duminică, aprilie 27, 2025
ACTUALITATEGabriel Liiceanu a pierdut procesul în care contesta acuzația că a primit...

Gabriel Liiceanu a pierdut procesul în care contesta acuzația că a primit cadou Editura „Politică” de la regimul Iliescu

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Gabriel Liiceanu împotriva unei decizii a Curții de Apel Iași, prin care i s-a respins plângerea împotriva lui Liviu Antonesei, cel care-l acuzase pe filozof că a primit cadou Editura Humanitas (fosta editură Politică) de la regimul Iliescu.

În cadrul unui interviu publicat pe blog-ul său, Antonesei afirmase că Liiceanu „a primit cadou” fosta Editură Politică, cu tot cu patrimoniu și că editura Humanitas a beneficiat de eșalonări ale obligațiilor față de bugetul de stat. Considerate ca defăimătoare și denigratoare, Liiceanu l-a dat în judecată și i-a cerut și despăgubiri de 100.000 de euro.

„După lupte seculare care au durat un cincinal fără șase săptămîni și s-a desfășurat pe trei cîmpuri de luptă – Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție a României – procesul declanșat în contra mea de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas s-a încheiat prin victoria mea. Această victorie finală a fost precedată de victoriile de etapă la instanțele anterioare”, a scris Liviu Antonesei pe blogul său.

ÎCCJ a decis: „Decizia nr. 1884 Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. împotriva deciziei civile nr. 228 din 10 mai 2022 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia civilă. Obligă recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. la plata către intimatul – pârât Antonesei Liviu a sumei de 3.311 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.” Suma se referă la cheltuielile acestui termen, pe cale separată vom solicita sumele corespunzătoare termenelor de la instanțele precedente… Că tot voiau acuzatorii mei nedrepți – așa i-a socotit Justiția – cîte 50.000 de euro fiecare cu titlul „repararea onoarei”.

Pe 1 februarie 1990, Ministrul Culturii de la acea vreme, Andrei Pleșu, desființa Editura Politică și înființa, cu patrimoniul acesteia, Editura Humanitas, pe care i-a încredințat-o lui Gabriel Liiceanu.

Mai precis, pe 20 februarie, Ministerul Culturii emitea un ordin, nr.82, cu valoare retroactivă, prin care Editura Politică, a fostului Partid Comunist Român (PCR) se desființa, iar patrimoniul acesteia se transfera Editurii Humanitas, al cărei director fusese numit Gabriel Liiceanu.

Detalii despre acest „transfer”, aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Bieții filozofi! Au devenit onorabili borfași în ochii tuturor. Că ei erau deja în ascuns, desigur! Artiști, din mișcări de poignet și degete. Adică schmanglitori nu scriitori! De parcă Noica nu îi stia… deja… demult…

  2. așa se ajută oamenii, nu fiți răi.

    tu scrii articole despre amicu Pleșu, iar amicu Pleșu din minima lui moralitate iti oferă cadou o editură de la stat, iar tu ii publici toate articolele,. Toată lumea caștigă, deontologic vorbind.

  3. 🙂 Și d-l filosof (arte plastice ?) A. Pleșu era parte din „regimul Iliescu” ?! Așa cum L. Pătrășcanu era din regimul (reînviat al) Regelui Mihai, în ’45 ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE