ACTUALITATEGen(r) Silviu Predoiu iese din rândul pro-american: România să fie de partea...

Gen(r) Silviu Predoiu iese din rândul pro-american: România să fie de partea celor care vor încheierea războiului. Războiul din Ucraina e un joc periculos pe pielea noastră, a europenilor

Generalul (r) Silviu Predoiu, fostul șef operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE), afirmă că România trebuie să fie alături de cei care vor să se încheie războiul din Ucraina, scrie Inpolitics.

Aluzia este la poziția Franței, a președintelui Macron, care încearcă să pornească negocieri pe cale diplomatică pentru încheierea războiului. Poziția Franței este în opoziție cu cea americană, prevalentă și la București, conform căreia negocierile ar trebui să înceapă doar când Ucraina ar fi în cea mai bună poziție.

„Ar trebui susținută poziția Franței, care încurajează un dialog, nu așa cum eronat se spune că încurajează ideea ca Ucraina să accepte compromisuri. Haideți să înceapă un dialog, haideți să-i așezăm față în față. În primele trei săptămîni, agresiunea rusă a fost secondată de dialogul între cele două părți, foarte curînd se creaseră premisele întîlnirii între cei doi lideri; apoi ucrainenii au început să primească armament și din a el moment, poziția lor s-a radicalizat de la o zi la alta.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În mod evident, din punct de vedere politic, o cedare de teren, recunoașterea statutului Crimeei, Donbasului, pentru Zelenski ar însemna sfîrșitul. Depinde ce pune mai întîi în față: viețile celor 100 de soldați care la mor pe zi, plus milioanele de refugiați, plus distrugerea țării sau obținerea unei păci ca premisă pentru un dialog? Despre asta e vorba. Depinde ce priorități are. Prioritatea ar trebuie să fie așezarea lor la masă. De la o zi la alta va fi mai greu să se facă o înțelegere între părți”, a spus generalul Predoiu la emisiunea lui Ionuț Cristache de la Evz.

Generalul Predoiu a mai afirmat că practic, România „nu există” în conflictul din Ucraina, făcând tot ce se spune la Bruxelles. Marii câștigători ai conflictului sunt companiile de armament, afirmă fostul șef al SIE.

„O spun americanii în presa lor că marii cîștigători sunt companiile producătoare de armament. O spunea zilele trecute șeful statului major al apărării din Marea Britanie, că le vor trebui ani de zile pînă vor compensa armamentul transferat în Ucraina, ceea ce înseamnă comenzi majore pentru companiile producătoare de armament. Mi se pare că este un joc foarte periculos pe care îl facem pe pielea noastră, a europenilor și în special a celor aflați în prima linie. În acest conflict, România nu e nicăieri decît geografic. Am văzut că ne mulțumeau ucrainenii pentru livrările de armament, pentru sprijin. Nu știu dacă o făceau ca să ne ajute sau ca să ne încurce…Noi nu avem nicio poziție, suntem de acord cu tot ce spun alții, la Bruxelles, uitînd că în UE suntem și noi. Am văzut că se spune că Putin și războiul sunt responsabili pentru că avem inflație. Păi hai să luăm măsuri, să fim de partea celor care propun să încheiem războiul. UE la momentul acesta are o garnitură de lideri care sunt în primul rînd birocrați și abia apoi politicieni, ceea ce înseamnă că sunt lipsiți de viziune. Iar la noi avem aceiași politicieni fără viziune”, a mai zis Predoiu.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Da……sa nu aveti niste mari surprize in 2-3 luni…..stati linistiti ca nu negociaza nimeni romania ca la taraba dintre romani,e o marfa ce se poate tranzactiona doar intre americani si rusi,mai ar fi ceva,dar nu e momentul,vorba lui ion ilici trilion triliescu kgb batranul edec bunicutza omul consenului si al marasmului economic inventatorul democratiei originale si al capitalismului de cumetrie unul din primii francofoni ai lumii de la oltenitza city cu origini etnice bulgaresti indoielnice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate