vineri, iunie 2, 2023
ACTUALITATEEști gata să îți cumperi o mașină? Află care sunt costurile anuale...

Ești gata să îți cumperi o mașină? Află care sunt costurile anuale aferente acesteia! (P)

Unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poți avea este atunci când îți cumperi prima ta mașină. Adrenalina, extazul și fericirea pot pune stăpânire pe tine, însă, pentru a evita surprizele neplăcute, trebuie să rămâi mereu calculat și conștient de responsabilitatea care vine la pachet cu deținerea unui autoturism în România. Există patru categorii importante de cheltuieli pe care le vei avea, în mod obligatoriu, cu mașina ta.

Iată care sunt costurile anuale ale unei mașini!

  • Asigurarea obligatorie RCA

În cazul în care nu știi deja ce este RCA, aceasta reprezintă o poliță de asigurare pe care trebuie să o deții în mod obligatoriu dacă circuli cu mașina. Prin această asigurare, terții care au avut de suferit în mod direct din vina asiguratului, vor fi despăgubiți de către firma de asigurări. Practic, RCA-ul te ajută să repari ce ai stricat. RCA-ul a crescut în ultimul an, iar acesta se calculează în funcție de mai mulți parametri, cum ar fi vârsta conducătorului auto sau centimetri cubi ai motorului. Pentru a rotunji sumele, poți să rezervi 800 RON pentru polița RCA, care se poate face până la 12 luni.

  • Carburantul

Carburantul mașinii este mult mai greu de calculat, pentru că acesta depinde foarte mult de scopul pentru care îți iei o mașină, de consumul mediu pe care vrei să-l aibă și te tipul acestuia. Presupunând că vei avea un consum mediu de 8l pe suta de kilometri și că folosești mașina pentru mersul prin oraș, la muncă și câteva vacanțe pe an, kilometrii tăi anuali ajung la aproximativ 7000, adică 875 de litri anuali. Astfel, la un preț de 6 lei/litru, în jur de 5000 RON vor trebui alocați anual doar pe carburant.

  •  Întreținerea anuală a mașinii

Întreținerea unei mașini dă bătăi de cap multor șoferi, însă nu doar din pricina vizitelor la service. Să întreții o mașină, înseamnă și că trebuie să ai mereu constant grijă de aspectul acesteia, așadar vei face vizite destul de dese și la spălătoriile auto. Mai mult decât atât, trebuie să te gândești că va trebui să îți echipezi mașina cu anvelope speciale, atât în sezonul de vară, cât și în sezonul de iarnă. În acest sens, poți opta pentru anvelope Bridgestone all season de la Anvelope-oferte.ro pentru a scăpa de această grijă. Costurile întreținerii mașinii sunt la fel de greu de estimat precum cele ale carburantului, însă vei ajunge să plătești în jur de 400 RON anual și pe acestea.

  • Inspecția tehnică periodică (ITP-ul)

ITP-ul reprezintă o evaluare totală a mașinii în vederea categorisirii acesteia ca fiind sigură pentru tine și pentru ceilalți participanți la trafic. Inspecția tehnică periodică trebuie obligatoriu făcută pentru a putea circula pe drumurile din România. Aceasta variază mult în funcție de vechimea mașinii, dar și de stațiile specializate la care alegi să te duci. În medie, vei putea găsi un ITP în jurul valorii de 100 RON.

Așadar, fără să fie luate în considerare costuri suplimentare precum: rovinieta dacă ieși din oraș, taxa pe oxigen dacă alegi o mașină cu motor mai mic de euro 5, dar și asigurarea opțională CASCO, vei plăti în jur de 6500 RON anual pentru a-ți conduce liniștit mașina. În acest preț intră asigurarea RCA, ITP-ul, carburantul și întreținerea mașinii, toate acestea fiind obligatorii pentru a putea circula legal.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate