Protestele fermierilor par să prindă contur și în Italia. Astfel, un grup de fermieri protestatari sunt nemulțumiți că nu au fost lăsați să urce pe scena festivalului Sanremo, mesajele lor fiind doar citite de gazda Amadeus, informează News.
Membrii mișcării Riscatto Agricolo amenință că vor trimite toate tractoarele în Sanremo dacă reprezentanţii lor nu vor fi lăsaţi să urce pe scena festivalului pentru a explica motivele acţiunii de prostest.
„Dacă nu vom reuşi să urcăm pe scena de la Ariston, vom fi nevoiţi să concentrăm către Sanremo toate tractoarele din garnizoanele din Lombardia, Piemont şi Liguria, care se organizează deja pentru a ajunge potenţial la Sanremo până mâine sau sâmbătă dimineaţă.Până acum am dat dovadă de un înalt simţ al responsabilităţii, dar acest lucru nu a fost răsplătit, deoarece nimeni nu ne-a contactat până în prezent”, au subliniat membrii mişcării.
Cele şapte tractoare care au sosit la Sanremo în zori, venind de la Melegnano, s-au oprit în apropierea pieţei de flori şi au plecat escortate de poliţie în direcţia centrului.
„Nu acceptăm ultimele informaţii pe care le-am primit prin intermediul presei cu privire la dorinţa RAI ca prezentatorul Amadeus să citească un mesaj pe scena de la Sanremo”, mai subliniază Riscatto Agricolo. Pentru această mişcare, „aducerea pe scenă a unei delegaţii de agricultori este singura soluţie acceptabilă pentru a da sensul corect crizei grave pe care o traversează agricultura, având în vedere manifestările care afectează de câteva săptămâni întreaga Europă şi Italia, de la nord la sud”.
„Prin urmare, reînnoim solicitarea noastră de a lua urgent legătura cu conducerea RAI, precum şi cu directorul artistic şi prezentatorul Amadeus, pentru o întâlnire în vederea unei mai bune explicări a motivelor acţiunii noastre, a propunerilor şi a cererilor noastre”, conchid reprezentanţii mişcării.
Fermierii au organizat demonstrații în mai multe state europene.
Marți au avut loc proteste la Strasbourg, în fața Parlamentului European.
De asemenea, în ultimele zile, au fost instituite blocaje de către fermierii din Spania,Franţa, Belgia și Olanda, în unele cazuri escaladându-se în confruntări violente cu poliţia.
Fermierii din Belgia şi Olanda s-au alăturat unui val de manifestaţii începute de către agricultori din Franţa în ianuarie și care s-au extins apoi în Germania, Polonia, România, Grecia şi Italia. Revendicările agricultorilor sunt aproape identice în toate aceste ţări: venituri prea mici, inflaţie, concurenţă străină, o ”explozie” a preţurilor carburanţilor.
Marți s-au alăturat colegilor europeni și protestatorii bulgari.