EDUCAȚIEFederația Asociațiilor de Elevi deplânge măsurile exagerate din unele școli: Se dovedesc...

Federația Asociațiilor de Elevi deplânge măsurile exagerate din unele școli: Se dovedesc a avea un impact negativ asupra elevilor sub multiple aspecte (emoțional, social, cognitiv, psihologic etc.), periclitând desfășurarea normală a actului educațional

Federația Asociațiilor de Elevi (FAE) spune că a constatat „cu deosebit regret și profundă îngrijorare faptul că majoritatea elevilor români este prejudiciată de unele măsuri impuse în anumite unități de învățământ cu scopul expres enunțat de ,,a-i proteja” pe elevi”, se arată într-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției.

FAE afirmă că măsurile sanitare impuse elevilor „se dovedesc a avea un impact negativ asupra elevilor sub multiple aspecte (emoțional, social, cognitiv, psihologic etc.), periclitând desfășurarea normală a actului educațional”.

Organizația nu înțelege de ce în România s-au luat măsuri speciale, care nu se regăsesc în alte țări din Uniunea Europeană.

„FAE recunoaște importanța fără echivoc a unor astfel de măsuri adecvate, aplicabile și în România. Totuși, în același timp, se poate constata că pe lângă acestea, în țara noastră a fost impusă o serie suplimentară de măsuri ce nu se regăsesc aplicate la nivelul majorității țărilor europene”, se arată în documentul citat.

Elevii regăsiți în FAE arată că în școlile din țară s-au petrecut situații reprobabile, precum acelea în care unor copii li s-a interzis să mănânce pentru a nu-și da masca jos, iar alții au fost obligați să poarte masca de protecție și la ora de sport.

„Cel mai grav aspect al acestor măsuri, pe lângă cele menționate anterior, este că ele au determinat o serie de exagerări – pe care le considerăm, în mod asumat, alarmante, – în ceea ce privește aplicarea lor. Astfel, în mai multe unități de învățământ din țară, pentru a da un prim exemplu, elevilor le-a fost sugerată drept o obligație suplimentară aceea de a nu consuma alimente atunci când ar avea acest drept, respectiv în pauze, pentru a nu renunța niciun moment la purtarea măștii. Nu credem că merită vreun comentariu o astfel de sugestie (care este luată de un elev drept obligație, având în vedere raportul dintre el și un profesor atunci când acesta din urmă îi dă o recomandare) ce provine dintr-un anumit zel profund reprobabil de a transforma măsurile de protecție sanitară dintr-un mijloc de realizare a procesului educațional în actuala situație excepțională, într-un scop în sine. O altă exagerare pe care o amintim dintre cele care ne-au fost semnalate de către elevi este aceea a obligativității purtării măștii în timpul orelor de educație fizică, aspect care contravine prevederilor Ordinului nr. 5487/1494/2020, amintit mai sus”, menționează FAE.

Federația Asociațiilor de Elevi este o organizație care reunește asociații de elevi din mai multe județe ale țării și activează din 2019.

Iată comunicatul integral:

Federația Asociațiilor de Elevi (FAE), observând practicile privind combaterea răspândirii noului Coronavirus, aplicate în mai multe școli din România în aceste prime două săptămâni ale noului an școlar 2020-2021, constată cu deosebit regret și profundă îngrijorare faptul că majoritatea elevilor români este prejudiciată prin aceea că procesul educațional, ai cărui beneficiari sunt aceștia, este afectat de unele măsuri impuse în anumite unități de învățământ cu scopul expres enunțat de ,,a-i proteja” pe elevi. În ciuda intenției care stă la baza aplicării acestor măsuri (intenție care, teoretic, concordă cu normele de protecție sanitară stabilite de autorități), ele se dovedesc a avea un impact negativ asupra elevilor sub multiple aspecte (emoțional, social, cognitiv, psihologic etc.), periclitând desfășurarea normală a actului educațional.

FAE este conștientă de faptul că începutul anului școlar în curs a reprezentat o provocare, în contextul pandemiei actuale. Ține de domeniul evidenței faptul că întoarcerea elevilor la cursuri a trebuit să fie gândită în contextul unor măsuri care să asigure o cât mai bună protejare a sănătății acestora. De altfel, astfel de măsuri, care se impun ca de la sine înțelese, precum realizarea unei distanțări între elevi în timpul desfășurării orelor de curs, dezinfectarea pe mâini la intrarea și la ieșirea din unitatea de învățământ ș.a. au fost luate în toate statele Uniunii Europene. FAE recunoaște importanța fără echivoc a unor astfel de măsuri adecvate, aplicabile și în România. Totuși, în același timp, se poate constata că pe lângă acestea, în țara noastră a fost impusă o serie suplimentară de măsuri ce nu se regăsesc aplicate la nivelul majorității țărilor europene. În acest context, este criticabilă maniera de nerespectare a recomandării Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), potrivit căreia elevii să nu poarte măști în timpul orelor propriu-zise de curs.. Această măsură a fost luată prin Ordinul nr. 5487/1494/2020, publicat în MOF partea I 804/01.09.2020 al Ministerelor Educației și Sănătății într-un context față de care nu ne putem manifesta asentimentul, având în vedere opinia contrară a INSP cu privire la acest aspect. Este remarcabil, de asemenea, faptul că nu a existat niciun fel de consfătuire cu elevii (sau cu asociațiilor lor) privind măsurile concrete ale începtului de an școlar (de altfel, Consiliul Național al Elevilor, prin reprezentanții săi, se plângea în preziua începutului de an școlar că nu cunoaște aproape niciun detaliu cu privire la modul de desfășurare a cursurilor).

Cel mai grav aspect al acestor măsuri, pe lângă cele menționate anterior, este că ele au determinat o serie de exagerări – pe care le considerăm, în mod asumat, alarmante, – în ceea ce privește aplicarea lor. Astfel, în mai multe unități de învățământ din țară, pentru a da un prim exemplu, elevilor le-a fost sugerată drept o obligație suplimentară aceea de a nu consuma alimente atunci când ar avea acest drept, respectiv în pauze, pentru a nu renunța niciun moment la purtarea măștii. Nu credem că merită vreun comentariu o astfel de sugestie (care este luată de un elev drept obligație, având în vedere raportul dintre el și un profesor atunci când acesta din urmă îi dă o recomandare) ce provine dintr-un anumit zel profund reprobabil de a transforma măsurile de protecție sanitară dintr-un mijloc de realizare a procesului educațional în actuala situație excepțională, într-un scop în sine. O altă exagerare pe care o amintim dintre cele care ne-au fost semnalate de către elevi este aceea a obligativității purtării măștii în timpul orelor de educație fizică, aspect care contravine prevederilor Ordinului nr. 5487/1494/2020, amintit mai sus. De asemenea, o astfel de măsură profund nocivă asupra sănătății elevilor nu merită niciun fel de comentariu, mai ales că deja există – amintim acest fapt cu profund regret – la nivel internațional tragedii cauzate de o astfel de manieră abuzivă aplicată elevilor.

Ceea ce își dorește să atragă atenția FAE pe baza tuturor celor menționate mai sus este următorul fapt deosebit de simplu, dar extrem de important: elevii au dreptul la un proces educațional care să se desfășoare în condiții nevătămătoare din punct de vedere psihologic, social, emoțional. Acest lucru este posibil în contextul impunerii unor măsuri de protecție sanitară adecvate, care să excludă vătămările amintite mai sus. În acest sens, ne dorim ca toți factorii implicați în desfășurarea actului educațional să-și dorească alinierea cu majoritatea statelor europene în ceea ce privește aceste măsuri, întrucât acestea din urmă au înțeles, încă o dată mai mult decât noi, importanța realizării corecte, complete și nevătămătoare a educației elevilor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...