vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEFlorin Cîțu spune că l-a dat afară pe Octav Bjoza pentru că...

Florin Cîțu spune că l-a dat afară pe Octav Bjoza pentru că ar fi pus în discuție dimensiunile holocaustului și ar fi încercat să pună pe pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România

Premierul Florin Cîțu a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că l-a demis pe subsecretarul Octav Bjoza din funcție pentru că ar fi  pus „în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România”.

Mai mult, lui Bjoza i se impută faptul că ar fi fost împotriva prevederilor legii nr.232/2020, cea care împiedică pe urmașii legionarilor întemnițați să primească compensații din partea statului român.

„O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea.

A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României.

Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, a anunțat Guvernul într-un comunicat de presă.

Reamintim că Legea nr.232/2020 este un act normativ promovat de liderul Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, prin care urmașii deținuților politici care au făcut parte din mișcarea legionară sunt excluși din categoria celor care primesc despăgubiri din partea statului român. Istoricul Marius Oprea a criticat această lege, considerând că consfințește abuzurile Securității, condamnate până și de Nicolae Ceaușescu.

Chiar pe 15 martie, Asociația Foștilor Deținuți Politici, condusă chiar de Octav Bjoza, a condamnat adoptarea acestei legi.

„Copiii noștri au fost solidari cu suferințele întregii familii, indiferent când s-au născut sau dacă erau majori în momentul începerii persecuției politice față de părinții lor, statul român nefiind capabil ca, în cei 31 de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, să le ofere nici cea mai mică reparație!”, se arată în comunicatul AFDPR.

Senatorul Sorin Lavric (AUR) scria că această lege produce discriminări grave. „Rezultatul e o discriminare strigătoare la cer. Potrivit noii legi (legea 232 din 2020, (articolul 14), opozanții anti-comuniști se împart în  două categorii: cei buni și cei răi. Cine hotărăște criteriul de distingere a lor? Domnul Silviu Vexler cu marxiștii din jurul lui”.

Recent, deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a anunțat că a depus un proiect de lege prin care să îndrepte efectele legii 230/2020.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

  1. “A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria”;
    Avem aici două probleme : prima este “a pune în discuţie dimensiunile Holocaustului” ; ce e ofensator sau negaţionist chiar în formularea dlui PM Câţu? Cum o “discuţie” poate să provoace prejudicii istorice ..istoriei ?
    Ah, LOGICA, regina neamurilor… unde te-ai rătăcit pe drum?
    Pentru a doua este de citit şi citat ce spunea chiar rabinul Moses Rosen la începutul evenimentelor din dec.89, când a fost acuzat de colaborarea cu comuniştii, şi anume că din cauză că evreii au fost persecuţaţi şi, din cauza revoluţionarismului lor ontologic au colaborat cu comuniştii.
    Ah, ISTORIE, fiică amărâtă a civilizaţiei, unde mai bântui şi tu acum?

  2. Deţinuţii politici prea au fost chinuiţi de soartă şi prea au fost dispreţuiţi de noile generaţii ca să nu fie atenţi la ce comunicate dau. Formula “a pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului” creează controverse fiindcă e abordată ca o suprainterpretare la două formulări citate deja în presă:
    “AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai.”
    “Chiar vreți să vă amintim cine au fost primii trei șefi ai Securității Poporului, care au săvârșit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut și de marele disident rus Aleksandr Soljenițîn?!? Poate că da: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE