joi, februarie 29, 2024
ȘTIRIFOTO | La aniversarea a 101 ani de la Trianon, statuia lui...

FOTO | La aniversarea a 101 ani de la Trianon, statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost profanată în culorile Ungariei. Dan Tanasă: „Mulțumim frumos UDMR!“

Grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, unde aproximativ 200 de persoane au sărbătorit vineri, 4 iunie 2021, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon care a statutat destrămarea Imperiului austro-ungar și unirea Transilvaniei cu România, a fost profanat cu culorile steagului maghiar.

„Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe a fost vandalizat aseară. Persoane necunoscute au vopsit drapelul Ungariei pe soclul statuii lui Mihai Viteazul.

Mulțumim frumos Kelemen Hunor, Antal Arpad, Tamas Sandor! Mulțumim frumos UDMR!“, a scris deputatul AUR Dan Tanasă pe Facebook.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totodată, activistul Mihai S. Tîrnoveanu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook:

„Vom merge cu steagurile triumfătoare ale românilor și mai des în Covasna! Acum ne pregătim pentru 10 iunie Valea Uzului (ora 17).
Soclul Statuii Voievodului Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe profanat, vopsit cu steagul Ungariei. Probabil au lucrat noaptea pe furiș după manifestarea solemnă a românilor din centrul orașului…asta e replica lor provocatoare!
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Solicitam organelor de anchetă să-i găsească pe făptași și Primăriei sa înlăture grabnic urmele jalnice ale profanării!“, a scris, de asemenea, Mihai S. Tîrnoveanu.

Pe 4 iunie 1920 România și alte țări aliate, pe de-o parte și Ungaria pe de altă parte, s-a semnat Tratatul de la Trianon, cel care consfințea, printre altele, Marea Unire.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea acestui tratat, prof. Ioan-Aurel Pop a  explicat însemnătatea acestui moment pentru România.

Tratatul de la Trianon este prezentat de propaganda maghiară drept „cea mai mare nedreptate istorică făcută de către marile puteri occidentale Ungariei eterne, stăpâna Bazinului Carpatic”. De aceea, mulți maghiari văd în Tratatul de la Trianon momentul destrămării Ungariei, în urma „răpirii” de către marile puteri a „provinciilor sale istorice”, anume Transilvania, Slovacia, Croația etc. Las deoparte faptul că Ungaria nu a mai fost, de la finele Evului Mediu (adică din 1541 și până după Primul Război Mondial), o țară independentă, ci a făcut parte din Imperiul Otoman și din Imperiul Habsburgic (devenit, de la 1867, pentru 51 de ani, Austro-Ungar) (…).

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

 1. Ma mir de atitudinea asta mai ales ca , din cate stiu, secuii au fost aliati cu Mihai Viteazul impotriva lui Andrei Bathory!

  • Exact! Atunci secuii luptau cu centralizarea din Cluj a nobilimii maghiare.

   DEsigur că aici au atacat simbolul unirii care pentru ei a fost anexare.

   Problema secuilor este că ei au fost colonizați de regatul maghiar pe frontieră cu privilegii de oameni liberi in schimbul obligației de a lupta. De aia secuii l-au ajutat și pe Ștefan in baza tratatelor.

   Problema de fond este construția statului maghiar care a fost una medievală și fragilă, bazată pe colonizarea secuilor și germanilor – au ales să zidească statul pe minorități nu pe forța majorității românești, pe care au supus-o economic și i-au lichidat elitele politice și religioase.

   Așa că secuii care mie personal imi plac, trebuie să știe că ei sunt victima aranjamentului inițial al regatului maghiar ca stat multietnic fragil.

   Trianon a fost restaurarea puterii majorității, dureros pentru secui dar inevitabil in epoca modernă cand statul feudal s-a prăbușit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE