luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEFOTO | Statuia Regelui Ladislau al Ungariei a ajuns la Oradea, unde...

FOTO | Statuia Regelui Ladislau al Ungariei a ajuns la Oradea, unde va fi montată în Cetate

Statuia Regelui Ladislau al Ungariei a ajuns la Oradea și urmează să fie asamblată pentru a fi montată în oraș, relevă Bihoreanul. Monumentul, realizat la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, urmează să fie montat în Cetate.

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

„Nu se știe exact când anume va fi dezvelită aceasta în curtea fortăreței locale. „Durata execuției acestei lucrări (n.r. – de asamblare și finisare) este de aproximativ două săptămâni, după care părțile implicate vor reveni cu detalii referitoare la ultima fază a proiectului, mai exact recepția și introducerea în circuitul public”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei și Episcopiei Romano-Catolice.

Amplasarea noului monument public în Cetatea orădeană a fost anunțată în februarie 2022 într-o conferință comună susținută de episcopul romano-catolic Böcskei László și de primarul Florin Birta.

„Prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau nu facem nimic nou. Noi practic revenim la tradiţia veche. În 1360-1365, în cetate a fost amplasată o statuie (n.r. a lui Ladislau), iar în anul 1395, cu ocazia bicentenarului canonizării Sfântului Ladislau, a fost amplasată prima statuie ecvestră a regelui, cam în aceleaşi locuri unde reflectăm noi să fie amplasată noua statuie”, a detaliat atunci P.S. Böcskei László.

Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

La rândul său, edilul oraşului a spus: “Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (…). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea”.

Amplasarea acestui monument vine pe fondul mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Gojdu din oraș, în fața Catedralei Ortodoxe, decizie care a stârnit nemulțumire în 2019.

În locul statuii lui Mihai Viteazul va fi amplasată statuia dedicată Regelui Ferdinand I, regele Marii Uniri.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate