ACTUALITATEErdogan dă cu iataganul: Liderul Turciei expulzează 10 ambasadori, printre care cel...

Erdogan dă cu iataganul: Liderul Turciei expulzează 10 ambasadori, printre care cel al SUA, al Franței și al Germaniei. Cum îndrăzniți să dați Turciei lecții? Cine sunteți voi?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ambasadorii a 10 ţări acreditaţi la Ankara, printre care se numără şi ambasadorii american, francez şi german, vor fi declaraţi persona non grata, după ce aceştia au lansat un apel pentru eliberarea lui Osman Kavala, unul dintre fondatorii Open Society a lui Soros,  transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Cei care apără această rămășiță a lui Soros cer ca acum să fie eliberat. I-am spus ministrului nostru de Externe că nu ne permitem luxul de a-i avea pe acești ambasadori în țară”, a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția turcă Anadolu, potrivit Reuters. Ambasadorii Canadei, Danemarcei, Finladei, Franței, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei și Statelor Unite au semnat o declarație prin care cer „rezolvarea corectă și rapidă” a cazului filantropului Osman Kavala. A doua zi, au fost chemați la Ministerul turc de Externe, unde li s-a spus că apelul semnat este „iresponsabil” și „inacceptabil”.

„De ce ar semna zece ambasadori o asemenea declarație. Cum îndrăzniți să dați Turciei o asemenea lecție? Cine sunteți voi? În țările voastre îi eliberati oare pe bandiți și pe teroriști? Nu o faceți, nici în America, nici în Germania. Care dintre țările voastre a făcut așa ceva până acum?”, a spus Erdogan.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Osman Kavala este un om de afaceri care s-a implicat mult în organizarea societății civile din Turcia. În 2017, Kavala a fost arestat sub acuzația că a contribuit la organizarea protestelor anti-Erdogan iscate în 2013 de inițiativa guvernului de a distruge parcul Gezi din Istanbul, proteste care s-au extins în toate orașele mari ale țării. Un an mai târziu, Kavala a fost achitat în acest dosar, dar, în aceeași zi, a fost arestat din nou, de data aceasta pentru participarea la tentativa de lovitură de stat din 2016. Kavala se află și acum în închisoare. În 2018, Organizația pentru o Societate Deschisă din Turcia și-a încheiat activitatea. CEDO a cerut eliberarea lui Kavala în 2019.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului  R3media.

Erdogan îşi anunţase deja cu două zile în urmă intenţia de a expulza aceşti ambasadori. Ei au fost convocaţi marţi la MAE turc pentru a li se transmite că apelul lor lansat într-un comunicat comun în ziua anterioară pentru eliberarea opozantului Osman Kavala este „inacceptabil”. „Îi daţi cumva o lecţie Turciei?”, a reacţionat şeful statului turc.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Osman Kavala, editor şi mecena turc în vârstă de 64 de ani, este acuzat de regimul preşedintelui Erdogan că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi şi că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016. El se află în detenţie de patru ani, fără să fi primit o sentinţă.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate