joi, septembrie 19, 2024
ȘTIRIFOTO | VIDEO Podul Grant, o istorie de peste 110 ani, care...

FOTO | VIDEO Podul Grant, o istorie de peste 110 ani, care a început cu o poveste dragoste în secolul trecut și a fost reconstruit de Ceaușescu în doar DOI ani

Podul Grant, un adevărat simbol al Capitalei, este un nume destul de pomenit în ultima vreme, dar nu pentru istoria primului pod cu acest nume, ci pentru neajunsurile cu care se confruntă șoferii care au drum prin zona sa, acum când au început lucrările de reabilitare.

Planuri de reabilitare, promisiuni de la municipalitate, nervi în trafic…Dincolo de toate aceste neajunsuri din prezent, Podul Grant are o istorie fascinantă, care începe, cum altfel, cu o poveste de dragoste.

Bătrânul Pod Grant a fost inaugurat în 1909, iar numele său vine de la Effingham Grant, un englez ajuns în Țara Românească în jurul anului 1837, în calitate de secretar al consulului bri­tanic.

Aici, el o cunoaște pe Zoe Racoviță, nepoata lui Dinicu Golescu, de care se îndrăgostește iremediabil și cu care se căsătorește în 1850. Împreună vor avea 16 copii. Povestea lor de dragoste ajunge până în 1892, an în care mor amândoi, mai întâi Zoe, apoi, după doar două săptămâni, Effingham.

Unul dintre fiii lor, Robert Effingham Grant, a fost inginer constructor și a participat la construcția Podului Grant, pe care l-a denumit astfel, în memoria tatălui său.

Podul Grant, inaugurat în 1909, se baza pe patru tabliere metalice, cu grinzi cu zăbrele, care fuseseră recuperate de la un pod mai vechi. Peste un timp, podul Grant a fost lungit cu două deschideri de câte 10 m, din grinzi metalice înglobate în beton, În anul 1929, „Atelierele Centrale de Poduri”, întreprindere proprie a Companiei de Căi Ferate din România, specializată în uzinarea și montajul podurilor de cale ferată, a executat lucrări de consolidare a Podului Grant.

Peste ani, în perioada interbelică, Podul Grant devine un simbol al Capitalei.

Podul Grant, versiunea Ceaușescu

După cutremurul din 1977, mai precis în anul 1979, a început construirea unui nou pod, pentru ridicarea căruia au fost folosite grinzi precomprimate de beton, o tehnologie constructivă avansată, realizată cu resurse românești la întreprinderea Granitul. Podul Grant construit în comunism a fost gata în doar doi ani de zile, astfel încât a fost dat în folosință în anul 1982.

Podul Grant a devenit un simbol al cartierului Giulești și al echipei Rapid București. Acest club este cunoscut în prezent și ca „echipa din Grant”.

În prezent, din vechiul pod Grant au mai rămas doar zidurile, iar podul Grant ridicat pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a intrat în reparații, pentru o perioadă nedeterminată.

Sursa foto: De la CristianChirita – Operă proprie, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1783373
Piciorul vechiului pod Grant de Mihai Petre. Licentiat sub CC BY-NC-SA 4.0.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Ceausescu-zeu
    a facut 1 pod in 2 ani,metroul,Casa Poporului si 10’000 de blocuri, nu este asa:
    -pana nu va apucati sa-l blestemati veti avea aceeasi soarta,veti cara pacatele satanei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE