marți, iulie 23, 2024
ȘTIRIFOTO | VIDEO Victoria, Unirea, Eva, Romarta Copiilor. La cumpărături prin magazinele...

FOTO | VIDEO Victoria, Unirea, Eva, Romarta Copiilor. La cumpărături prin magazinele din Bucureștiul de altădată

Bucureștiul de azi este împânzit de mall-uri și supermarketuri, peste vechile magazine de unde locuitorii Capitalei se aprovizionau în secolul trecut așternându-se uitarea.

Magazine precum Victoria, Unirea sau Romarta Copiilor erau adevărate „mall-uri” românești, cunoscute nu doar în întreaga țară, dar și în străinătate.

Vă invităm astăzi să dăm o raită prin magazinele din Bucureștiul de altădată.

Magazinul Victoria se află într-o clădire superbă, construită în urmă cu aproape 100 de ani. În perioada interbelică, acolo era un magazin de lux, cunoscut sub denumirea de „Galeriile Lafayette”, nume inspirat de celebrul magazin din Paris.

În magazinul din București existau raioane întregi cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, atât pentru dame, cât și pentru bărbați, dar și pânză, lenjerii, articole de sport, covoare și perdele, articole de voiaj și de menaj, parfumuri și jucării.

Produsele proveneau atât din țară, cât și din străinătate. În perioada interbelică, magazinul avea în jur de 1.200 de angajați. După naționalizarea din 1948, magazinul a fost numit Victoria, fiind promovat prin sloganul „50 de magazine în unul singur”.

Magazinul Unirea este mai „tânăr” decât Victoria, el fiind inaugurat în 1976, la momentul acela fiind printre cele mai mari şi mai moderne unităţi comerciale din ţară.

În anii ’80, magazinul era organizat pe unităţi specializate la fiecare nivel, cu un magazin alimentar la subsol şi continuând cu raioane de articole de uz general, articole de încălţăminte, ţesături, confecţii pentru copii, femei şi bărbaţi, articole de uz casnic, sport, electrice şi electrotehnice, la ultimele etaje funcţionând un restaurant cu autoservire, o cofetărie şi o patiserie.

De asemenea, magazinul era dotat cu scări rulante şi cinci lifturi de mare capacitate, fiind conceput pentru a deservi zilnic aproximativ 150.000 de persoane.

Romarta Copiilor se afla într-o clădire construită în anii ’60, pe locul fostei librării Cartea Românească, distrusă în urma bombardamentele americane din aprilie 1944. Era un magazin destinat copiilor, unde erau comercializate articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și jucării, oferta fiind în pas cu vremurile de atunci.

Magazinul Eva a fost construit tot pe la începutul anilor ’60 și era destinat femeilor. Se spune că acest magazin era bine aprovizionat, cu încălțăminte, blănuri ș parfumuri, astfel încât era un motiv de laudă să spui că „ai cumpărat de la Eva”. În 2014, pe locul fostul magazin Eva a fost deschis un Mega Image.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE