joi, aprilie 18, 2024
ACTUALITATEEpiscopul Vasile Someșanul a trecut la cele veșnice. Adrian Papahagi: Nu...

Episcopul Vasile Someșanul a trecut la cele veșnice. Adrian Papahagi: Nu mă sfiesc să-l numesc sfânt / Reacția Patriarhului Daniel

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop Emerit și fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1998-2019, a trecut la cele veșnice în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, la ora 11:30, informează Mitropolia Clujului.

Acesta va fi prohodit luni, 11 octombrie 2021.

Adrian Papahagi, cunoscutul profesor clujean, a reacționat la această veste. El a spus că PS Vasile poate fi numit sfânt.

„Dumnezeu să-l odihnească pe PS Vasile, un om la care am ținut enorm și pe care nu mă sfiesc să-l numesc sfânt. N-am întâlnit om mai sfios, mai bun, mai simplu, mai curat la suflet, mai lipsit de viclenie.
Îl știu din copilăria mea, pe când era preot în Mănăștur, iar în vremuri mai recente mi-a fost duhovnic blând și iertător. El a mângâiat-o duhovnicește și pe mama după moartea tatălui meu.
Un accident vascular cerebral l-a obligat să-și reducă activitatea în ultimii ani, dar participa încă la slujbe și întâlniri. Suferința îl aureolase parcă și mai mult; acum se odihnește în Domnul.
Veșnică pomenirea lui!”, a notat universitarul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La rândul său, PF Daniel, Patriarhul României, a deplâns și el această pierdere.

„Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Preasfinţitului Părinte Vasile Someșanul, fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, arhipăstor misionar şi harnic, promotor şi apărător înţelept al spiritualităţii şi tradiției ortodoxe româneşti, cu o bogată activitate social-filantropică.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Vadului Feleacului şi Clujului, înălțăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a sunat reacția Patriarhului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Iată biografia PS Vasile, conform siteului Mitropoliei Clujului:

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea „rădăcini adânci” în Mănăştur. A urmat şcoală generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoală profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadocieni”, la catedra de Bizantinologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detaşat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, Municipiul Cluj-Napoca.

După alte câteva luni (în august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Mănăştur. Pentru activitatea misionar-pastorală deosebită Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distincţia bisericească de „iconom” (în anul 1987).

În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă), fiind un preot model pentru studenţii teologi. La 24 martie 1991 (ajunul Bunei Vestiri) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei.

Că monah a îndeplinit ascultarea de stareţ la Mănăstirea Nicula, din octombrie 1991 până în februarie 1994. S-a impus în faţă obştii mănăstireşti prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară. Printre cele mai importante proiecte alea Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

În luna septembrie a anului 2014, ierarhul a suferit un accident vascular cerebral.

La finalul anului 2019, ca urmare a aprobării cererii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 17 decembrie 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE