joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEGeorgia | Guvernul afirmă că retrage legea care declara ONG-urile drept „agenți...

Georgia | Guvernul afirmă că retrage legea care declara ONG-urile drept „agenți străini”, dacă au cel puțin 20% finanțare din străinătate. PAH afirmă că o lege identică există în SUA încă din 1938

Partidul de guvernământ al Georgiei a anunțat joi că stopează traseul parlamentar al legii „transparența influenței străine”, după două zile de proteste în această țară.

Partidul „Visul georgian”, aflat la guvernare, a afirmat într-un comunicat că legea a fost „reprezentată într-o lumină proastă și într-un fel mistificator”. Formațiunea a declarat că va demara consultări publice pentru a „explica mai bine” scopul legii.

Anunțul vine după două zile de proteste, susținute de Occident. În timpul manifestațiilor, Washington-ul a îndemnat Guvernul să dea dovadă de „reținere” și să permită manifestațiile pașnice, în timp ce de la Kiev, Volodimir Zelenski a cerut un „succes democratic” pentru „prietena Georgia”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Protestele au luat o turnură violentă, 50 de polițiști fiind răniți, forțele de ordine operând 70 de arestări. După adoptarea în primă instanță a legii, ambasada SUA a numit ziua drept „una neagră pentru democrația din Georgia”. Premierul Irakli Garibașvili a declarat, însă, că este vorba despre o politică „echilibrată” care are ca scop „pacea și stabilitatea”.

Președintele Georgiei a susținut protestele împotriva legii. Atât liderul de la Tbilisi cât și protestatarii susțin că legea este de inspirație rusească, având în vedere că există un act asemănător la Moscova.

Sursa de inspirație?

Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, însă, arată într-un editorial semnat în Libertatea că actul este copiat, aproape integral, după o lege americană, aflată în vigoare încă din 1938.

„Conform acestei legi, orice „agent străin” sau „agent al unui responsabil străin” este obligat să se înregistreze la Ministerul Justiției.

Acolo trebuie să declare și pentru cine lucrează, și ce activități desfășoară pentru respectivul responsabil străin și, de asemenea, trebuie să declare veniturile obținute de la acesta, cum le-a cheltuit, toate datele firmei, inclusiv ale angajaților/membrilor sau toate datele personale.

„Responsabil străin” este, conform acesti legi: „un guvern al unei țări străine sau un partid politic străin; o persoană din afara [țării], cu excepția cazului în care se stabilește că acea persoană este o persoană fizică și un cetățean al [țării] și are domiciliul pe teritoriul [țării], sau că acea persoană nu este o persoană fizică și este organizată conform legilor [țării] sau al oricărui stat sau alt loc aflat sub jurisdicția [țării] și are sediul principal de afaceri în [țară]; un parteneriat, o asociație, o corporație, o organizație sau o altă combinație de persoane organizate în conformitate cu legile sau cu sediul principal de afaceri într-o țară străină”.

„Agent al unui responsabil străin” sau „agent străin” este: „orice persoană care acționează ca agent, reprezentant, angajat sau servitor sau orice persoană care acționează în orice altă calitate la ordinul, cererea sau sub îndrumarea sau controlul unui responsabil străin sau al unei persoane ale cărei activități sunt direct sau indirect supravegheate, dirijate, controlate, finanțate sau subvenționate în totalitate sau în mare parte de un responsabil străin și care direct sau prin orice altă persoană: se angajează în [țară] în activități politice pentru sau în interesul unui astfel de responsabil străin; acționează în [țară] în calitate de consilier pentru relații publice, agent de publicitate, angajat al serviciilor de informare sau consultant politic pentru sau în interesul unui astfel de responsabil străin; în [țară] solicită, colectează, plătește sau distribuie contribuții, împrumuturi, bani sau alte lucruri de valoare pentru sau în interesul unui astfel de principal străin sau reprezintă interesele unui astfel de responsabil străin în țară sau în fața oricărei agenții sau funcționari ai țării și orice persoană care este de acord, consimte, presupune sau intenționează să acționeze ca, sau care este sau se pretinde a fi, fie sau nu în temeiul unei relații contractuale, un agent al unui responsabil străin, așa cum este definit în această subsecțiune”.

Conform legii despre care vorbim, „termenul „persoană” include o persoană fizică, un parteneriat, o asociație, o corporație, o organizație sau orice altă combinație de indivizi”.

Conform acestei legi, inclusiv reprezentatul lui Volodimir Zelenski (altul decât ambasadorul) a fost obligat să se înregistreze la Ministerul Justiției ca agent străin, încă din 2019. 

Cei care încalcă prevederile Legii înregistrării agenților străini sunt pasibili de amenzi de 5.000 sau 10.000 de dolari și de închisoare de până la 6 luni sau de până la 5 ani.

Partidul georgian de dreapta spune că a copiat „Legea înregistrării agenților străini” din SUA

Văzând reacția fermă a lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA la legea propusă de parlamentarii ucraineni, poți să te întrebi de ce Departamentul de Stat al SUA nu condamnă la fel de ferm și „Legea înregistrării agenților străini”, care este identică, aproape, cu proiectul georgian.

De fapt, parlamentarii georgieni din partidul Visul Georgian, partidul de guvernământ în Georgia, care au inițat legea, au și susținut că proiectul lor, în cea de-a doua variantă depusă, este, de fapt, o traducere fidelă a „Legii înregistrării agenților străini”. Din informațiile disponibile în acest moment, într-adevăr, a doua variantă propusă de către parlamentarii georgieni este exact o traducere a „Legii înregistrării agenților străini”.

Așadar, de ce Departamentul de Stat nu a criticat niciodată acea lege, dar critică tocmai copia georgiană?

Simplu: pentru că „Legea înregistrării agenților străini” are titlul, în original, „Foreign agents registration act”, codul național „22 U.S.C. § 611 et seq”, este prescurtată „FARA” și este o lege adoptată în Statele Unite ale Americii în 1938, în vigoare și astăzi.

Așadar, Departamentul de Stat al SUA, Ambasada SUA în Georgia, UE, ONU, Human Rights Watch, 400 de ONG-uri și asociații din Georgia precum și mii de cetățeni georgieni contestă, critică și demonizează o lege care este copia fidelă a unei legi a SUA care nu doar că este în funcție, dar pe care politicienii americani vor să o și întărească, ultima inițiativă în acest sens datând din 2022.

În varianta georgiană, legea este „putinistă” și inacceptabilă, un atentat la democrație, atentează la drepturile omului și le răpește oamenilor libertăți esențiale.

În varianta americană, aproape identică, mai ales în punctele esențiale, legea este perfect democratică, nu atentează la democrație, respectă drepturile omului etc.

Dacă legea care i-a scos pe georgieni în stradă și i-a înfuriat atât de tare încât au început să arunce cu sticle incendiare în forțele de ordine și în clădirile unor instituții ale statului este o lege putinistă, atunci Franklin Delano Roosevelt, care a promulgat FARA a fost un putinist. Congresmanii și senatorii americani care au votat legea au fost niște putiniști, cum putiniști sunt și congresmanii și senatorii americani de azi, care nu o abrogă. Cu singura mențiune că Putin s-a născut cu 14 ani mai târziu decât data la care a intrat în vigoare „Foreign agents registration act” în SUA.

Cum zic pe la noi polițiștii din județul Neamț: „cheis clouzd” ”, a scris PAH.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate