vineri, aprilie 19, 2024
EDUCAȚIEGeorge Simion: E e nevoie de SIIJ/ Educația nu mai produce cetățeni...

George Simion: E e nevoie de SIIJ/ Educația nu mai produce cetățeni atașați valorilor naționale/ Clericii au dat dovadă de mult calm și răbdare în raport cu mojiciile la care au fost supuși

George Simion, co-președinte al AUR, a oferit un interviu foarte cuprinzător revistei Q Magazine, în care a abordat multe teme „fierbinți” în politica și societatea românească.

Simion a vorbit despre viziunea partidului său despre relația Stat – Biserică. El a spus că AUR susține actualul model de relaționare dintre cele două entități. Simion a mai adăugat că clericii au dat dovadă de mult și răbdare în timpul interdicțiilor impuse de autorități în timpul pandemiei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

„Sunt convins că în interiorul Bisericii sunt înalți prelați care știu ce au de făcut. Clericii au dat dovadă de mult calm și răbdare în raport cu mojiciile la care au fost supuși din partea autorităților publice.

Să nu uităm că acest popor nu a avut întotdeauna un stat propriu și nu întotdeauna când a existat un stat acesta a fost și independent. Totuși, chiar și în lipsa unui stat independent, poporul român și-a păstrat identitatea prin limbă și prin credință.

AUR susține actualul model de relaționare stat-biserică, model care a fost grav încălcat și desconsiderat de reprezentanții guvernului PNL. Deși statul și Biserica sunt foarte diferite, se referă ambele la oameni. Statul și Biserica există pentru oameni, nu oamenii pentru ele.

Din acest motiv statul și Biserica trebuie să se consulte și să colaboreze, căci asta este în beneficiul oamenilor și al societății. Niciuna dintre aceste instituții nu se subordonează celeilalte, ci colaborează ca parteneri.

Asta nu înseamnă că avem de-a face cu un stat religios, nici că biserica devine o curea de transmisie a autorității publice.

Dimpotrivă, cred că acest model e calea de mijloc, acel bun simț care trebuie să guverneze relațiile între oameni și instituții. BOR, dar și celelalte culte, vor avea în AUR un partener onest de dialog și de colaborare reală pentru că avem credința printre cei patru piloni doctrinari”, a menționat liderul AUR.

În ceea ce privește educația, George Simion consideră că sistemul educațional nu mai produce cetățeni atașați valorilor naționale.

„Apropo de securitatea României, cred că degradarea sistemului de învățământ a ajuns la stadiul în care a devenit o vulnerabilitate pentru siguranța și securitatea României.

Educația produce astăzi oameni slab pregătiți, dar perfect integrabili pe piața globală a muncii.

Sistemul de educație nu mai produce decât în foarte mică măsură cetățeni ai României, atașați valorilor naționale și bine pregătiți profesional”, a continuat el.

În ceea ce privește economia și agricultura, George Simion consideră că este necesară o reindustrializare a României și că țara noastră trebuie să poată să-și susțină singură consumul intern.

„Criza sanitară declanșată de apariția virusului SARS-CoV-2 ne-a dovedit că nu ne putem baza pe ideea că China va produce toate bunurile finite de care avem nevoie. Din multiple considerente, avem nevoie de o reindustrializare a României.

Nu trebuie să producem de toate cum a încercat să facă Ceaușescu. Dimpotrivă, trebuie să ne alegem câteva domenii, în care să producem bunuri cu valoare adăugată mare, nu să lucrăm în lohn ca până acum. Pe de o parte, să producem o parte din bunurile de care avem nevoie, pe de altă parte să putem exporta produse cu valoare adăugată prin care să echilibrăm balanța de plăți a țării.

În agricultură, este nejustificabil ca o țară cu datele de pornire ale României să nu poată să susțină consumul intern de produse agroalimentare din producția proprie.

Nu doar că avem potențialul de a ne hrăni populația, dar putem face și export, evident nu doar de grâu, ci și de produse alimentare cu valoare adăugată. Tot referitor la agricultură, noi nu vedem agricultura de subzistență ca o piatră de moară, ci dimpotrivă ca o bună bază de plecare.

Avem milioane de oameni care trăiesc independent din munca pământului pe care îl dețin. Unii dintre ei pot face pasul către ferme mici și mijlocii, dacă sunt susținuți cu credite avantajoase, know-how și rețele de valorificare a producției.

Suntem pentru o integrare economică sporită în Europa și pentru comerț cu toate țările lumii, dar pentru o integrare și un comerț internațional echitabil, care să ne permită să evoluăm, să prosperăm, nu să ne țină blocați în subdezvoltare, drenați de forța de muncă și lipsiți de resurse pentru investiții”, a mai spus el.

În ceea ce privește relația cu China, George Simion spune că nu înțelege de ce toată lumea poate face afaceri cu această, țară, dar România, nu. El se opune, totuși, folosirii tehnologiei chinezești în domeniul 5G.

„Știți care e problema? Când Germania încheie diverse înțelegeri cu Rusia, totul este în regulă. Dacă România ar dezvolta relații mai apropiate cu Rusia imediat ar fi acuzată că este un cal troian al Rusiei în UE.

Uneori Rusia și China sunt utilizate pe rol de baubau pentru a controla țările mai mici. În principiu, dacă toată lumea face afaceri cu China, de ce să nu facem și noi?

Însă, în ce privește tehnologia 5G și în general tot ce ține de IT&C sunt circumspect față de China. Știu că în această țară se implementează un vast program de supraveghere și control social prin sistemul așa-numit al creditelor sociale. Companiile chineze nu operează absolut independent de autoritățile de la Beijing și nu exclud faptul ca tehnologia utilizată de companiile din China să vină la pachet cu subtile instrumente de supraveghere și extragere de date.

La fel se întâmplă, presupun, și în privința marilor corporații americane. Pentru că avem un parteneriat strategic cu SUA, dar și din motive culturale, cred că este bine să rămânem în spațiul euroatlantic și din punct de vedere al tehnologiei pe care o utilizăm”, a explicat deputatul AUR.

Într-o mărturisire interesantă, acest a spus că cel mai mult a învățat din „lecția istorică a momentului 1968”.

„1968 – invadarea Cehoslovaciei și evenimentele de după aceea. România a nesocotit ordinele primite de la Imperiu, riscând, dar totodată apărându-și interesul național. Pentru câțiva ani, am fost luați în serios de marile puteri, iar moralul românilor era la cote maxime, ajungând în situația în care celebrul dizident Paul Goma s-a înscris, entuziasmat, în partid”, a spus Simion.

În ceea ce privește Europa, liderul AUR consideră că politicienii români ar trebui să învețe de la Polonia și Ungaria, de la felul în care acestea și-au apărat interesul la Bruxelles.

„Reușita recentă în fața birocrației de la Bruxelles obținută de Ungaria și Polonia ar trebui să fie o lecție pentru așa-zișii noștri conducători, dar nu este pentru că ei nu au depășit niciodată stadiul de moluscă în relațiile internaționale.

Europeni sunt cei care apără valorile europene, tradiția creștină a Europei, identitatea națiunilor noastre și modelul nostru cultural. Străini de Europa sunt toți cei care nu le prețuiesc, ba chiar le desconsideră din chiar mijlocul instituțiilor europene.

Pentru noi este firesc să apărăm viața, normalitatea și identitatea noastră culturală. Este ceea ce ar trebui să facă orice politician de pe orice meridian al globului în raport cu oamenii pe care susține că îi reprezintă”, a continuat Simion.

În ceea ce privește subiectul SIIJ, Simion susține că aceasta trebuie să existe.

„Ideea de a exista un mecanism de contracarare sau sancționare a eventualelor abuzuri comise de magistrați mi se pare bună. Dar, cum la noi toate ideile bune sunt pervertite, vezi și cazul pensiilor speciale și multe altele, SIIJ a fost înființată din dorința PSD-ului de a avea o pârghie de control asupra magistraților.

Asta e impresia cu care am rămas eu și nu doar eu. Nu contează, garnitura PSD s-a schimbat, ei poate și-au schimbat optica însă noi nu negociem principii: e nevoie să împiedicăm viitoare forme prin care instituții sau persoane să poată comită abuzuri, e nevoie de SIIJ”, a mai spus el.

Deputatul AUR a descris astfel partidele politice:

„PNL gravitează în sfera de influență a Germaniei și Austriei. USRPLUS îl are la vârf pe Cioloș, omul lui Macron și al Franței din Parlamentul European. PSD este partidul care, în mod tradițional, a avut oameni care au gravitat în orbita Moscovei. UDMR este extensia politică a Budapestei în România. Așadar, din actualul parlament, doar AUR nu este unealta unor forțe din afara României. Poate acesta este și motivul pentru care am fost atât de atacați după alegeri.

PSD este vechea stângă în care activiștii par că au pierdut războiul cu securiștii. USR PLUS este noua stângă securistă, iar PNL este un partid de centru în care regăsești cam toate curentele, un soi de șaorma cu de toate”, a mai spus Simion.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE