ACTUALITATEEuroparlamentar austriac: Am încercat roșii românești, cumpărate de la piață, erau fantastice!...

Europarlamentar austriac: Am încercat roșii românești, cumpărate de la piață, erau fantastice! Noi avem roșii care arată fantastic, dar sunt fără gust, ar putea fi mere!

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz spune că și în Austria există o problemă cu roșiile de import, care arată foarte bine, dar n-au niciun gust.

Waitz a declarat că aceste legume sunt crescute în mod artificial, fiind complet golite de călitățile naturale.

„Da. Și noi avem produse de acest fel în magazine, cele mai multe sunt produse în Olanda. Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo. Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de performanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale. Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul în interviul pentru Digi24.

Întrebat de un jurnalist de la Digi dacă a gustat roșii românești, europarlamentarul verzilor a răspuns afirmativ.

„Da. Cele pe care le-am cumpărat dintr-o piața locală erau fantastice”, a declarat el.

Austriacul a mai spus că existența fermelor țărănești poate fi un atu pentru România, deoarece oamenii vor să știe de unde le vin produsele pe care le mănâncă, ce conțin și cum sunt tratate.

„Un aspect pe care îl pot asigura doar producătorii mici și medii, doar dacă ești conectat personal cu animalele le poți trata corect”, a adăugat el.

România ar trebui să-și promoveze mai mult turismul, iar asta ar putea veni la pachet cu o promovare a produselor agricole de calitate superioară pe care le are. În felul acesta, și-ar crește șansele pentru exporturi, spune europarlamentarul. Iar agricultura ecologică este șansa de reușită în fața agriculturii industriale, crede Thomas Waitz.

„Asociațiile producătorilor sunt un factor-cheie, dar e nevoie și de mai multă transparență privind originea alimentelor. Tot mai mulți consumatori sunt dornici să știe de unde provin produsele, acest aspect le sporește valoarea, merită menționat pe etichetă. În prezent, încercăm să ajungem la etichetarea originii cărnii și laptelui chiar și în meniurile restaurantelor, pentru că vedem în special pe aceste piețe o competiție uriașă din partea producătorilor agricoli internaționali de talie industrială. Dar, și pe piețele europene problema ecologică devine tot mai importantă pentru consumatorii din toată Uniunea. Așadar, dacă România ar investi mai mult pentru a-i arăta publicului european ce peisaje fantastice, ce mediu fantastic există încă aici și ar lega aceste lucruri de produse de calitate superioară pe care România le poate exporta pe piețele europene, ar putea exista noi șanse de a crește exporturile de produse agricole la un preț ridicat, mai mare decât cel pentru produsele agriculturii la scară industrială”, spune Thomas Waitz.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT