sâmbătă, decembrie 9, 2023
EDUCAȚIEEuroparlamentarul Eugen Tomac cere condiționarea fondurilor UE pentru Ucraina de respectarea drepturilor...

Europarlamentarul Eugen Tomac cere condiționarea fondurilor UE pentru Ucraina de respectarea drepturilor minorităților la educație în propria limbă

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac cere condiționarea alocării fondurilor UE către statele partenere de garantarea accesului la educație minorităților naționale în propria limbă: „Sunt revoltat că accesul la educație în limba maternă este îngrădit în Ucraina”.

„I-am solicitat domnului Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European a Raportului privind situația Drepturilor Omului si a Democrației în lume, să creăm mecanisme prin care să condiționăm statele partenere care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de acordarea acestor finanțări prin solicitarea expresă de a le garanta minorităților naționale accesul la educație în limba maternă. Este inacceptabil ca minoritățile care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene și care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina, să le fie îngrădit dreptul la educație doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învățământ”, anunță Eugen Tomac.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

El precizează că de la 1 ianuarie a intrat in vigoare legea privind limba de stat în Ucraina, care „încalcă dreptul minorităților de avea acces la educație în limba maternă”.

„În această țară avem o comunitate de peste jumătate de milion de români și avem obligația să-i apărăm. Sunt revoltat pentru că accesul la educație în limba maternă este îngrădit în această țară. Așa cum Parlamentul a cerut să fie condiționată alocarea fondurilor europene în interiorul Uniunii Europene de respectarea statului de drept, astfel trebuie să procedăm și cu finanțările europene către statele care au acord de asociere sau statele candidate, solicitându-le acestora să garanteze accesul la educație minorităților naționale în propria limbă”, conchide Tomac.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE