luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEFiul preotului din Ciocăneşti: 40 de kilometri zilnic timp de 4 ani,...

Fiul preotului din Ciocăneşti: 40 de kilometri zilnic timp de 4 ani, nota 10 pe linie – efort incredibil pentru un şef de promoţie

Şeful promoţiei din acest an al Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei este Gabriel Rusu, un tânăr de 19 ani, din Ciocăneşti, cu o medii impecabilă la finele celor patru ani de liceu – 10 pe linie. Lecţia de viaţă pe care o predă însă e incredibilă: a făcut naveta zilnic, vreme de patru ani, peste 40 de kilometri dus – întors, între Ciocăneşti şi Vatra Dornei, navetă care însă ajunsese o rutină, în ciuda drumului obositor, a microbuzelor ponosite şi supraaglomerate, a orelor pierdute, transmite Monitorul de Suceava.

Deşi anii de şcoală i-au adus doar medii de 10, atât la gimnaziu, cât şi la liceu, nu se consideră tocilar, ba chiar mărturiseşte că detestă să memoreze informaţii fără să facă asocieri, fără să-şi structureze lecţiile, fără să se folosească de imagini. „Nu sunt tocilar, eu nu pot reţine învăţând pe de rost, ci doar logic, pe baza unor asocieri, a unor imagini şi a unor rezumate. La clasă eram atent, receptiv, iar acasă lăsam undeva la 20 – 30% pentru aprofundare. Nu am avut niciodată nevoie de meditaţii, nici acum pentru bacalaureat, având în vedere că cerinţele examenului sunt din materia de liceu, nu văd de ce aş avea nevoie”, spune adolescentul.

„Mergeam cu microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane”

Gabriel a absolvit clasa de ştiinţe ale naturii, fiind mai curând preocupat de ştiinţele exacte – fizică, biologie, matematică. „Au fost ani de care îmi amintesc cu plăcere, asta şi datorită dirigintelui nostru, prof. Mihai Cioată, care a avut grijă să formăm un colectiv unit, închegat. Din păcate, la jumătatea clasei a IX-a a intervenit pandemia care a întrerupt cursul normal şi care ne-a ţinut un an şi jumătate în online. Am pierdut mult pe partea socială, dar pe partea de lecţii, noi am făcut cursuri în online regulat, profesorii s-au preocupat, ne-au trimis constant materiale”, mărturiseşte Gabriel.

O parte bună a cursurilor online a fost sistarea temporară a navetei de peste 40 de kilometri pe care tânărul o făcea zilnic, între Ciocăneşti şi Vatra Dornei. Naveta i-a fost decontată integral doar în clasa a IX-a, în anii următori statul subvenţionând nici măcar jumătate din costul acesteia.

„Erau cam 40 de minute dus, 40 de minute întors. Plecam la 7.20 dimineaţa şi ajungeam aproape de 15.00. Mai rău a fost în clasele a IX-a şi a X-a, când am prins nişte autobuze mici, microbuze aglomerate şi mie îmi era rău de maşină. Microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane. Exceptând partea asta, e obositor, dar şi frumos, mai ai ocazia să socializezi şi devine rutină la un moment dat”, spune absolventul.

Medicina, următoarea staţie

Tatăl lui Gabriel este preot în Ciocăneşti, la fel şi fratele său mai mare, care este preot în Suceava. Cum este atras mai curând de disciplinele din spectrul real, nu de cele umaniste, Gabriel a ales să se îndrepte către Universitatea de Medicină din Iaşi, pentru care se pregăteşte de examenul de admitere la fizică şi biologie, de la finele lunii iulie.

„Datorez o bună parte a rezultatelor mele şi colectivului de profesori de la clasă, oameni deosebiţi, dintre care aş menţiona pe doamna Daniela Corneţchi, de la limba română, Liliana Afloarei, de la fizică, care a predat această disciplină pe înţelesul tuturor, Ciprian Vrânceanu, de la istorie, Octavian Rezuş, de la matematică, Marius Marinuc – psihologie, Adina Caciur – biologie, etc”, a spus Gabriel.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE