România va primi 4,3 % din cele 400.000.000 de doze de vaccin ce au fost rezervate de Comisia Europeană în numele Statelor Membre de la AstraZeneca, companie care a întrerupt recent testările din cauza apariției unor efecte adverse.
Compania AstraZeneca a anunțat, recent, că a oprit testările pentru vaccinul anticoronavirus, după ce un pacient din Marea Britanie a avut o puternică reacție adversă. Ulterior, testările au fost reluate.
Totodată, reprezentantul companiei, Ruud Dobber, a declarat că AstraZeneca va fi protejată de eventualele cereri de compensaţii legate de vaccinul pentru Covid-10 în majoritatea ţărilor cu care compania a încheiat acorduri pentru livrarea acestuia.
În acest context, am transmis Ministerului Sănătății o solicitare de presă pentru a afla dacă România este printre țările unde acest vaccin o să ajungă și dacă statul roman își asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse.
Ministerul Sănătății a răspuns, în exclusivitate, pentru cititorii R3Media.
R3Media: A încheiat România vreun contract cu compania AstraZeneca pentru achiziționarea vaccinului anticoronavirus dezvoltat de companie în colaborare cu Univ. Oxford?
Ministerul Sănătății: România este angrenată, alături de celelalte State Membre, în mecanismul comun al Comisiei Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuirii de vaccinuri sigure și eficiente anti COVID-19.
În momentul de față, prin acest mecanism, Comisia a ajuns la negocieri avansate cu 5 companii (Sanofi-GSK, BioNTech-Pfizer, Johnson & Johnson, CureVac și Moderna) și a semnat un prim contract cu AstraZeneca.
Contractul, semnat de Comisia Europeana în numele Statelor Membre, le va permite acestora achiziția dozelor de vaccin anti COVID-19 odată ce va fi dovedit ca fiind sigur și eficient și va primi aprobările necesare de la Agenția Europeana a Medicamentului pentru punerea pe piață.
R3Media Dacă da, câte doze intenționează România sa achiziționeze și contra cărei sume de bani?
MS: Comisia Europeana a rezervat 300 de milioane de doze de la AstraZeneca în numele Statelor Membre, cu opțiunea de a solicita încă 100 de milioane de doze ulterior.
Dozele vor fi distribuite în tranșe, în funcție cantitățile disponibile în fiecare moment, către Statele Membre, pe baza unei chei de alocare populaționale pentru a asigura un acces egal la vaccin pe întreg teritoriul UE. Conform ponderii populaționale, României îi vor fi alocate aproximativ 4.3% din dozele rezervate prin acest mecanism.
Contractul cu AstraZeneca este prefinanțat prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgenta, și nu implica cheltuieli din partea Statelor Membre până în momentul disponibilității dozelor pentru achiziție. Costurile asociate achiziției fiecărei tranșe de vaccin vor fi comunicate la momentul oportun.
R3Media: Recent, reprezentantul AstraZeneca anunța că fiecare țara care cumpără vaccinul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare. Își asuma Romania eventualele efecte adverse ale acestui vaccin în cazul în care îl va achiziționa?
MS: În timp ce vaccinarea reprezintă cea mai fezabilă strategie de a ieși din situația actuală generată de pandemia COVID-19, siguranța cetățenilor este prioritară.
Contractele de achiziție în avans, negociate de Comisia Europeana, au scopul de a accelera dezvoltarea, autorizarea și disponibilitatea vaccinurilor, fără a face derogări de la standardele de calitate, siguranța și eficacitate.
Siguranța este o cerință fundamentală pentru orice vaccin ce va ajunge pe piața UE. Înainte de a fi disponibil pentru achiziție și utilizare, orice candidat de vaccin COVID-19 va trebui sa corespundă tuturor criteriilor stabilite de Agenția Europeană a Medicamentelor pentru a primi autorizația de punere pe piața. În cazul semnalării unor efecte adverse severe în studiile clinice, vaccinul nu va fi autorizat.
17 milioane de porcuşori de guineea sau vor fi de-ăia care vor dori 4-5 vaccinuri ca “să aibă”.