii de serviciu public german ARD și ZDF nu au invitat niciun politician din partidul de opoziție Alternativa pentru Germania (AfD) la emisiunile lor politice extrem de populare, arătând un dezechilibru flagrant, potrivit portalului de știri german Junge Freiheit.
Datele lui Junge Freiheit au arătat că politicienii conservatori ai CDU/CSU au fost invitați de 122 de ori, cei de la social-democrați (SPD) au avut 119 apariții, politicienii verzi de 86, iar politicienii liberali ai FDP de 72 de ori, în timp ce reprezentanții AfD nu au avut nicio apariție în studiourile TV ale ARD și ZDF. Chiar și Partidul de Stânga, care a câștigat la doar trei locuri directe în Bundestag a fost reprezentat de 26 de ori.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Președintele AfD, Tino Chrupalla, a spus că nu este o coincidență.
„Excluderea în mod evident sistematică a AfD în formatele de discuții ale ARD și ZDF este o încălcare clară a mandatului programului și a obligației de echilibru”, a spus el ziarului Junge Freiheit. O forță politică cu milioane de alegători este „refuzată să fie prezentă în formate importante”.
Chrupalla acuză radiodifuzorii publici de manipulare care dăunează discursului politic și democrației.
„Pentru cel mai scump radiodifuzor public din lume, acesta este un rechizitoriu. Întregul sistem de difuzare finanțat prin taxe obligatorii a devenit învechit și trebuie urgent reformat și redus”, a adăugat el.
Portalul a întrebat ambii radiodifuzori majori de ce nu a fost invitat Partidul AfD și ce criterii au fost de fapt folosite pentru selectarea oaspeților. Talk-show-urile nu sunt „parlamente de substituție”, i-a răspuns ARD ziarului Junge Freiheit în ceea ce a pretins că este o justificare pentru interdicția AfD.
Invitațiile sunt „legate de subiect” și conforme „criteriilor pur jurnalistice”, a susținut rețeaua. În plus, „membrii diferitelor partide nu sunt nici preferați, nici dezavantajați în sine”.
ZDF a precizat că invitații ar trebui „să aibă poziții și perspective diferite asupra subiectului; să provină din politică, știință și jurnalism sau să fie cetățeni implicați, afectați”, însă prin „dezbateri controversate” telespectatorii și-ar putea forma sau pune la îndoială o opinie.
Radiodifuzorul subliniază că știrile și programele sale actuale raportează „din punct de vedere al conținutului și cu tonuri originale despre partidele reprezentate în Bundestag”.
Misiunea radiodifuzorilor, finanțată cu miliarde de euro din taxele de difuzare pe care nemții sunt obligați să le plătească, este definită în Tratatul Interstatal de Radiodifuziune:
„În îndeplinirea misiunii lor, radiodifuzorii de serviciu public trebuie să țină cont de principiile obiectivității și imparțialității în raportare, diversității de opinii și echilibrului ofertelor lor.”
Într-un raport din 2016, serviciul științific al Bundestag-ului a scris că serviciul public de radiodifuziune este „obligat la echilibru și diversitate” și trebuie „cel puțin să lase loc tuturor tendințelor”, potrivit Remix News.