duminică, februarie 25, 2024
ACTUALITATEEvacuarea bolnavilor de la Spitalul Foișor, „doar” un disconfort? De la la...

Evacuarea bolnavilor de la Spitalul Foișor, „doar” un disconfort? De la la justificarea lui Raed Arafat, la precizările Ministerului Sănătății despre „situația regretabilă

Gravitatea situației de la Spitalul Foișor, când peste o sută de pacienți au fost evacuați în stradă pentru că autoritățile au decis transformarea spitalului în covid în doar câteva ore, este minimizată atât de inițiatorul ordinului, șeful DSU, Raed Arafat, cât și de cei care l-au avizat, respectiv cei de la conducerea Ministerului Sănătății.

Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la „Foişor”, a transmis Raed Arafat prin intermediul unei înregistrări video, informează Agerpres.

„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (…) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, potrivit sursei citate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Arafat susține că nu s-a putut avea o programare a necesarului de paturi COVID-19 pentru pacienţii cu forme grave cu 3-4 zile în avans, în condiţiile în care în această perioadă au venit foarte mulţi astfel de bolnavi în unităţile de primiri urgenţe.

„Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (…) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri”, a mai spus Raed Arafat în mesajul video postat pe Facebook.

Un mesaj similar a fost transmis, vineri noaptea, pe Facebook, și de Ministerul Sănătății. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății, a explicat, vineri seară, Ministerul Sănătăţii „situaţia regretabilă” de la Spitalul Foişor.

„Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor.

Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi (vineri-n.red)

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.

Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.  Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.

La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzău, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță (…)”, a precizat, pe Facebook, Ministerul Sănătății.

Reamintim că pacienții din spitalul Foișor au fost evacuați, vineri seară, în urma unui ordin dat și semnat de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, care prevede transformarea unității în spital COVID.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Arahat și Voiculescu la pârnaie cu voi, credeți că SPP o sa va asigure protecția toată viața? vă înșelați, patrioții o să vă găsească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE