Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis, astăzi, printre altele că pelerinii care vor veni la Sfânta Parascheva să nu aibă voie să atingă racla cu moaștele, informează un comunicat de presă.
De asemenea, CJSU Iași a mai stabilit ca Arhiepiscopia Iașilor un perimetru delimitat, unde credincioșii vor avea acces doar după verificarea buletinului de identitate de către forțele de ordine. Aceasta vine după decizia CNSU de a interzice pelerinilor din țară participarea la Sf. Parascheva și Sf. Dimitrie.
Arhiepiscopia Iașilor și-a exprimat deja „mâhnirea” pentru această hotărâre a autorităților.
Tot CJSU a hotărât că masca de protecție trebuie purtată, obligatoriu, inclusiv de copii, de la vârsta de 5 ani în sus, după cum precizează comunicatul.
În acest sens, R3Media a cerut o opinie din partea profesorului Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE.
Acesta a spus că în conformitate cu legea, spațiul bisericii este unul privat, iar statul trebuie să opereze ținând cont de acest detaliu. Prof. Raiu spune că prevederea conform căreia credincioșii nu au voie să atingă racla cu sfintele moaște reprezintă „o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă.”
„ Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta – Această prevedere este o intruziune în viața liturgică a Bisericii, unde niciun regim democratic nu are căderea să intre sub nicio formă.
Spațiul bisericii este un spațiu privat, conform Legii nr. 489/2006 a libertății religioase. În acest context, statul trebuie să opereze restricții în interiorul bisericii cu maximă prudență, ghidat de principiul neutralității religioase și ținând cont că este un spațiu al manifestării intime al conștiinței persoanelor. aș face o paralelă cu familia: statul interzice familiei să abuzeze copilul, dar nu poate să le spună părinților cât să-i dea să mănânce, unde să se joace, ce cărți să citească etc. Acestea aspecte țin de responsabilitatea privată a familiei, căreia îi revine sarcina educației copilului în conformitate cu propriile valori. La fel, Biserica are propria responsabilitate privată față de membrii săi. Biserica a demonstrat că este responsabilă în ceea ce privește implementarea măsurilor sanitare, ar trebui să se țină cont de aceste precedente.
Statul nu poate interveni în aspectele ce țin de cultul bisericii sau mai rău, în dogmă. A-i spune bisericii că nu are voie să lase credincioșii atingă racla cu moaștele sfinte reprezintă o suprareglementare inutilă și disproporționată față de alte evenimente care implică un număr mare de oameni (petreceri pe litoral, mitinguri electorale, mersul la supermarket etc.). Biserica trebuie lăsată ca singură să-și demonstreze responsabilitatea socială față de proprii membri, iar statul nu are căderea de a interveni selectiv și arbitrar”, a declarat prof. Raiu, în exclusivitate pentru R3Media.
[…] Cătălin Raiu, expert OSCE în libertatea religioasă, a declarat marți că măsura de a interzice atingerea raclei cu moaște pentru pelerinii (rezidenți în […]