OPINIIFrunte suntem. Minte și plămâni ne mai trebuie?!

Frunte suntem. Minte și plămâni ne mai trebuie?!

Pe deficit pronunțat de imagine după ce administrația sa a „clocit” o amendă de peste 20 de milioane de euro pentru furnizorul de agent termic Colterm, primarul Fritz vine cu o veste de poveste: Timișoara va produce baterii pentru automobile electrice din întreaga lume! Rar dai peste un cinism de calibrul ăsta- investiția de 200 de milioane de euro a companiei germane Dräxlmaier e fluturată pe post de mare victorie de edilul german al unui oraș în care populația deplânge de ani de zile poluarea făcută de un alt uriaș german: producătorul de anvelope Continental.

Câta plasare contextuală: lăudate pe toate canalele pentru rolul pe care l-ar juca în lupta cu poluarea, déjà celebrele automobile electrice se pare că ascund un secret mai mult… murdărel decât eco: producția lor. Mai précis, exact producția de baterii cu care se laudă Fritz la urechea prea ascultătoare a timișorenilor. Potrivit unui studiu publicat de IVL Swedish Environmental Research Institute, producția unei baterii de litiu-ion pentru automobilele electrice degajă mai mult CO2 decât o face un autoturism clasic folosit vreme de câțiva ani. Din păcate pentru talibanii ecologismului de fațadă, care au sărit să discrediteze studiul suedezilor, mai sunt unii care o spun negru pe alb, cum ar fi cei de la Union of Concerned Scientists. Și alții, peste care puteți da cu un pic de efort de documentare. Iar concluzia este unanimă, chiar și în tabăra apărătorilor automobilului electric: deși în utilizare nu scot fum pe care să-l inhalăm în mod direct, poluarea conexă nu poate fi ignorată. Nici cea din procesul de producție al mașinii (inclusiv al bateriei), nici cea aferentă producerii electricității.

Revenind la maidanele și poveștile noastre, în tălmăcire și adaptare directă, lauda primarului ar suna cam așa: fiți mândri, veți reduce poluarea în lume! Cu aia de acasă nu vă bateți frunțile, că oricum îs mai la înălțime ca plămânii și asta vă ajunge…

Și mai zice ceva Dominic Fritz în postarea prin care se laudă cu o astfel de izbândă: „orașul nostru se poziționează ca un jucător important pe piața națională și europeană a tehnologiilor verzi.” Iar asta îmi dă fiori, fiindcă nu e prima sa aluzie la „Green Deal”-ul european și nici prima mea senzație că aceasta ar fi una dintre misiunile primarului provenit din rândul prea-stângiștilor „verzi” germani: aceea de a experimenta impunerea în forță a Pactului Ecologic European. A cărui radiografie pare să fie perfect surprinsă la Timișoara: se împinge spre groapă, cu orice preț social și economic, furnizorul de apă caldă și căldură al câtorva zeci de mii de familii, pe motiv că avea datorii și polua, în timp ce ții trena unor poluatori cu bani, care vin „de unde trebuie”…

Articol apărut pe Demnitatea.info, preluat cu acordul autorului

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. Germanii au colonizat Ardealul cu investiții corporative.

    Acum și-au pus direct omul in zonă să nu tot stea la negocieri și discuții cu indigenii, să dea directive rapid să eficientizeze mașina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...