ACTUALITATEGermania dorește eliminarea dreptului de veto în UE. Demnitar polonez: E ultimul...

Germania dorește eliminarea dreptului de veto în UE. Demnitar polonez: E ultimul mecanism rămas care blochează hegemonia germană

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că a sosit momentul să se elimine mecanismul de veto în Uniunea Europeană. El a spus că este de părere că UE ar trebui să devină mai eficientă pe arena politicii internaționale și că decisivitatea Uniunii este blocată de țările care utilizează mecanismul de veto pentru a „paraliza” politica externă a UE.

„Nu ne mai putem permite să fim ostatici ai celor care paralizează politica externă europeană prin drepturile lor de veto”, a spus el.

El a declarat că mecanismul de veto trebuie eliminat și că susține introducerea unui sistem de vot majoritar. Problema mecanismului de veto este menită să devină un punct central al discuțiilor despre viitorul Europei la viitoarele conferințe.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Reacție fermă din Polonia

Ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Marcin Romanowski, a făcut referire la recenta declarație a lui Maas pe rețelele de socializare. El a subliniat că mecanismul de veto a protejat statele mici ale UE de hegemonia Germaniei.

Romanowski a avertizat că dacă se introduce schimbarea propusă de ministrul german de externe, atunci ar putea exista consecințe grave pentru Europa.

„Ministrul de Externe german a declarat că mecanismul de veto al UE ar trebui eliminat. La urma urmei, acesta este ultimul mecanism rămas care blochează hegemonia germană. În mod clar, Germania nu mai suportă situația în care alte țări refuză să-i accepte viziunea. Oricum, reușiseră să o facă mult timp”, a scris viceministrul pe Twitter.

Heiko Maas nu a dat nume, dar Ungaria a blocat recent declarațiile de politică externă ale UE. Aparent exasperat de poziția de la Budapesta, ministrul adjunct de Externe al Germaniei, Miguel Berger, a criticat Ungaria pe Twitter, săptămâna trecută.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De asemenea, la jumătatea lunii mai, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a criticat declarațiile „unilaterale” ale UE asupra Israelului, în timp ce omologii săi europeni au cerut încetarea focului între Israel și palestinieni.

Totodată, Ungaria și Polonia au amenințat, anul trecut, că își vor exercita dreptul de veto și vor bloca întregul buget al UE, din cauza propunerilor propunerilor de a lega unele plăți ale fondului de condițiile statului de drept, descriindu-l drept „șantaj politic”.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Mecanismul statului de drept a trecut în cele din urmă și elemente deja liberale din UE amenință să îl folosească, țările conservatoare precum Ungaria și Polonia fiind cele mai vizate, în special în ceea ce privește migrația și LGBT, precizează Remix News.

Polonia și Ungaria s-au opus includerii expresiei „egalitate de gen” în declarația adoptată pe 8 mai de liderii statelor UE la summitul european ce s-a desfășurat la Porto, potrivit Agerpres.
Opoziția guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki față de mențiunea „egalitate de gen” se explică prin faptul că în opinia lor se creează astfel „un spațiu pentru drepturile LGBT, lucru față de care ele (Polonia și Ungaria n.red) se opun ferm, întrucât afirmă că aceasta le-ar putea distruge țesutul propriilor societăți creștine”, precizează un diplomat european.
Totodată, în martie 2021, Polonia a învins Comisia Europeană în cazul unei legi privind impozitarea supermarketurilor străine.
Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Legea adoptată de Polonia se aplică comercianților cu amănuntul care raportează un venit lunar de peste 3,7 milioane de euro. Impozitul are două valori: una mai redusă, 0,8%, pentru firmele care au venituri între 3,7 și 37 de milioane de euro, iar o valoare mai mare va fi aplicată societăților care depășesc 37 de milioane de euro pe lună.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT