Cursurile despre opera scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski sunt descurajate la universitățile din Italia, anunță News.ro.
Mai mult, la Universitatea Bicocca din Milano a decis să anuleze patru cursuri ale lui Dostoievski, în contextul războiului din Ucraina. Decizia a fost revocată după protestele mai multor personalități italiene.
Comentând acest incident, filozoful și omul politic Massimo Cacciari, a denunțat „nebunia” care pare că a cuprins Occidentul, care îl confundă pe Putin cu cultura rusă.
[mailerlite_form form_id=1]
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„A-i pune pe Dostoievski, Tolstoi și Pușkin altundeva decât în Europa e o operațiune pe care numai un dement o poate face”, a spus Cacciari (foto) într-un interviu acordat publicației Il Riformista.
El afirmă că aceste reacții sunt „fructul demenței. Pentru că ignoranța, în sine, este un lucru scuzabil”.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media
„Nu sunt întristat, ci disperat. Când se ajunge într-un asemenea hal, nu mai e e nimic de făcut. Și fiecare cuvânt devine inutil. Înseamnă că toată munca de culturalizare, educație a unui popor nu a funcționat: școala, universitatea, presa, dezbaterea publică, nu au funcționat. Imediat alegem o tabără, ne poziționăm unul contra altuia și totul este polarizat la extrem”, a continuat Cacciari.
Italianul afirmă că nu mai e nimic de făcut, „se apropie momentul catastrofei reale și de-acolo, poate, va renaște ceva”.
Interesant este că Dostoievski a fost interzis și autoritățile ruse, pe vremea Imperiului Țarist, pe motiv că aparținea unui grup literar care discuta despre cărți critice la adresa regimului moscovit al vremii.
Profesorul și scriitorul Paolo Nori consideră și el că cenzurarea lui Dostoievski este „o cenzură ridicolă”. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un lucru teribil care mă face să plâng, dar aceste reacţii sunt ridicole. Când am citit acest email al Universităţii, nu mi-a venit să cred”, a continuat el. „Ar trebui să vorbim mai mult de Dostoievski sau de Tolstoi, primul care a inspirat mişcări non-violente şi care de altfel era foarte admirat de Gandhi. O universitate care interzice acest curs, este pur şi simplu incredibil”.
Universitatea milaneză a revenit asupra deciziei, a doua zi după publicarea unui videoclip de protest. Rectorul Giovanna Iannantuoni a explicat situaţia: „Nu există cenzură, cursul se va ţine aşa cum era prevăzut. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune”, a mărturisit ea. Vice-rectorul a încercat să justifice demersul: „Am vrut doar să amânăm şi să adăugăm autori ucraineni”.
„A interzice studierea lui Dostoievski pentru a i te opune lui Putin este nebunie. Trebuie studiat mai mult, nu mai puţin, mai ales într-o astfel de perioadă. Universităţile au nevoie de profesori, nu de birocraţi incompetenţi”, a spus fostul premier italian democratul Matteo Renzi.
Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului rus, o statuie a lui Dostoievski a fost instalată în decembrie în Parcul Cascine din Florenţa. La doar trei luni de la instalarea ei, existenţa îi este deja pusă sub semnul întrebării. De fapt, primarul Florenţei, Dario Nardella, a anunţat pe contul său de Twitter că a primit prin poştă o cerere de desfiinţare a monumentului. El nu a precizat de la cine a primit solicitarea. „Mi s-a cerut să demolez statuia lui Dostoievski din Florenţa. Să nu devenim confuzi. Este un război nebun al unui dictator şi al guvernului său, nu un război al unui popor contra altuia. În loc să anulăm secole de cultură rusă, să ne concentrăm să-l oprim pe Putin”, a indicat el.
Nebunia și prostia își dau mîna sub numele „corectitudine politică“, așa cum s-a petrecut și-n SUA, după regretabila moarte a tîlharului negru ridicat la rang de erou. E salutară intervenția profesorului Massimo Cacciari, care, sper că este FILOSOF (cu „s” de la Sofia = înțelepciune, nu cu „z” de la „zofia” = întuneric), nu așa cum ați grafiat dv.
Comentariile la articolul lui Radu Ursan, cu privire la cele declarate de un profesor italian dezvolta, mai degraba, luptele si invidiile autohtone, decat problema ridicata de filozoful și omul politic Massimo Cacciari. Din pacate, isteria pedespirii culturii ruse, in totalitatea ei, nu se opreste Dostoievski. La Cardiff a fost scos din program Ceaikovski (sub pretextul ca unul dintre instrumentistii filarmonicii ar fi fost afectat de piesele din program !). Alti muzicieni, conteporani de data asta, au fost concediati: dirijorul Valeri Gherghiev si painistul Matsuev. Nu mai ramane decat sa auzim, nu peste multa vreme, ca actiunile prostesti, criminale ale lui Putin, i-au facut pe francezi sa redecoreze plafonul Operei Garnier pictat de rusul Marc Chagall sau sa arunce la lada istoriri lucrarile modernistilor rusi Kandinski sau Malevici. Pana unde poate merge aceasta isterie? Ce legatura directa este intre Putin si pictorii Ilia Repin sau Aivazovki?
SOS….SOS….
Domnule Șomănescu, luați-vă Activenews-ul înapoi, că este jale ce-i acolo! Zici că l-a preluat Mălin Bot și l-a făcut #Activenews…Mă întreb când se vor prinde și numele grele care scriu acolo și își vor lua tălpășița…sau bufnițele nu sunt ce par a fi?! Deschizi Activenews-ul să citești o știre de bun-simț și zici că au copiat știrile de pe Digi24….:((
Ovidiu Tanjala, Valerian Stan (dintre cei vechi) si Adrian Patrusca, Irina Bazon dintre cei noi ar fi bune achizitii pentru R3 🙂
Corneliu Berari si Bogdan Munteanu scriu mai rar aici, din pacate.
Nu mai zic de Catalin Sturza sau Adrian Onciu.
PAI NU CONDUC DEMENȚII ACEASTĂ LUME ??
O universitate care interzice acest curs este o unversitate de rahat.
Scrieți interesant, d-le Ursan.
Desigur că d-l MC nu-i profesor de literatură rusă, să fie lăsat în drum precum … profesorii de „socialism științific”, marxism și alte-asemenea, nu demult.
Dar totuși … o lume întreagă, în Est, s-a lăsat de meserie după ’89, nu ? Mii de (așa-ziși) ingineri (buni de NASA imensa majoritate nu erau, general vorbind!). Impresionant de mulți profesori, deveniți jurnaliști liberi, de voie-nevoie („RepublicaCTP”, de exemplu). Și asta n-ar fi nimic, pe lângă profesorii care s-au trezit la noile standarde ale învățământului democratizat, unde ei – învechiți în rele „comuniste” – nu mai valorau nimic (nici în clasă, nici în viață, în general)!
Deci, care este problema ? Dispare Feodor ? N-are farmec să ajungi să-l citești „pe sub masă” și să ai ocazia să compari cu trecutul: „a cui interdicție e mai tare ?” Care-i problema cu literatura rusă ?
D-l Ursan nu spune (multe!).
Dar scrie interesant:
„Italianul afirmă că nu mai e nimic de făcut, „se apropie momentul catastrofei reale și de-acolo, poate, va renasce ceva”.”
Am așa o bănuială că d-l Ursan știe italiană. Până azi nu aș fi ghicit! 🙂
Mulțumesc.