ACTUALITATEGermania, cu acceptul SUA, duce un război hibrid împotriva regimului de la...

Germania, cu acceptul SUA, duce un război hibrid împotriva regimului de la Varșovia, pentru că este capul balaurului „eurosceptic”

Polonia a mizat totul pe cartea numită Statele Unite, dar noua administrație Biden de la Washington nu pare să aprecieze devotamentul acestui stat est-european, scrie Cotidianul.

Într-un articol publicat de revista Foreign Policy, Wess Mitchel, succesorul Victoriei Nuland la Departamentul de Stat, în perioada administrației Trump, atrage atenția că administrația Biden poate cădea în aceeași capcană ca și fosta administrație Obama – va acorda atenție aproape exclusiv Bruxelles-ului și Berlinului, ignorând țările central și est-europene, care sunt în ”prima linie” a disputelor americane cu Rusia și China. Secretarul de stat John Kerry a efectuat nu mai puțin de 34 de vizite în Franța în perioada mandatului său în administrația Obama și nu a fost niciodată în România, Slovacia, Ungaria sau Cehia. A făcut 11 vizite la Viena pentru întâlniri cu oficialii iranieni sau ruși, însă nu a avut nicio vizită oficială dedicată Austriei. În schimb, Mike Pompeo, secretarul de Stat al președintelui Donald Trump, a acordat multa atenție Poloniei, Ungariei, Cehiei si Austriei. A fost primul secretar de Stat care a vizitat Slovacia după 20 de ani.

Până acum, administrația Biden a lovit Polonia în cel mai dureros punct. A ridicat sancțiunile impuse companiilor care construiesc gazoductul Nord Stream 2, iar apoi s-a înțeles cu cancelara Angela Merkel să dea lumină verde pentru finalizarea acestui proiect. Reacția ministrului de Externe polonez este grăitoare pentru situația relațiilor cu marea putere pe care a mizat Polonia: „Am auzit din presă despre ridicarea sancțiunilor. Aliații noștri americani nu au găsit timp să se consulte cu regiunea cea mai expusă la consecințele acestei decizii”. Polonia nu a scăpat de spaima acestui gazoduct și a rămas cu relații degradate cu Rusia, cu o relație dificilă cu Germania și UE și cu un contract pentru gaze naturale lichefiate scumpe importate din America, semnat în timpul administrației Trump. Apoi, Polonia nu mai are parte de același sprijin al Washingtonului pentru Inițiativa celor Trei Mari, pentru că actuala administrație nu mai urmărește atât de mult limitarea hegemoniei germane în regiune.

Mai rău, un analist rus, Andrew Korybko, consideră că Germania – cu acceptul SUA – duce un război hibrid împotriva regimului de la Varșovia – acolo unde liderii europeni consideră că se află unul dintre capetele ”balaurului” reprezentat de euroscepticism.

„Analistul rus Andrew Korybko consideră că Germania, cu acceptul SUA, duce un război hibrid împotriva regimului de la Varșovia – acolo unde se află unul dintre capetele ”balaurului” reprezentat de euroscepticism. Polonia poate fi scena unei ”revoluții colorate” mascate susținută de Germania, iar, dacă revoluția aceasta va reuși, noua putere va accepta hegemonia germană în Polonia și în întreaga UE. Faptul că Danemarca, o țară aliata a Germaniei și Statelor Unite, a blocat recent proiectul polonez al unei conducte pe sub Marea Baltica care să aducă gaze naturale din Norvegia nu face decât să arate cât de mult va crește presiunea asupra actualei administrații poloneze, pentru a facilita o victorie a liberalilor lui Tusk, scrie Korybko. Donald Tusk a mers până într-acolo încât a sugerat că există o „conspirație” între Vladimir Putin și rusofobul Kaczysnki, deoarece acesta din urmă ”aplică pas cu pas agenda politică și internaționala a lui Putin în Polonia și Europa”. ”Singurul care deschide câte o șampanie după deciziile lui Kaczynski este Putin, la Kremlin”, a mai spus Tusk”, notează Cotidianul.

Concluzia: „Aceasta este situația unei guvernări care a mizat totul pe cartea unei singure mari puteri și a încercat în acest fel să-și păstreze cât mai multă suveranitate, în dauna hegemoniei germane și a Bruxellesului. Polonia va reveni la vechea dilemă a țărilor central-europene: prea puțină prezență germana duce la temeri economice, prea multă prezență germană stârnește temeri legate de suveranitate. Guvernul condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski părea să fi găsit o cale de mijloc, însă nu a fost așa. Un viitor guvern Tusk nu va mai avea vreo dilemă – va îmbrățișa proiectul Europei dominate de Germania și ”ordinea internaționala bazată pe reguli” dragă administrației Biden”.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate