În timp ce amenințările din Est pot fi contracarate cu armata, cea mai mare amenințare este din partea Occidentului, care dezbină Polonia și îi distruge suveranitatea, a avertizat un profesor polonez și membru al Parlamentului European pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS).
Într-un interviu din această săptămână, prof. Zdzisław Krasnodębski a spus că amenințarea venită dinspre Est a fost ușor de definit și întâmpinată cu forță militară, iar națiunea poloneză a fost total unită împotriva ei. Acesta este motivul pentru care a simțit că cea mai mare amenințare la adresa suveranității Poloniei vine din Occident prin puterea soft care îi dezbină pe polonezi în interior și erodează suveranitatea poloneză prin furt.
Remarcile au provocat o furtună din partea partidelor de opoziție, care l-au acuzat pe profesor că vede Occidentul ca pe un inamic și chiar și unii politicieni ai partidului de guvernământ și-au exprimat rezerve dacă intervenția prof. Krasnodębski a fost utilă.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Cu toate acestea, prof. Ryszard Legutko, într-un interviu acordat publicației conservatoare de știri wPolityce.pl, i-a sfătuit pe oameni să-l asculte pe prof. Krasnodębski și a spus că este pe deplin de acord cu el.
El a arătat că UE devine o „structură oligarhică” dominată de o Germanie convinsă că are dreptul să o conducă. A avea un bloc în care o singură putere are un rol principal poate fi o muzică pentru urechile post-comuniștilor și ale stângii, care obișnuiau să primească ordinele de la Moscova. Pentru majoritatea polonezilor acest lucru este inacceptabil, susține el.
În afară de dominația germană, Legutko consideră o mare amenințare tendința instituțiilor europene de a încălca puterile care le-au fost conferite prin tratate. Dacă principiul unanimității asupra anumitor decizii din UE este eliminat sau Bruxelles-ul găsește o modalitate de a ocoli acest control puternic asupra puterii lor, atunci statele mai mici vor fi marginalizate și chiar excluse, a spus el.
Legutko îi acuză pe politicienii din opoziția liberală că sunt complici în procesul de pierdere a suveranității Poloniei. El consideră că poziția lor de a cere Comisiei Europene să oprească fondurile UE care sunt datorate Poloniei este demoralizatoare și antidemocratică. El consideră că o situație în care unei țări i se spune efectiv să-și schimbe guvernul ales democratic este una care reprezintă o provocare evidentă la adresa suveranității naționale.
Solicitat să comenteze afirmația colegului său Witold Waszczykowski conform căreia liderii opoziției de stânga poloneze Donald Tusk și Radosław Sikorski nu au vizitat Ucraina din cauza atitudinii Germaniei față de lupta Ucrainei împotriva Rusiei, Legutko a spus că opoziția liberală s-a alăturat politicii externe din Germania și că Donald Tusk datorează Germaniei numirea ca președinte al Consiliului European.
Probabil că, în cazul în care opoziția va pune mâna pe putere, își va lega mai strâns poziția de politică externă față de Ucraina de cea a Germaniei și Franței, a concluzionat Legutko, conform Remix News.