joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEForumul Românilor din Harghita, Covasna și Mureș denunță o tentativă de instalare...

Forumul Românilor din Harghita, Covasna și Mureș denunță o tentativă de instalare a „runelor secuiești” la intrarea în Miercurea Ciuc

Forumul Românilor din Harghita, Covasna și Mureș denunță intenția Primăriei din Miercurea Ciuc de a instala plăcuțe inscripționate cu „rune secuiești” la intrarea în oraș, informează un comunicat de presă.

Conform sursei citate, tentativa ar fi mascată „sub forma unui „concurs de soluții pentru crearea unor elemente de semnalizare la intrările în oraș”.”

„De fapt, plăcuțe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu și vor conține inclusiv mențiuni în așa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit”, menționează Forumul.

Organizația acuză faptul că cineva „încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui așa-zis alfabet inutilizabil și indescifrabil pentru aproape toată populația municipiului, a județului și de altfel pentru întreaga țară”.

„La Miercurea Ciuc conducerea primăriei dorește să amplaseze din nou plăcuțe la intrarea în oraș inscripționate cu „rune secuiești”! Sfidând legile țării și normele în vigoare, se dorește mascarea acestei tentative sub forma unui „concurs de soluții pentru crearea unor elemente de semnalizare la intrările în oraș”. De fapt, plăcuțe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu și vor conține inclusiv mențiuni în așa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit.

Deși această tentativă a fost oprită în trecut, hotărârea anterioară de consiliu local prin care se semnaliza intrarea în municipiu cu „rune secuiești” fiind atacată în contencios de către Instituția Prefectului iar procesul a fost câștigat, „alfabetul secuiesc” nefiind utilizat pentru inscripționare.

Este jignitor modul în care se încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui așa-zis alfabet inutilizabil și indescifrabil pentru aproape toată populația municipiului, a județului și de altfel pentru întreaga țară. S-a demonstrat și în cadrul procesului anterior că nu se poate utiliza această inscripție întrucât cetățenii declarați „secui” în municipiul Miercurea Ciuc la recensământ nu depășesc nici 1%!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș condamnă ferm această nouă tentativă de marcare a teritoriului în sens etnic și solicităm pe această cale încetarea procedurilor și investirea energiei precum și a finanțelor municipiului Miercurea Ciuc în proiecte durabile, serioase, de lungă durată care să unească locuitorii zonei, nu să dezbine mai mult! Menționăm că vom urma toate căile legale pentru a bloca acest demers contrar legii și bunului simț”, sună comunicatul.

„Runele secuiești” ar fi o scriere folosită în trecut, în care sunt folosite niște „caractere”, în loc de litere.

Unii cărturari spun că folosirea acestei scrieri a fost sporadică și a revenit la modă în secolul XX, fiind folosită de multe ori în scopuri naționaliste sau iredentiste. După cum menționa chiar presa maghiară, majoritatea ungurilor nu înțeleg această „scriere”, care și-a făcut apariția și în Ungaria.

Această formă de scriere este atât de necunoscută, încât atunci când niște activiști au schimbat caracterele cu care era scris numele unui oraș din Ungaria, nimeni nu și-a dat seama timp de o lună.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE