OPINIIGareth Bale anti-rasistul

Gareth Bale anti-rasistul

Știți care este cea mai mare problemă a fotbalului mondial? Probabil că vă gândiți la dotări slabe și terenuri proaste în țările mai puțin dezvoltate, sau că fotbalul este un sport de mercenari, în care jucătorii merg la echipa care plătește mai bine fără să mai conteze altceva decât banii sau că fotbalul este dominat de câteva echipe cu bugete de sute de milioane de euro, în care câte un jucător vedetă este cumpărat pe o sumă mai mare decât costă echipe întregi din campionate mai slabe. Dar greșiți când credeți așa ceva. Nu o să vă dați seama, decât dacă nu sunteți în tabăra progresistă: cea mai importantă chestiune cu care se confruntă fotbalul contemporan este rasismul. Iar situația este atât de gravă, încât a venit propunerea ca  selecționata Ungariei să fie exclusă din toate competițiile oficiale până când suporterii ei vor învăța comportamentul corect. Dacă intenția ar veni de la UEFA și FIFA, ar fi primită cu destulă reticență. Niște funcționari de prin birouri, pe care nimeni nu-i cunoaște, și care nu dau socoteală nimănui, ar cere măsuri extreme împotriva unei echipe naționale. Însă dacă propunerea vine din partea unui star iubit de suporteri, atunci va fi primită cu simpatie, și poate va avea succes.

Vedeta Gareth Bale, jucător galez la Real Madrid, dă o declarație despre rasism legată de meciul dintre Ungaria și Anglia, desfășurat pe Pușkas Arena, în care cere eliminarea Ungariei din competiția pentru Cupa Mondială din 2022 din Qatar.

Ce au făcut ungurii: au huiduit jucătorii Angliei încă înaintea primului fluier, când au îngenuncheat în semn de solidaritate cu mișcarea antirasistă Black Lives Matter. Asta e dovadă de rasism: să fluieri echipa adversă, eveniment care se petrece de când se joacă fotbal! Îngenuncherea în favoarea BLM nemulțumește inclusiv simpatizanți ai mișcării, care spun că e un gest teatral, care oricum nu poate șterge secolele de sclavagism al negrilor, iar baza o constituie măsurile reparatorii în favoarea negrilor. Nu se mulțumesc belemiștii cu o simplă îngenunchere, gestul oricum este inutil.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ce acuzații mai sunt:  în repriza secundă, suporterii Ungariei au aruncat cu mai multe pahare și sticle către Raheem Sterling, după ce atacantul lui Manchester City a deschis scorul. Lucrul acesta se întâmplă frecvent pe stadioane, indiferent de culoarea sau etnia marcatorului, fanii echipei gazdă care ia bătaie reacționează împotriva jucătorului care a marcat, și chiar împotriva echipei întregi. La meciul de săptămâna trecută dintre Rapid și CSU Craiova am văzut cum fanii rapidiști aruncau cu sticle împotriva jucătorilor Universității, dar ideea că ar fi un gest rasist nu i-a venit (din fericire) nimănui. A fost privit, cum sper că va fi și de acum încolo, ca gestul nesportiv al galeriei împotriva echipei adverse.

Altă acuzație: mai mulți fani ai gazdelor au imitat sunetele unor maimuțe, Jude Bellingham și Sterling fiind ținta acestor atacuri. Iarăși e o chestie discutabilă, și la adresa lui Ronaldo au fost adresate asemenea sunete în meciurile Portugaliei de la Campionatul European,  dar atacantul portughez este prea alb ca să se poată vorbi despre un atac rasist.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Să spunem că acuzațiile de rasism sunt exagerate este exagerat. Sunt pur și simplu inventate, manifestări de acest tip aveau loc până acum pe toate stadioanele din lume fără ca cineva să vină cu ideea că sunt manifestări rasiste, care ar cere măsura extremă a eliminării echipei ai cărei fani au un asemenea comportament din competiții. Galeriile echipelor de fotbal n-au fost niciodată exemplu de eleganță, de bună purtare și nici măcar de fair-play. Sunt fani care vor ca echipa lor să bată echipa adversă, și o susțin, din tribune, așa cum pot. Să ne mai amintim că există o întreagă bibliotecă, începând de la Gustave le Bon, legată de comportamentul indivizilor când sunt parte a unui grup, indiferent de culoare sau etnie, care e diferit de comportamentul persoanelor când nu sunt în mulțime.

Sperăm că această cerere a eliminării Ungariei din jocurile de calificare la Cupa Mondială, formulată prin intermediul lui Gareth Bale, va mai trezi câțiva oameni din visul progresist. Nu este Ungaria o forță majoră în fotbalul mondial, dar eliminarea ei pe criterii rasiste ar crea un precedent periculos, ar duce la infestarea cu progresism la un nivel mult mai înalt decât oricând în trecut.

Sunt oameni care au susținut mișcările progresiste până la un punct, au îndreptățirea lor, căci istoria e plină de nedreptăți care merită reparate. Dar când se întrece măsura, când oamenii de bună credință care le susțin își dau seama că nu se urmărește o repunere în firesc a lucrurilor, ci distorsionarea lor până la absurd, încep să-și revină. trec în tabăra „retrograzilor”. Sperăm că această cerere a eliminării Ungariei din jocurile de calificare la Cupa Mondială, formulată prin intermediul lui Gareth Bale, va mai trezi câțiva oameni din visul progresist.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

4 COMENTARII

  1. Antagonizarea rasială cea mai eficientă se face la bani Merga cam așa”Marcă paraua, alboteiule, că străstrăbunicu-tău a avut sclavi negri…-Dar moșu lui moșu a venit din Europa prin ‘920! -Taci și dă banu’ că era rasist! -Nu era rasist, era muncitor pe bandă, cot la cot cu negrii!- Mucles că ești alb, dă banu! – Dar de ce?- Pentru că ești alb și toți albii sunt vinovați și rasiști- Dar eu nu sunt rasist! Nevastă-mea e negresă! -Vezi, ești vinovat! Scoate banu , gata cu gargara, intră în rând și stai în genunchi! Hai, hai !

  2. Atingem niveluri de semnalizare a virtuții care nu păreau posibile. Nici bandiții de altădat’ nu-și făceau singuri denunțul forțat cu atâta zel cum îl fac ăștia altora, benevol.
    Cât despre speranță, moare ea ultima, dar și noi odată cu ea. Tocmai ideea că a mai rămas ceva nereparat îi va ține treji, cum spunea Scruton: It is one of the marvels of the modern world that human beings, having proceeded along a path that leads manifestly to error, can yet not turn back but must always exhort themselves to go further in the same direction. It is with modern architecture as it has been with socialism, sexual liberation, and a thousand other modern fads: those who defend them draw no other lesson from their failure than the thought that they have not yet gone far enough.

  3. That’s the way Romania was walking toward the communist heaven. Comunismul ăsta ideal, era întotdeaunaceva mai departe decât stadiul curent și România înainta și tot înainta întru crearea omului nou, odată cu care stadiul era atins și revolut.Pentru anii’50, comunismul avea sa fie desăvârșit parțial în ’80 când curentul trebuia să fie gratuit.În ’80 se scumpea kw și.la bani, și la vedere. Prin ’60 delatorii de meserie erau așa de mulți și specialiștii atât de puțini că pușcăriile politice s-au deschis, dizidența mult umflată nemaiavând relevanță în fața crahului economic iminent.Azi e la fel.Idiocrația e paralelă cu realitatea, subdezvoltarea nu.E o chestie de timp iar pierderile vor fi imense însă elitele se scaldă momentan într-un fals sengiment de siguranță.E clar că liberalismul clasic are limitele lui dacă s-a ajuns, a câta oară, din nou la aberația marxistă.

  4. Nu il invidiati ,este un biet exponat dintr-o gradina zoologica inchis intr-o cusca de fier caruia vizitatorii ii arunca printre zabrele bacnote si uneori cate un fruct.Fie-va mila ,baiatul acesta nu are nici Dumnezeu,nici viitor.Peste un an nu isi va mai aminti nimeni de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...