joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATEFundația Acasă în Muscel mobilizează comunitatea locală în jurul ideii de a...

Fundația Acasă în Muscel mobilizează comunitatea locală în jurul ideii de a da binele mai departe

Oameni de afaceri și profesioniști, cei mai mulți cu origini în Câmpulung, au pus bazele Fundației Acasă în Muscel, care va susține revigorarea culturală și educațională a locurilor natale, ca un tribut pentru ceea ce au primit în primii ani de viață de la comunitatea musceleană, zonă cu o amprentă puternică în dezvoltarea României moderne, informează un comunicat de presă.

Lansată în aceste zile la Câmpulung, Fundația Acasă în Muscel se definește ca o organizație total apolitică, care își propune să contribuie la dezvoltarea și punerea în valoare a regiunii, prioritar prin intermediul unor proiecte educaționale și culturale.

Echipa Fundației este compusă majoritar din antreprenori și profesioniști născuți în Câmpulung Muscel, activând preponderent în București, această conexiune puternică fiind motivul principal pentru a reîntoarce către comunitate o parte din generozitatea și inspirația primite în timpul anilor de formare ca oameni.

„Ne dorim să fim Fundația celor care cred că a da înseamnă a primi”, a declarat Marius Diaconu, unul dintre membrii fondatori, acest deziderat fiind cel care ghidează activitatea organizației, de la modul de stabilire a partenerilor până la definirea mecanismului prin care elevii pot accesa în mod gratuit programele organizației.

Evenimentul de lansare a avut loc în Amfiteatrul Colegiului Național Dinicu Golescu, unde oamenii care formează echipa Fundației Acasă în Muscel s-au întâlnit cu locuitorii Câmpulungului pentru a le prezenta inițiativele în lucru, misiunea organizației și planurile de viitor. Cei 4 colegi – Alina Matache, Marius Diaconu, Bogdan Popescu și Gabriel Crețu au povestit ce însemnă pentru fiecare ”Acasă în Muscel” și ce viziune au în privința impactului pe care ONG-ul il poate avea.

Ideea de bază transmisă publicului se bazează pe bucuria, dar și datoria morală de face ceva pentru locul de origini, mai ales în cadrul unei comunității cum este Câmpulungul, din care foarte mulți tineri aleg să plece după terminarea liceului.

„Ne bucurăm foarte tare să putem oferi, dar la fel de mult așteptăm alături de noi orice susținere” a spus Bogdan Popescu, pentru că rezultate sustenabile pot fi obținute doar prin mobilizarea unui număr cât mai mare de oameni atașați sufletește de oraș.

Proiectele Fundației se vor concentra în mod prioritar pe educația tinerilor, prima inițativă de acest fel fiind deja lansată: în jur de 70 de elevi participă la cursuri în cadrul Modulelor de Excelență în Informatică, Matematică și Limba Engleză și a Modulului de dezvoltare personală – Liderii de mâine.

În lunile următoare Fundația va lansa un apel de proiecte destinat unităților de învățământ prin care acestea vor putea implementa activități educaționale într-o manieră creativă, adaptată stilului de învățare al generației de astăzi. Pe termen mediu planurile organizației vizează extinderea gamei de cursuri disponibile pentru elevi, organizarea unor evenimente culturale destinate publicului larg și implementarea unor proiecte cu impact comunitar.
Firul roșu în cadrul acestor proiecte este în cuvintele lui Gabriel Crețu „a da mai departe, ca un act de generozitate autentică”, venind atât din partea celor care susțin financiar programele Fundației, cât și din partea elevilor participanți. Aceștia din urmă sunt încurajați să devină parte a mecanismului Bine2 , prin care binele primit prin participarea gratuită la activitățile educaționale este multiplicat, transformându-se în fapte bune făcute de elevi în beneficiul comunității (cum ar fi de exemplu reciclarea sticlelor de plastic, donarea de cărți, sesiuni de meditații cu copii mai mici).

Evenimentul de lansare s-a bucurat și de prezența a doi oaspeți remarcabili: actorul Marcel Iureș și Emil Hagi, câmpulungean, fondator al Muzeului Automobilului Românesc, oameni de seamă care exemplifică prin ceea ce fac valorile Fundației Acasă în Muscel. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, peliculă produsă în bună parte la Câmpulung Muscel.

Atestat documentar din jurul anului 1.300, Câmpulung Muscel a fost prima Capitală a Țării Românești, sub Basarab I și locul de origine a celui mai vechi document scris în limba română și păstrat până astăzi, Scrisoarea lui Neacșu.

Mica urbe de azi, care ar fi trebuit să gazduiască inițial Palatul Peleș, a reprezentat în secolul XIX și în prima jumătate a secolului trecut un spațiu cultural efervescent, unde și-au avut originile sau au activat nume mari ale culturii și științei românești cum ar fi: pictorul Theodor Aman, istoricul Constantin D. Aricescu, poetul și matematicianul Ion Barbu (Dan Barbilian), filozoful Petre Ţuţea, dramaturgul Tudor Muşatescu, doctorul Constantin Ion Parhon, arhitectul D. Ionescu – Berechet.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE