George Cușa, unul dintre cei mai vocali martori ai acțiunii violente de la Închisoarea Pitești și supraviețuitor al Fenomenului Pitești s-a stins din viață duminică, 7 mai, informează pagina oficială „Memorialul Închisorii Pitești”.
George Cușa s-a născut în 1926 la Bazargic, în Cadrilater, într-o familie de macedoneni. Avea 22 de ani când a fost arestat de autoritățile comuniste. Era student la Filosofie. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare și a trecut, timp de 11 ani, prin mai multe penitenciare, în mai multe perioade de detenție. A fost una dintre victimele torturilor de la Închisoarea Pitești, în 1950, în plină desfășurare a Fenomenului Pitești. A fost eliberat în 1953, primind domiciliu obligatoriu, dar a fost rearestat în 1958. Avea deja o fetiță de 11 luni. Din cauza unei injecții administrate greșit, fetița a murit la vârsta de patru ani și jumătate, când George Cușa era încă în detenție. A aflat prin ce a trecut familia sa abia după eliberare. A ieșit din închisoare în 1964, ca majoritatea deținuților politic, în urma unui decret de eliberare.
A fost contabil, apoi economist, însă nu a putut să își continue studiile după eliberare, pentru a deveni profesor, așa cum și-a dorit. Soția l-a așteptat în toată perioada de detenție și au avut împreună doi copii. A fost urmărit de Securitate până în 1989.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Înmormântarea domnului Cușa va fi cel mai probabil marți, în Constanța. Vom reveni cu detalii.
„Nu te dureau durerile pe care le suportai cum te durea suferința celuilalt, a colegului tău. Când îl vedeai pe celălalt că suferă, aveai impresia că e cineva care face parte din structura ta proprie.” (George Cușa)
condoleante