sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEEXCLUSIVITATE | Mihail Neamțu: Dacă nu mai avem eroi, genii și sfinți...

EXCLUSIVITATE | Mihail Neamțu: Dacă nu mai avem eroi, genii și sfinți pe care să-i emulăm, viața devine previzibilă, devii un fel de „automaton”, un fel de robot | VIDEO

Scriitorul și teologul Mihail Neamțu a oferit publicației noastre un interviu în care vorbit despre abordarea echilibrată pe care românii ar trebui să o adopte în vremurile acestea de cumpănă, despre cum cultura ne poate „salva” de vulgaritate și despre tânăra generație.

R3media: Ne aflăm într-o perioadă complicată, între imperialismul rusesc agresiv și neomarxismul din Occident care se năpustește asupra noastră cu tot felul de ideologii. Care ar trebui să fie poziția României? Cum ar trebui să supraviețuiască românii acestui asalt?

Mihail Neamțu: Îmi amintesc de vorba unui conservator, care spunea: „Nu sunt nici de dreapta, nici de stânga, sunt inteligent”. Eu cred că nu suntem nici imperialiști, nici neapărat naționaliști, ci suntem creștini. Există o ispită și în direcția aceasta, pe care ați evocat-o, a unei gândiri cuceritoare, militariste și colectiviste pe care Moscova astăzi se pare că a îmbrățișat-o.

Există și un pericol pe care îl vedem dacă citim Evangheliile mai atent, în naționalismul tribal pe care Iuda, zelotul, Iscarioteanul, l-a îmbrățișat. Iuda nu a acceptat niciodată până la capăt că Iisus s-a prezentat lumii ca Domn și Dumnezeu, ca Fiu al Tatălui, pentru a da o dimensiune universală promisiunii mesianice.

Deci noi suntem, într-un fel, atât localiști, cât și universaliști. Prin Biserica noastră suntem universali în aspirații și în conținutul duhovnicesc pe care îl răspândim în jur ca pe un parfum; și mă gândesc acum la parfumul virtuților creștine. Dar suntem și locali, adică ne asumăm datul firii, limba pe care am primit-o de la părinți și, de asemenea, toată cultura înaintașilor noștri, memoria aceasta istorică de care nu ar trebui să ne rușinăm niciodată.

În această tensiune aș așeza răspunsul despre care vorbiți dumneavoastră. Știu că e tentant să fii vopsit într-o singură culoare sau că e tentant să adopți o poziție defensivă, dar personal nu sunt atât de convins, de pildă, că tot Occidentul se reduce la neomarxism, după cum nu cred că Putin, astăzi, exprimă ceva din valorile înalte ale culturii rusești; când mă gândesc la Cehov, la Dostoievski, la Șostakovici sau Ceaikovski, nu am de ce să asociez toate aceste forme de manifestare ale spiritului culturii rusești cu psihologia tot mai atroce a unui fost KGB-ist care consideră că uciderea inocenților din Ucraina poate fi justificată de un argument geopolitic.

Eu nu cred că există justificare pentru crimă. De asta sunt creștin, poate de aia nu am succes în politică, pentru că eu nu cred că scopul scuză mijloacele, iar dacă mijloacele presupun uciderea unor inocenți, o să mă împotrivesc cu orice preț acestei forme de barbarie, după cum mă împotrivesc și discursului de la planned parenthood, care ne justifică nouă, într-un limbaj tot mai criptic, tot mai alambicat, dar absolut vinovat, omuciderea, sau uciderea de prunci.

R3media: În ce măsură poate salva cultura sentimentele naționale, bunul simț? Cum ar putea aceasta să păstreze în societate anumite valori morale stabile?

Eu știu că nu-i la modă să fii atașat de valori culturale, fiindcă ele nu vând așa cum vând alte mesaje, inclusiv mesaje de business sau mesaje despre antreprenoriat sau dezvoltare personală. Într-adevăr, cultura – astăzi, mai mult decât oricând – se dovedește a fi o punte de legătură cu națiuni și popoare care pot să sufere din motive diverse.

Așa încât, îmi vine să spun că un om inteligent – spuneam că nu sunt nici de dreapta, nici de stânga în asemenea momente, ci sunt, mai degrabă, dornic să rămân un om cu minte și înzestrat cu puterea de discernere; logos-ul este darul suprem pe care creștinismul îl oferă umanității și raționalitatea pe care logos-ul ne-o oferă ne obligă să vedem în cultură o punte de comunicare între, bunăoară, americanii conservatori de tipul lui Rod Dreher și, să spunem, rușii patrioți care încă îl mai citesc pe Soljenițîn. Cele două culturi: cultura rusească și cultura americană se pot întâlni pe această punte invizibilă a operei lui Aleksandr Soljenițîn, pe care astăzi puțini îl cunosc și care ar merita redescoperit.

Noi, de altfel, la Clubul Marilor Cărți facem asta și nu o spun cu emfază; o spun pentru că mi se pare că, dacă tot vorbim de Opțiunea Benedict și dacă tot suntem îndrăgostiți de modelul pe care Rod Dreher l-a promovat în ultima vreme, și mă bucură faptul că s-a tradus la Editura Contra Mundum și cartea aceasta „The Benedict Option”, hai să vedem cum se actualizează aceste comunități ale conservatorilor. Eu cred că e nevoie de câteva insule. Voi aveți un spațiu jurnalistic și e minunat și știți că îl susțin și îi invit și pe alții să susțină, inclusiv pe Patreon publicația dumneavoastră, o fac și eu cu drag, dar există și alte insule la care trebuie să ai acces.

O insulă pe care, de pildă, dumneavoastră [Anand-Sergiu Donca] ați creat-o este cea a Tinerilor Clasici, „Clubul Marilor Cărți” este o altă realitate… A existat un ONG cu care am avut activități impresionante; la un moment dat Ioan-Aurel Pop a venit și a ținut un discurs absolut formidabil despre leadership în tradiția voievodală românească. Vorbesc despre „Vocea Libertății”, acest ONG pe care aș vrea să-l văd reactivat.

Sunt foarte multe forme de agregare a comunităților conservatoare. De pildă, în America de Nord, de la „USA Turning Point” până la tot soiul de grupări și grupuscule în jurul unor reviste conservatoare. E nevoie de toată lumea. Nimeni nu poate să fie definitoriu pentru o mișcare atât de complexă, atât de bogată, cum este mișcarea conservatoare.

Așa că, răspunsul e întotdeauna unul cultural. Cultura, de fapt, înseamnă identitate. Îmi place vorba aceea pe care Constantin Noica o rostea foarte des: „Ești atât cât îți amintești”. Și cred că trebuie să îi șocăm puțin pe ascultătorii dumneavoastră și să învățăm de la evrei ce înseamnă o venerație sistematică, încăpățânată a părinților fondatori: Dumnezeul părinților noștri – ai lui Avraam, ai lui Isaac și ai lui Iacob. E o formulă atât de puternică, atât de pregnantă în Biblie.

Îl vedem pe Apostolul Pavel îndrăgostit de această tradiție abrahamică. Noi, ca și patrioți, avem obligația să le spunem copiilor noștri cine au fost marii bărbați de stat care au opus o rezistență ocupației otomane. Cu ce vise și cu ce idealuri au pășit ei în lume? De la Mircea cel Bătrân la Nicolae Bălcescu, am avut o pleiadă care s-au împotrivit acestei forme de regresiune culturale, instituționale, care a fost otomanismul.

E momentul să redescoperim aceste pagini de istorie pe care le-au redactat cu atâta talent și cu atâta geniu mari personalități, de la Xenopol și Iorga până la Ioan-Aurel Pop și profesorul Florin Constantiniu.

Articol în curs de actualizare.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. Are tipul ăsta – Pepe Măturătoru’ – un stil de a băga spaima în om ceva de speriat … Priviți ce scrie:

  „Sit Back and Watch Europe Commit Suicide
  April 14, 2022

  […] It was quite enlightening to juxtapose the coming geoeconomic turbulence – the EU obsession with bypassing Russian gas and the onset of Rublegas – with the real reasons behind Operation Z in Ukraine, completely obscured by Western media psyops.

  So I submitted a few questions to a US Deep State old pro, now retired, and quite familiar with the inner workings of the old OSS, the CIA precursor, all the way to the neocon dementia.

  His answers were quite sobering. He started by pointing out, “the whole Ukraine issue is over hypersonic missiles that can reach Moscow in less than four minutes. The US wants them there, in Poland, Romania, Baltic States, Sweden, Finland. This is in direct violation of the agreements in 1991 that NATO will not expand in Eastern Europe. The US does not have hypersonic missiles now but should – in a year or two. This is an existential threat to Russia. So they had to go into the Ukraine to stop this. Next will be Poland and Romania where launchers have been built in Romania and are being built in Poland.”

  From a completely different geopolitical perspective, what’s really telling is that his analysis happens to dovetail with Zoltan Poszar’s geoeconomics: “The US and NATO are totally belligerent. This presents a real danger to Russia. The idea that nuclear war is unthinkable is a myth. If you look at the firebombing of Tokyo against Hiroshima and Nagasaki, more people died in Tokyo than Hiroshima and Nagasaki. These cities were rebuilt. The radiation goes away and life can restart. The difference between firebombing and nuclear bombing is only efficiency. NATO provocations are so extreme Russia had to place their nuclear missiles on standby alert. This is a gravely serious matter. But the US ignored it.”

  Scuze, dacă v-am îngrozit. Ori dacă Pepe bate câmpii.

  Dacă sunt și alte semne, rugați-l pe maestrul MN să comenteze – cum să fim „deștepți”.

 2. Să vă spun de ce – la momentul de față – sunt atât de nepoliticos cu maeștrii D&N ?

  Scrieți, oameni buni, despre uzina Oțelu’ Azov! Stânga americană zice că v-am dezinformat deunăzi: ar aparține patronului lui Mircea L., Rinat Ahmetov. Jurnalistul brazilian-internațional Pepe Măturătoru’ așteaptă cu mare nerăbdare Nüremberg II, zice că la uzină sunt facilități și oameni total neobișnuite, de genul celor care au făcut-o să pălească de spaimă la audieri și pe Vicky, fata cu dulciuri (și chibrituri) de pe Maidan.

  România are pe cineva la Oțelu’ Azov ? (Că până și Grecia ar avea!) Om mai avea pe unde scoate cămeșa ? Da’ obrazu’-n lume ?

  Poate de-aia zicea maestrul MN „Să fim deștepți!” … O fi murdară rău mizeria. De ce n-ar scrie și R3Media, în avans de ziua când va deveni public ?

  Ori minte Stânga americană ? Nu se știe niciodată – eu sigur n-am cum ști.

 3. Stupefiant.

  Presa liberă (Goagăl) spune că în decembrie 2021 A-SD era elev de liceu, iar acum este membru în Liga Studenților, Iași …

  Felicitări, Maestre!

  Anand-Sergiu Donca – Liga Studenților (LS IAȘI) – LinkedIn
  https://ro.linkedin.com › anand-sergi…
  · Translate this page
  Vizualizați profilul lui Anand-Sergiu Donca pe LinkedIn, cea mai mare comunitate profesională din lume. Anand-Sergiu Donca are 2 joburi enumerate în …

  Anand-Sergiu Donca – Syntopic
  https://www.syntopic.ro › invitat › se…
  · Translate this page
  Dec 23, 2021 — Anand-Sergiu Donca este elev în an terminal al Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, jurnalist la R3media, Director de Imagine …
  Anand-Sergiu Donca from http://www.syntopic.ro

  Anand-Sergiu Donca, maramureșeanul ce l-a readus la …
  http://www.graiul.ro › 2021/10/02
  · Translate this page

  Oct 2, 2021 — Așa se face că, de curând, Anand-Sergiu Donca l-a interpretat pe marele poet Mihai Eminescu în filmul ”Începutul unui ideal”, realizat cu ocazia …
  Anand-Sergiu Donca from http://www.graiul.ro”

  Deci „intelectualul” Mihai Neamțu vede „imperialism rusesc” (al altora nu-l vede … încă) și „neomarxism occidental” … Pardon, aceasta este formularea jurnalistului A-SD.

  Acum 25 de ani, într-o spălătorie (omuț se școlește pe unde poate, dar nu chiar ca Jack London) găsesc o carte de „istorie” locală, care zice că România a stat doi ani în expectativă în primul război mondial, să vadă unde să intre! Ce palmă la adresa PCR (și propagandei sale)! Nici vorbă să spună localnicii că „puterea regională” (care avea să fie!) România avea să fie reînarmată de Franța CHIAR ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI (în care intrase deja – probabil fiindcă lupta cu flinte contra mitralierelor germane)!

  Nu cred că am întâlnit cinci ruși la viața mea (încă), iar cei întâlniți nu mi-au părut chiar prietenoși (nici să nu uităm că sunt oameni nordici). Dar cred că uneori am simțit un dispreț pentru România la ei.

  Privind la acest articol, văd cauze, argumente. Deci „intelectualul” MN devine „inteligent”, o dă „cotită”, iar A-SD îi ține isonul!

  Unul care n-a vorbit, PROBABIL (eu n-am văzut/auzit), în viața lui de școala Democrației pentru mase, visează la genii …

  Mulțumesc, d-le Șomănescu. AȘA VĂD ȘI EU (DUPĂ CÂT MĂ DUCE MINTEA) PE CE LUME TRĂIESC.

  P.S.

  Acum câteva săptămâni, un cititor vă atrăgea atenția că nu ar vrea copiii săi să sufere pentru cum este prezentată realitatea aici (în presa liberă, fiindcă cei de aici nu-s nici pe departe cei mai mari „păcătoși”). Dar eu zic că faceți România de rușine. Ori poate nici nu se cunoaște, fiindcă majoritatea românilor o fac – fiecare după puteri …

  V-ați gândit vreun moment că, fie într-o lume unipolară, fie multipolară, România va rămâne o țară amărâtă între … democrații ? DACĂ VA SUPRAVIEȚUI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE