joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEFOTO | Gorunul lui Horea de la Țebea revine la viață după...

FOTO | Gorunul lui Horea de la Țebea revine la viață după ce în ultimii 15 ani s-a crezut că s-a uscat complet

O tânără tulpină, cu câteva frunzulițe de stejar, a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea, din cimitirul de la Țebea, după mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele, vechi de 400 de ani și declarat monument istoric, s-ar fi uscat cu totul.

Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc în urmă cu câteva zile, în timpul pregătirilor pentru Serbările Naționale de la Țebea, autoritățile județene care administrează Panteonul Moților propunându-și să aibă grijă de tânărul stejar, despre care nu se știe, cu siguranță, cum a răsărit acolo.

Sursă – Facebook Barb Radu

„Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinși și ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranță și de continuitate a obiceiurilor, tradițiilor și respectului față de eroii neamului, în cimitirul de la Țebea, unde este înmormântat Avram Iancu. O să ne îngrijim să aibă condițiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect și pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Țebea”, a declarat marți, pentru Agerpres, directorul general al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMT) a județului Hunedoara, Radu Barb.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Gorunul lui Horea are o circumferință de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moții au fost chemați la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.

Gorunul a intrat în declin după mai bine de o sută de ani, în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir. Pentru a fi protejat, în anul 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat pe interior, fiind retezat la o înălțime de nouă metri. Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947, pe exterior fiind executat un model de scoarță de copac.

Ultima creangă viabilă a Gorunului lui Horea s-a rupt în anul 2005, în urma unei furtuni puternice, iar de atunci s-a crezut că stejarul s-a uscat definitiv, scrie Agerpres.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE