luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEFOTO/VIDEO Confruntări violente în Kosovo, între trupele NATO și protestatarii sârbi: 41...

FOTO/VIDEO Confruntări violente în Kosovo, între trupele NATO și protestatarii sârbi: 41 militari KFOR (italieni, unguri și moldoveni) și 52 de sârbi răniți. Președintele Vucici: E ultimul meu avertisment

ACTUALIZARE 22:00 Bilanțul confruntărilor de astăzi din Kosovo este destul de însemnat: 52 de manifestanți sârbi și 41 de militari KFOR (italieni, unguri și moldoveni) au fost răniți.

Aceste cifre au fost comunicate de președintele sârb, Aleksandar Vucici, într-o adresă făcută națiunii, din această seară.

Conform acestuia, premierul kosovar Albin Kurti este cel care dorește să provoace un conflict între Serbia și NATO. Vucici a spus că în cursul zilei de azi, un membru al poliției kosovare a tras asupra sârbilor care manifestau și că nu va permite un nou pogrom în Kosovo.

„Dacă ocupantul albanez va trage asupra sârbilor, situația va fi alta”, a avertizat el. Președintele Vucici a vorbit națiunii însoțit de ministrul apărării și șeful statului major general, în condițiile în care de vineri, armata Serbiei a luat poziții în jurul liniei administrative cu Kosovo.

De altfel, Vucici va merge în această noapte la linia administrativă, iar mâine dimineață se va întâlni cu liderii marilor puteri.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel puțin doi sârbi au fost răniți, dintre care unul se află în stare gravă, după confruntările dintre protestatari și forțele NATO de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) din Zvecan, informează Kosovo Online.

În mai multe orașe din nordul Kosovo au izbucnit proteste, după ce sârbii au încercat să intre în primăriile din localitățile unde sunt majoritari, considerând că primarii instalați de către Priștina nu sunt legitimi.

Clădirile administrative au fost apărate de către trupele speciale ale Priștinei și de trupele KFOR. La Zvecan, sârbii au blocat mai multe mașini ale poliției kosovare și ale NATO, pe care au inscripționat simboluri sârbești și rusești.

Conform presei sârbești, un sârb se află în stare gravă, după incidentele de la Zvecan, fiind împușcat în pelvis. Forțele KFOR au folosit gaze lacrimogene, protestatarii răspunzând atacând cordoanele forțelor de ordine.

În mai multe imagini care circulă pe rețelele de socializare, se văd mai mulți soldați NATO care par să fie răniți.

 

Ministrul Apărării de la Belgrad a anunțat că forțele armate ale Serbiei s-au dispus de-a lungul liniei administrative cu Kosovo, conform ordinului dat vineri de președintele Vucici. De altfel, imagini cu tehnica militară sârbească deplasându-se spre Kosovo și-au făcut apariția pe rețelele sociale.

Incidente violente în Kosovo au fost și vineri, 26 mai. Atunci, violențele s-au soldat cu 12 răniți.

În context, merită menționat că majoritatea sârbă din nordul Kosovo a boicotat recentele alegeri din această provincie, parțial recunoscută la nivel internațional.

Anterior, sârbii se retrăseseră din instituțiile provizorii, comune cu albanezii, din Kosovo.

Între Belgad și Priștina există un acord de normalizare a relațiilor, care include și formarea unei comunități a municipalităților în care există o majoritate sârbâ. Până acum, Priștina a refuzat să implementeze acest punct, ceea ce a dus la o situație tensionată între cele două părți.

În ianuarie 2023, președintele Vucici a spus că a primit un ultimatum din partea marilor puteri pentru a recunoaște independența Kosovo.

În decembrie 2022, doi tineri sârbi, printre care un copil de 11 ani, au fost împușcați înainte de Crăciunul ortodox de un etnic albanez.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

  1. Serbia ar trebui sa isi trimita armata in Kosovo ca sa isi protejeze cetatenii sarbi. La fel cum armata americana este trimisa peste tot in lume atunci cand cetatenii americani sunt in pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate