marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEExpoziție documentară „Brâncuși în presa interbelică românească”, la Biblioteca Națională a României

Expoziție documentară „Brâncuși în presa interbelică românească”, la Biblioteca Națională a României

Un nume emblematic al artei româneşti şi mondiale, Constantin Brâncuşi, celebrul sculptor gorjean „iubit de francezi, admirat de germani şi cumpărat de americani”, este omagiat în perioada 16-29 martie, printr-o expoziţie documentară dedicată împlinirii a 67 de ani de posteritate, la Biblioteca Naţională a României.

Evenimentul, intitulat „Brâncuşi în presa interbelică românească”, organizat de Asociaţia culturală Tătărescu şi OFA UGIR, propune o incursiune în lumea genialului artist, prin intermediul articolelor apărute în presa românească din perioada interbelică. Aceste materiale, majoritatea inedite, reprezintă o fereastră către epoca interbelică, ilustrând modul în care artistul a fost perceput şi apreciat de contemporanii săi, spune prof. drd. Andrei Popete Pătrașcu.

Expoziția documentară „Brâncuşi în presa interbelică românească” reprezintă o oportunitate deosebită de a redescoperi universul geniului artistic al lui Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai importanţi creatori ai secolului XX. Vizitatorii sunt invitați să exploreze contextul istoric și cultural al vremii interbelice și să se lase captivați de povestea unică a unui artist cu adevărat remarcabil care a schimbat pentru totdeauna istoria artei moderne.

Evenimentul de deschidere al expoziției va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 11.00, în spațiul expozițional Dealul Spirii – Mezanin al Bibliotecii Naționale a României, din Bulevardul Unirii 22.

Marinela Strîmbulescu, președinta OFA UGIR Gorj: „În cadrul expoziției organizate de Asociația culturală Tătărescu și OFA UGIR sunt prezentate articole despre viața și opera sculptorului român stabilit la Paris, publicate în diverse ziare și reviste românești în perioada interbelică, precum: „Timpul”, „Patria”, „România”, „Universul literar”, „Adevărul”, „Rampa”, „Vremea” ș.a. Unul dintre aceste articole a fost publicat în ziarul „Patria” de la Cluj, în 1928, cu titlul „Scrisoare din Paris. Arta sculptorului Brâncuși judecată de justiția americană” și prezenta cititorilor celebrul proces prin care Brâncuşi s-a judecat cu statul american pentru ca lucrările sale să fie recunoscute din punct de vedere artistic, intrând în istorie și schimbând concepţia asupra artei moderne”.

Mai mult decât un sculptor excepţional, Brâncuşi a fost un mare filozof al formelor, a cărui moştenire culturală continuă să inspire și să impresioneze și în prezent.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE