ACTUALITATEFOTO | Gorunul lui Horea de la Țebea revine la viață după...

FOTO | Gorunul lui Horea de la Țebea revine la viață după ce în ultimii 15 ani s-a crezut că s-a uscat complet

O tânără tulpină, cu câteva frunzulițe de stejar, a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea, din cimitirul de la Țebea, după mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele, vechi de 400 de ani și declarat monument istoric, s-ar fi uscat cu totul.

Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc în urmă cu câteva zile, în timpul pregătirilor pentru Serbările Naționale de la Țebea, autoritățile județene care administrează Panteonul Moților propunându-și să aibă grijă de tânărul stejar, despre care nu se știe, cu siguranță, cum a răsărit acolo.

Sursă – Facebook Barb Radu

„Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinși și ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranță și de continuitate a obiceiurilor, tradițiilor și respectului față de eroii neamului, în cimitirul de la Țebea, unde este înmormântat Avram Iancu. O să ne îngrijim să aibă condițiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect și pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Țebea”, a declarat marți, pentru Agerpres, directorul general al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMT) a județului Hunedoara, Radu Barb.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Gorunul lui Horea are o circumferință de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moții au fost chemați la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.

Gorunul a intrat în declin după mai bine de o sută de ani, în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir. Pentru a fi protejat, în anul 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat pe interior, fiind retezat la o înălțime de nouă metri. Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947, pe exterior fiind executat un model de scoarță de copac.

Ultima creangă viabilă a Gorunului lui Horea s-a rupt în anul 2005, în urma unei furtuni puternice, iar de atunci s-a crezut că stejarul s-a uscat definitiv, scrie Agerpres.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...