luni, aprilie 28, 2025
ACTUALITATEFake-news monstru lansat de Pro TV: Moartea lui Florin Salam. Prof. Dragoș...

Fake-news monstru lansat de Pro TV: Moartea lui Florin Salam. Prof. Dragoș Aligică spune că nu e un incident izolat: Aceasta este portretul mass media oficiale contemporane

spot_img

Postul „Pro TV” a lansat una dintre cele mai mincinoase știri din ultimii ani, după ce a anunțat sâmbătă seară că manelistul Florin Salam a murit.

Artistul a intrat online pentru a dezminți știrea, anunțând sec că „nu,  nu am murit”.

„Dragilor, voi fi scurt și la obiect. Nu, nu am murit. Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România. Ne vom revedea curând la concerte. Vă doresc sănătate tuturor. Rușine Pro TV!”, a scris artistul, citat de MrNews.

PRO TV a șters știrea de pe site fără a reveni cu un articol în care să-și ceară scuze pentru fake news.

Culmea tupeului, Pro TV a publicat anterior un „manual” de combatere a știrilor false.

Comentând incidentul, prof. Dragoș Aligică a arătat că acest gen de abordări nu este unul izolat, ci reprezintă regula în presa mainstream din România. El a exemplificat prin felul în care s-a abordat pandemia și cum nimeni nu și-a cerut scuze pentru lucrurile afirmate atunci, care s-au dovedit neadevărate acum.

Mai mult, profesorul Aligică afirmă că mass-media „oficială” îngroapă multe teme de importanță capitală pentru români.

Și acum la subiect: Timp de doi ani de zile ideea de ȘTIINȚĂ a fost folosită pentru promovarea sub autoritate uneori agresivă a unor aserțiuni pseudo sau cvasi științifice foarte ferme epistemic cu implicații practice masive.

S-a dovedit, între timp, atunci când o privire mai detașată a fost posibilă și când datele empirice s-au acumulat într-un număr și calitate care face mult mai grea manipularea interpretării semnificației lor (inclusiv la nivel de bun simt elementar), că un imens număr al afirmațiilor și impozițiilor mediatice făcute în acea perioadă au fost, dacă nu fals, cel puțin extrem de dubioase din punct de vedere epistemic și metodologic. Deci dubioase științific.

În ultimele luni, evidența acumulată la nivel mondial în acest sens – urmând nu invocarea pioasă a credinței în știință, ci regulile elementare, standard ale procedurii și logicii științifice (NU cele în regim de urgență) – este covârșitoare.

A văzut cineva – să zicem- în contextul românesc pe care îl cunoaștem mai bine, vreun interes pentru aceste corecții și informații care să reflecte măcar o câtime din fervoarea științifică afișată mai an? A văzut cineva un adept al științei de mai an, invocând știința și făcându-și dacă nu mea culpă, cel puțin un proces de conștiință? A avut loc măcar o singulară informare post factum pentru publicul românesc, anume că sunt necesare rectificări la ceea ce s-a afirmat frenetic de nenumărate ori?!

De fapt, ați observat cum a dispărut ȘTIINȚA de pe fluxuri? Știința nu mai e la modă, nu mai servește cauzei zilei, crizei momentului, audienței mobilizabile la zi… De fapt, probabil că încurcă. Ideea de a verifica scrupulos sursele, de a compara, corobora și analiza factual afirmații și incidente anunțate în mass-media sau canalele de propagandă, ideea de a fi atent la nuanța cantitativă și calitativă a afirmațiilor făcute – toate astea asociate cu spiritul științific, desigur încurcă….

Săptămânile trecute a fost anunțată o conferință la Universitatea București cu niște teme relevante pandemiei. A fost cineva din mass-media interesat? Întrebare retorică.

În plină pandemie, când Știința era la modă, îmi aduc aminte, colegii de la Universitate au organizat o conferință în care prezentau cercetările și rezultatele lor pe tema pandemiei. Între altele, analiza comparată a politicilor din diferite țări. Adică era ceva de relevanță imediată imensă. Era online. Dacă ATUNCI nu s-a prezentat nici măcar unul dintre reprezentanții platformelor media și online care altfel erau în prima linie a acelei epice și memorabile luptei generalizate în numele Științei, ce așteptări să mai avem azi?!

Nu avem. Dar probabil că nici ei nu ar mai trebui să aibă așteptări de la noi, să fie luați în serios când data viitoare se scoate iar de la naftalină credința în știință, iar mass-media vor fi mobilizate să promoveze cine știe ce măsuri de urgență a căror legitimitate decurge direct din Descartes, Bacon, Newton și evident Johann Carl Friedrich Gauss pentru că, nu-i așa, totul începe și se termină cu analiza distribuțiilor statistice”, a declarat profesorul Aligică.

Un sondaj realizat de CURS în 2021 arăta că 29% dintre români are încredere în presa din această țară.

Reamintim că CTP a fost dat afară de la Digi după ce a criticat postul pentru un fake news uriaș despre războiul din Ucraina.

În 2021, Digi24, G4 Media, Europa FM sau Newsweek au difuzat o știre conform căreia ar fi murit 1.000 de monahi din Sf. Munte Athos, din cauza C19. Știrea a fost dezmințită oficial de reprezentanții români din Sf. Munte Athos. Niciunul dintre mediile care au difuzat minciuna nu și-a cerut scuze.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Digi24, G4 Media, Europa FM si Pro TV reprezinta presa care difuzeaza stiri false. Culmea este ca CNA-ul nu ia amendat niciodata. In schimb au amendat alte posturi tv care publica adevarul. CNA-ul trebuie desfintat iar membrii ei deferiti justitiei.

  2. Principala și adevărata problemă, de fapt, e că se vorbește la televizor de asemenea dihănii. Deși parcă văd cât de curând c-o dă și ăsta că-i creștin, că-n fond când se tânguie zice de Dumnezeu că l-a făcut campion de mor dușmanii de ciudă, și imediat încep conservatorii să aplaude exaziați că-i de-al lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE