Cândva, Hotel Banat, poziționat în inima Capitalei, era una dintre cele mai cochete clădiri ale Bucureștiului. Acum, imobilul ridicat în urmă cu aproape un secol e doar o ruină.
Luat la pas, Bucureștiul oferă o mulțime de lecții de istorie. Uneori, ne lovim și de surprize plăcute. Unele clădiri din zonele centrale au fost renovate, reabilitate – de exemplu Palatul Oscar Maugsch (fosta clădire „BCR”) sau Hotelul Lido, altele sunt „în curs de înfrumusețare” – Universitatea. Totodată, centrul Capitalei continuă să fie „decorat” de clădiri impozante, dar care pe fondul degradării, au ajuns doar niște ghetouri. Printre acestea se numără și Hotel Banat, localizat la Piața Rosetti, la câteva minute de mers pe jos de Universitate și de Calea Moșilor.
Istoria Hotelului Banat, ghetoul din centrul Bucureștiului
Imobilul a fost construit în jurul anului 1931, deci în timpul domniei lui Carol al II-lea. În total, hotelul are o suprafață de 1.381 de metri pătrați utili. Suprafața totală construită este de 2.154 mp, cu o amprentă la sol de 261 mp. Unitatea de cazare a funcționat până în anul 2015.
Banat a fost un hotel de două stele. Urma să treacă printr-un proces de reconsolidare și reamenajare, care a fost abandonat. În urma lucrărilor, Hotel Banat urma să devină Hotel Rosetti, de patru stele, potrivit unui site de executări silite.
În ultimii ani de funcționare, clienții care au călcat pragul Hotelului Banat au rămas dezamăgiți de experiență.
„Totul vechi, un miros pe care nu-l voi uita. Persoane dubioase pe scări și hol, ușă de la intrare ruptă – forțată cu o rangă probabil. Prin această gaură se vedea în cameră. Cu un mic efort, ușa se deschidea. În cameră, un miros insuportabil. Apoi, recepția undeva ascunsă și rudimentară. Nu ai impresia că intri într-un hotel aflat în centrul Capitalei. Este o rușine că există un asemenea hotel în centru. Iar cei care au avut cuvinte de apreciere cred că au locuit la altă locație”, a notat un internaut, Constantin, pe site-ul TravelRo.
De asemenea, alți foști clienți s-au plâns de mirosurile urâte, de mobilierul vechi și de pereții și pardoselile murdare.
S-a încercat în ultimii ani vânzarea hotelului, pentru aproximativ două milioane de euro, însă nu s-a reușit acest lucru. Acum, clădirea zace cu lacătul pe ușă. Geamurile sunt pline de mizerie, zidurile sunt mâzgălite, iar steagurile arborate sunt deteriorate.
Cum arăta Hotel Banat înainte de a fi închis
Iată cum arăta Hotel Banat în ultimii ani de funcționare. În unele imagini, unitatea de cazare amintește de sărăcia din perioada comunistă:
Hotel Banat este vecin în zona ultracentrală cu puncte de reper ale Bucureștiului precum Hotel Intercontinental (Grand Hotel), Ministerul Agriculturii, Teatrul Național și Universitatea.
Clădirea din centrul Bucureștiului, care zace cu lacătul pe ușă, nu se află pe lista monumentelor istorice.
Da, dar … cum ar fi arătat dacă trăiați și azi în „comunism” ? Ca Bielorusia lui Lukașenko ? (Goagăl mă consiliază să scriu „Iușcenko” – o ști el ceva, doar că eu voiam să scriu de Bielorusia, iară nu de Ucraina; Ucraina mai are puțin și intră în Paradis! A treia forță militară din NATO, nu ?)
Poate dacă îl ascultați pe liderul „meu” (MM) din Piața Universității 1990 și îl donați Casei Regale, azi ar fi arătat astfel …
Că veni vorba: de ce nu donați toată România, dacă vreți să arate „altfel” ? Ca … San Francisco („îmbelșugatul Frisco”, pe vremea lui Jules Verne), de exemplu ?