duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATEFurniza echipamente pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă și Sidex Galați, dar...

Furniza echipamente pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă și Sidex Galați, dar și pentru Europa, iar acum a devenit istorie: IMGB s-a făcut una cu pământul

Unitatea care a pus România pe harta internațională a marilor exploratori ai industriei grele și care a costat statul român zeci de milioane de dolari, la vremea construcției sale, respectiv Întreprinderea de Mașini Grele București (IMGB) a ajuns una cu pământul.

Cele 54 de hectare ale IMGB vor deveni spațiu pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare, informează Ziarul Financiar. Compania care deține spațiul, coreenii de la Doosan Heavy Industries, au decis să sisteze operațiunile din România pe fondul comenzilor scăzute, astfel că IMGB va deveni istorie.

IMGB a fost înființată în 1963, iar în 1998 a fost preluată de un concern novergiano-britanic, care a vândut-o către Doosan pentru 26 de milioane de dolari.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Întreprinderea a fost un pilon al industriei românești, oferind majoritatea produselor sale la export, 55% din producție ducându-se către țările din CAER, în ASIA sau în Europa.

În 1989, aici funcționau mai multe fabrici unde erau angajați peste 13.000 de oameni care produceau cilindri de laminare de 150 de tone pentru Combinatul Siderurgic Galați și peste 30 de echipamente pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă pentru unitățile 1 și 2.

In perioada comunistă, producția fabricii ajunsese la 130.000 de tone. Capacitatea maximă de producție era de 150.000 de tone, iar în 2011, cel mai bun an de la Revoluție, IMGB a atins o producție record de 96.000 de tone, potrivit Ziarului Financiar.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

IMGB a produs prima turbină de 700 MW pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, a făcut laminoarele combinatului siderurgic de la Galați (SIDEX) care atingeau o greutate de 150 de tone si a livrat in SUA un arbore de generator pentru centralele electrice de 120 de tone.

Compania care a cumpărat IMGB, Doosan, a avut probleme financiare în ultimii cinci ani, raportând pierderi financiare în fiecare an.

Doosan IMGB a reușit să-și reducă progresiv pierderile, de la peste 49 milioane lei în 2013 la sub 8 milioane lei în 2016, dar în 2017 a revenit la o pierdere de 30,9 milioane lei. In 2008, pierderile Doosan IMGB se ridicau la aproape 110 milioane lei.

Doosan IMGB se afla în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia romanească și a beneficiat, din aceasta cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subventionării producției de energie regenerabilă.

Platforma IMGB este cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în Capitală. SIF Banat-Crisana va dezvolta proiecte imobiliare pe cele 54 de hectare.

Recent, un alt pilon al industriei românești, Arpechim Pitești, a devenit istorie.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE