vineri, martie 1, 2024
OPINII„Eroarea fatală” din cifrele pandemiei de coronavirus

„Eroarea fatală” din cifrele pandemiei de coronavirus

Un nou articol dintr-un jurnal științific publicat de Cambridge University Press arată că US Congress House Oversight and Reform Commitee a informat în mod eronat Congresul Statelor Unite, în luna martie, că rata mortalității pentru Covid-19 ar fi de zece ori mai mare decât rata mortalității gripei sezoniere. Această informație a reprezentat, conform lui Ronald Brown, de la University of Waterloo din Ontario, principalul argument pentru începerea distanțării sociale și a lockdownurilor, în Statele Unite ale Americii. Decizie care a afectat deciziile multor altor țări care au luat măsuri asemănătoare.

Informația s-a bazat pe o eroare, „experții” încurând indicele CFR (Case Fatality Ratio, sau numărul de decese raportat la numărul de cazuri confirmate) cu indicele IFR (Infection Fatality Rate, sau numărul de decese raportat la numărul de persoane infectate, care pot fi asimptomatice sau cu simptome minimale) pentru gripa sezonieră. Altfel spus, The House Oversith Committee a făcut o eroare majoră, comparând indicele CFR al noului coronavirus cu indicele IFR al gripei sezoniere – comparând, adică, mere cu pere. De aici a rezultat în mod eronat că noul coronavirus ar fi de zece ori mai mortal decât gripa sezonieră, și decât este în realitate.

Ronald Brown observă că eroarea a pornit de la un articol din New England Journal care arăta, în mod incorect, că indicele CFR (Case Fatality Ratio) pentru gripa sezonieră era de 0,1; în realitate, aceasta este valoarea indicelui IFR (Infection Fatality Rate), conform datelor oficiale ale OMS. Indicele CFR pentru gripa sezonieră este, de fapt, de zece ori mai mare – valoarea acestui indice este în realitate de 1.

Diferența dintre indicele CFR și indicele IFR este foarte importantă. Conform lui Ronald Brown, CFR este definit ca fiind rata mortalității în rândul cazurilor confirmate sau cunoscute. Indicele IFR este definit ca fiind rata mortalității raportată la numărul total de persoane infectate dintr-o populație; cum multe persoane sunt asimptomatice sau au forme foarte ușoare, IFR nu poate să fie cunoscut decât pe baza unor estimări. Aceste estimări se pot face prin testarea aleatoare a unor mostre de sânge din rândul unei populații expuse la virus.

Interesant este să aflăm și numele persoanei care a furnizat informația greșită cu privire la indicele CFR al gripei sezoniere către Congresul Statelor Unite. Numele acestei persoane, care a arătat că virusul Covid-19 ar fi de zece ori mai mortal decât gripa sezonieră, este Anthony Fauci – epidemiologul-șef al Statelor Unite.

Dr Malcom Kendrick arată într-un articol de pe blogul său că modelul promovat de Imperial College, care a dus la decizia de lockdown în Marea Britanie, s-a bazat pe indicele CFR eronat comunicat de Antony Fauci. „Vreți să știți de unde a luat Imperial College London indicele CFR greșit pentru gripa sezonieră? Pare clar că l-au luat de la Anthony S. Fauci și din New England Journal of Medicine. Publicația științifică cu cel mai mare impact din lume – care ar trebui să aibe redactorii cu cel mai mare impact din lume. Dar se pare că nu îi are.”

Această eroare a jucat un rol esențial pentru a construi imaginea „plăgii mortale” și pentru a impune decizia de lockdown extrem în multe state ale lumii. Au urmat apoi modelările de tipul „vine sfârșitul lumii”, care au simulat milioane de morți pentru noul coronavirus, furnizate de profesorul Neil Ferguson și de echipa lui de la același Imperial College London. Aceste modelări estimau 2.2 milioane de morți în Statele Unite, și peste o jumătate de milion în Marea Britanie, pentru prima parte a anului. Conform cifrelor oficiale de până în prezent, aceste modele au exagerat numărul total de morți în ambele țări de peste zece ori – greșind așadar cu același factor cu care greșise și Anthony Fauci când a estimat că noul coronavirus ar fi de 10 ori mai mortal decât gripa sezonieră.

Text apărut prima oară pe site-ul „Cuvântul Ortodox” și publicat cu acordul autorului

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE