joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEGabriel Liiceanu îl acuză pe Sorin Lavric că s-a „îndrăcit” și că...

Gabriel Liiceanu îl acuză pe Sorin Lavric că s-a „îndrăcit” și că a „dezonorat” Facultatea de Medicină absolvită când a contestat virulența pandemiei

Filozoful Gabriel Liiceanu a scris despre „îndrăcirea” lui Sorin Lavric, scriitorul care a devenit senator pe listele partidului AUR, criticându-l pe acesta pentru pozițiile pe care și le-a asumat în textul „Mulțumiri” pe care l-a publicat pe R3Media.

Liiceanu, care a fost coordonatorul tezei de doctorat lui Sorin Lavric, a scris pe platforma Contributors că s-a înspăimântat de „conținutul textului și vehemența tonului” textului mai-sus menționat.

„Conținutul textului și vehemența tonului m-au înspăimântat. Mi s-a părut cea mai teribilă „schimbare la față” din câte s-au petrecut sub ochii mei. Tânărul sfios, cu pudori feciorelnice în ținută și glas, pe care îl cunoscusem la începutul anilor ʼ90 în amfiteatrul „Vasile Conta” de la Facultatea de Filozofie, dispăruse ca prin farmec. În locul lui, apăruse un tribun cu tonul înalt care promitea radicala „schimbare la față” a României în numai patru ani”, a notat Liiceanu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Patronul de la Humanitas nu este de acord cu Lavric când vine vorba de credință. Dacă Lavric vrea „o Românie sub spectrul lui Hristos”, Liiceanu simte „nevoia să-mi trăiesc „gustul mistic” la umbra cui vreau eu. Și dacă vreau „în umbra unei catapetesme” asta ține – ca și rugăciunea, ca și fapta bună, ca și dialogul cu Dumnezeu – de spațiul meu intim. Prefer să-mi fac exercițiile spirituale în singurătate, la mine acasă, și nu în piața publică în genunchi”.

Mai departe, Liiceanu scrie că „am ajuns să cred că Sorin Lavric a fost supus, ca în filmele de science-fiction, unei operații de substituire de personalitate”. Pe când îi era pedagog, Lavric era luminos, consideră Liiceanu, dar acum este „îndrăcit”. Liiceanu îl acuză pe Lavric că ar fi trădat facultatea de medicină, pentru că a pus la îndoială narativa oficială a autorităților privind pandemia și necesitatea măștii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Sorin Lavric a absolvit două facultăți, poate cele mai înalte, alături de cea a Dreptului, din spațiul universitar al Occidentului: Medicina și Filozofia. Pe amândouă le-a dezonorat. Pe prima, făcând propagandă (ca medic!) împotriva purtării măștii anti-Covid în spațiile publice („masca este un sigiliu al îngenunchierii simbolice”) și calificând pandemia ca o „fantasmagorie”, de vreme ce „virulența epidemiei este minimă”, iar „statisticile deceselor sunt umflate”. Pe a doua, Filozofia, a dezonorat-o ilustrând, după ce îi reproșase faptul lui Noica, „potențialul de oroare cu care se pot încărca la un moment dat cuvintele unui filozof”.

Oricum, deși relațiile sale cu Humanitas s-au încheiat acum 10 ani, Liiceanu a observat că Lavric începuse să dea „semnele unor derapaje”: voia să-l invite pe Dan Puric la un eveniment Humanitas.

„De zece ani, de când relațiile editurii Humanitas cu Sorin Lavric au încetat, am continuat să-i urmăresc acestuia traiectoria cu interesul celui ce crezuse la un moment dat că îi poate influența destinul. Treptat, semnele unor derapaje a căror cheie nu reușeam să o găsesc, au început să se înmulțească: de la intenția de a-l invita pe Dan Puric – și unde anume? – la „Fundația Humanitas Aqua Forte”, care celebrează memoria Monicăi Lovinescu, la recenta colaborare cu ziarul Cotidianul, specializat, printre altele, în terfelirea obsesivă a fostului său profesor și îndrumător doctoral.

Zilele acestea a survenit, într-un moment de „exaltare”, îndrăcirea, „una dintre marile necunoscute ale firii umane”. Acum, pentru mine, din Sorin Lavric n-a mai rămas decât „faptul înspăimântător al metamorfozei sale”.”, a încheiat Liiceanu.

Reamintim că în 2014 Gabriel Liiceanu era decorat de fostul Președinte, Traian Băsescu, despre care avea numai cuvinte elogioase, în ciuda derapajelor rasiste și injurioase, repetate ale acestuia.

Liiceanu nu și-a retras cuvintele nici după ce Băsescu a fost declarat colaborator al Securității, cu acte-n regulă.

„Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de ᅡintelectual al lui Basescuᅡ si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra”, a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: “Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim”, spunea în 2014, Liiceanu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE