luni, martie 27, 2023
EDUCAȚIEEXCLUSIVITATE | Mircea Platon despre noile proiecte de legi ale educației: Sunt...

EXCLUSIVITATE | Mircea Platon despre noile proiecte de legi ale educației: Sunt o variantă și mai ideologizată a legilor lui Cîmpeanu

Mircea Platon, cunoscut om de cultură și specialist în educație, spune că proiectele de legi ale ministrului Ligia Deca reprezintă „o variantă și mai ideologizată a legilor lui Cîmpeanu”.

Răspunzând apelului R3media de a caracteriza aceste proiecte legislative, redactorul-șef al Convorbirilor literare afirmă că acestea „nu au nimic în comun cu învățământului românesc și care urmăresc să-i transforme pe români în figuranți în propria țară”.

Mircea Platon deplânge faptul că, în timp ce în afară mari universități renunță la principiile ideologizante, la noi sunt transformate în concepte de bază în școală.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Sunt o variantă și mai ideologizată a Legilor lui Cîmpeanu. Actuala variantă a legii referitoare la învățământul preuniversitar cuprinde unele mici concesii, cum ar fi cele referitoare la Bacalaureat, unde s-a renunțat la testul grilă digital și la amestecarea limbii române cu alte obiecte. Dar acestea ar putea reveni prin ordin de ministru. În general însă, rămâne o lege care urmărește deșcolarizarea și ideologizarea în ritm agresiv. E de ajuns să ne uităm la modul în care s-a făcut așa-zisa consultarea publică în cazul ambelor variante ale legii, ca să ne dăm seama că e vorba de o lege redactată conform unor priorități și ordine venite din afara țării, care nu au nimic în comun cu învățământului românesc și care urmăresc să-i transforme pe români în figuranți în propria țară, așa cum au fost și sunt și cu prilejul acestor consultări publice blitz, în care rolul cel mai important l-au jucat experții necunoscuți ai MEC și tot felul de ONGuri reprezentând diverse grupări de interese de afaceri și de ideologii degradante.

Printre altele, în timp ce în SUA mari universități de stat precum The University of North Carolina au început să interzică folosirea ideologiei bazate pe „diversitate, echitate și incluziune”, la noi aceste concepte sunt transformate de actuala lege în concepte de bază ale sistemului de educație din România, ceea ce indică intenția unei ideologizări agresive a educației. Ideologizare cu atât mai îngrijorătoare cu cât grădinița rămâne obligatorie și, de la 3 ani, copiii se vor găși supuși unui mediu potențial ostil valorilor familiei și chiar demnității și integrității personale”, a declarat Mircea Platon, în exclusivitate pentru R3media.

Reamintim că luni, 27 februarie, Ligia Deca a făcut publice proiectele de lege ale educației ce vor fi trimise Parlamentului.

Aceste proiecte vor sta în dezbatere publică timp de 10 zile, până pe 7 martie. Cei care vor să trimită propuneri de modificare o pot face la adresa: legile.educatiei@edu.gov.ro.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

 1. Educația este extrem de importantă pentru că de ea depinde tot viitorul nostru. Păcat că nu îi acordăm atenție.

  Pentru măgăria cu demolatul statuii lui Mircea Vulcanescu au protestat oameni. Pentru masacrarea educației, indoctrinarea copiilor, dereglarea gravă a învățământului, de ce nu protestam?

  Ce vom face când în loc de medici, ingineri, fizicieni, economiști și alți specialiști vom avea doar tineri îndoctrinați, care se pricep doar la progresism, ecologie, feminism, legebetisti? Restul planetei nu o ia înapoi precum noi. Ca să dau două exemple, China și Coreea de Sud investesc enorm în educația clasică și rezultatele se vad în cercetare, tehnologie și economie.

  Este de salutat ce face domnul profesor Platon, dar nu este suficient să se bată doar domnul Platon pentru educație și viitorul nostru.

 2. Ligia DEca e relativ incompetentă, a fost parașutată cu agendă.

  Dar a adus la Ministerul educației 10 (!!!) consilieri oengiști parașutați pur ideologic.

  Cum e posibil ca oengiștii crescuți de Soroș și alte fundații dubioase să impună direcția ministerului?
  E ca și cum am fi votat degeaba, este captura statului român de către interese speciale impinse de miliardari dubioși și forțe externe opuse valorilor părinților și copiilor. E opusul democrației

 3. ministru “cimpeanu”
  avea o fereastra in maneca camasii,
  “diabet”
  (a aparut la Injectare,s-a dat in spectacol)

  -intelegem ca Decca are o feresatra la chilotei:
  in fatza sau in spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate