sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEEXCLUSIVITATE | Economistul Ilie Șerbănescu anticipează ruperea Transilvaniei de România: „Se va...

EXCLUSIVITATE | Economistul Ilie Șerbănescu anticipează ruperea Transilvaniei de România: „Se va întâmpla în maxim 5 ani”

În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre „Europa cu două viteze”, dar și despre „România cu două viteze”. Astfel, în repetate rânduri, se pune în discuție scenariul „ruperii” Transilvaniei de restul țării.

Ardealul se dezvoltă într-un ritm accelerat față de restul României, în special față de regiunea Moldovei. În spațiul public sunt invocate diverse motive: faptul că guvernele de la București au decis deliberat, pur și simplu, să trimită mai mulți bani în centru și vest și să lase de izbeliște Moldova – pentru că oricum e poziționată mai departe de Europa și aproape de Rusia; faptul că aleșii locali din Transilvania elaborează proiecte mult mai ofertante – ce justifică investițiile de la București și care au atras bani europeni.

„Transilvania este frânată de celelalte regiuni, deci trebuie să fie pe cont propriu”, susțin din ce în ce mai multe voci din vestul țării. Astfel, în ultimii ani, se încearcă inventarea unui soi de ură între Ardeal vs. Restul țării și în special, Moldova.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În plus, investițiile masive în România ale guvernului de la Budapesta, condus de către Viktor Orban, susțin teza desprinderii Transilvaniei de Patria cu care s-a unificat la 1918.

Economistul Ilie Șerbănescu: „Alții vor rupe România”

În opinia fostului ministru al Reformei în Guvernul Victor Ciorbea, economistul Ilie Șerbănescu, se pot explica foarte simplu cauzele. Analistul susține că România, „o colonie a estului european”, este vizată de distrugere, din exterior, cu complicitatea politicienilor de la București, un proces care se derulează de ani buni, dar care va fi bifat în curând ca „reușit”.

Astfel, nu doar că România nu va reuși să se unifice cu Republica Moldova și să-și recupereze teritoriile de la alți vecini, ci chiar se va scinda, foarte curând, susține publicistul.

„Există state colonianiste, precum cele din vestul Europei și state-colonii, cele din Europa de est. România deja nu mai are ce face.

Am scris o carte despre colonianismul actual, care va fi bestseller peste 5 ani, când România va fi dezmembrată. Nu o vom rupe noi, ci alții, care au toate instrumentele necesare. În România există mai multe interese externe”, a declarat Ilie Șerbănescu, pentru R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

 1. …are perfecta dreptate. Desprinderea Transilvaniei va avea loc in cel mult 5 ani, cu 50 ani mai tarziu dc necesar. Dc ne gandim bine, anexarea de restul tarii a fost o greseala imensa, 100 ani saracie ardelenilor. Ar fi asemanator sa anexam Papua Noua Guinea de Australia. E timpul de o rectificare istorica.

 2. Domnule Profesor Ilie Serbanescu
  Aici discutia se poarta altfel asa cum inteleg…aceasta poveste o aud de la 5 ani,m-am plictisit deja
  Cunoasteti acest Subiect mult mai bine ca Mine
  Estimez datoria Reala a Romaniei la 200 miliarde Euro,datorie publica,deficit bugetar,de cont curent,comercial,arierate,asta ca sa nu mai enumar alte cuvinte,pensii private in obligatiuni de stat,prima casa,rabla….din astea….200.000.000.000 EURO.
  Sa zicem ca primescu ungurii transilvania….cat din datoria asta o preiau…70-80 MILIARDE EURO….
  Pai cam atat…Dumneavoastra Stiti mai Bine ca Mine datoria Ungariei.Din Ce am citit e Mai Mare
  Toate Bune!!!

 3. Desi e hiperbolic, mesajul ascunde o problema reala. Sunt ardelean si confirm ca toti amicii mei marseaza pe ardelenism arogant care le da un fel de confort si superioritate, ignorand ca fac jocul budapestei. Toate cladirile pe centrul clujului sunt maghiare si viktor orban cumpara masiv. In plus guvernele au facut 2 autostraziin ardeal care au legat f. Bine totul, in timp ce moldova da bani si nu a primit nimic, e clar eroarea bucurestiului care a mers pe apucate. Romanii din ardeal gresesc sa creada ca le va fi mai bine sub tutela maghiara. Vor invata iarasi iobagia

 4. Transilvania a fost întotdeauna regiune autonomă, chiar și în evul mediu iar mai târziu a făcut parte nu din Ungaria ci din Imperiul Austro-ungar, nu Ungaro-austriac. Ungaria de azi are o mare problemă de etnicitate ea însăși, fiind împănată nu cu Nemeth(Neamțu), Csiha (Cehul), Orosz (Rusu), Tórók (Turcu), Roman(ghici) doar 60% fiind maghiari pe bune.În Transilvania, Banat, Crișana elementul românesc a fost dintotdeauna preponderent în rural iar cel maghiar citadin a fost majoritar doar în Nagyvarad (Oradea “Mare”) și târguri gen Szalonta fiind format și din negustori evrei vorbitori de maghiară, nu prea populari printre cetățenii unguri, ca să nu mai vorbim de nemți. . Partea proastă (pentru Imperiu) a fost că niciodată ruralul maghiar n-a fost prea încântat de leadershipul Budapestei, care a avut derapaje urâte de pe vremea lui Doja și până la prima republică socialistă din 1919, desființată de Armata Română. Dar nu poți, azi, să nu le admiri tenacitatea cu care își apără cultura și independența, un exemplu, de-a dreptul, pentru nemernicii de la București. Da, dacă ne vor călca alții în picioare, o vor face pe mâna noastră și nimeni, înafară de noi, nu va fi vinovat.

 5. Asta e un mare prost cu vechime considerabila in domeniul “vorbit fara rost”. Nu inteleg cum de unele publicatii il mai promoveaza. Sau poate vor sa le scada numarul cititorilor cu capul pe umeri. Nu orice parașuta politica care debiteaza ineptii trebuie sa apara in capul listei de articole! Recurgerea la mesaje subtil panicante este de obicei alegerea celor care nu stiu cum sa atraga atentia! Pacat de partea buna din site!:(

 6. Acum aproape 4 ani la un eveniment organizat de un ICR dintr-o capitala europeana cu ocazia Centenarului a fost invitat Domnul Aurel Pop. Dupa eveniment la un pahar de vin si un piscot am avut o discutie foarte relexata cu domnia sa. Printre altele l-am intrebat care este opinia sa referitoare la faptul ca in Romania se tot vantura ideea ca “cineva” nu ne-ar lasa pe noi romanii sa facem o autostrada prin care sa legam Bucurestiul de Cluj, respectiv tronsonul Pitesti-Sibiu, a carui finantare este in proportie de 85% asigurata de Comisia Europeana, restul de 15% trebuie asigurat de catre Guvernul Romaniei.

  Domnul Pop mi-a spus ca nici dumnealui nu crede ca ar fi o conspiratie mondiala sau europeana prin care acel “cineva” ne impiedica sa facem autostrada Pitesti-Sibiu, ci mai degraba este proverbiala indolenta si nepasare romaneasca. Iar ca sa mascam dezinteresul, incompetenta si impostura preferam sa gasim vinovati in alta parte in loc sa ne uitam la noi insine.

 7. o vor rupe, dar ne meritam soarta, suntem dezbinati si punem botul imediat la minciunile, dezinformarile si propaganda strainilor. Principala vina e a noastra nu a lor. Ei dintotdeauna au vrut sa ne rupa, dar cand noi am fost in coeziune nu au reusit..

 8. Și tu, Brutus, tot cu înfricarea?
  Ieri seară am povestit cu doi oameni pe singura băncuță de pe acea uliță din sat. Unul, am uitat unde citise sau cine-i spuse, tot cu ruperea țării era. Am vrut să-i amintesc sperietoarea cu clauzele ascunse la trianon100. Mi-ar părea rău să fie răspîndac precum….că omul este vesel și bășcălios dar nu răutăcios.
  Nu vedeți că înfricările și evenimentele, regizate toate, apar ca să acopere ceea ce fac? Cum ar fi sărăcirea noastră prin inflație plănuită, prin scumpete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE