ACTUALITATEEpiscopul Iustin al Maramureșului spune că Europa este secularizată și L-a părăsit...

Episcopul Iustin al Maramureșului spune că Europa este secularizată și L-a părăsit pe Dumnezeu

În mesajul pastoral transmis cu prilejul Duminicii Migranţilor români, Preasfinţitul Părinte Iustin evidenţiază şi aspectele pozitive ale fenomenului migraţiei. „Românii”, spune el „sunt apostolii creştinismului şi ai credinţei într-o Europă secularizată, care a abandonat valorile creştine şi l-a părăsit pe Dumnezeu”, potrivit Agenției Basilica.

Ierarhul subliniază cu bucurie că „românii îşi manifestă şi mărturisesc credinţa oriunde ar fi în lume”.

Românii nu pot trăi fără Dumnezeu şi Biserică

Însă, în mesajul său, ierarhul face o radiografie a societăţii autohtone şi atrage atenţia că românii au luat calea Europei pentru că nu au avut o perspectivă în ţară. „A fost o necesitate. Dar este o mare nedreptate că s-a întâmplat această dramă. Peste cinci milioane de români sunt plecaţi în Europa şi în toată lumea”.

Iar această situaţie are consecinţe negative asupra României. „Satele şi-au pierdut tinereţea şi frumuseţea de altădată, sărbătorile nu mai au solemnitatea de altădată, şcoala a rămas fără copii, biserica mai goală şi măreţia voievodală a acestui ţinut nu mai este cum era cândva”.

El relatează şi situaţia tristă în care se află majoritatea persoanelor vârstnice. „Bătrânii rămaşi singuri îşi petrec zilele aşteptând luna concediilor de vară, ca să-şi aline dorul şi să-şi poată îmbrăţişa copiii şi nepoţii pentru câteva săptămâni, ca apoi să-i petreacă cu lacrimi în ochi când pleacă din nou departe, rămânând cu singurătatea lor, lacrimile şi rugăciunile neîncetate ca Dumnezeu şi Maica Domnului să le ocrotească pruncuţii”.

Lumea şi Europa merg pe un drum străin

În contextul dat, Preasfinţia Sa spune că „a scris cuvântul cu durere în suflet şi cu îngrijorare pentru neamul şi Biserica noastră”.

„Dacă plecarea din ţară continuă, România nu va mai fi măreaţă niciodată, iar din Ţara lui Dumnezeu şi Grădina Maicii Domnului va deveni România îmbătrânită, înlăcrimată şi cernită, plângându-şi fiii plecaţi şi trăindu-şi neputinţa şi umilinţa în singurătate şi, Doamne fereşte, sfârşitul, din cauza părăsirii şi abandonării ei”.

Episcopul Maramureşului şi Sătmarului reaminteşte că „lumea şi Europa merg pe un drum străin de credinţa noastră creştină” şi îi îndeamnă pe credincioşi să se gândească bine în ce lume vor să trăiască copiii lor.

„Copiii voştri, dacă vor rămâne în această lume care le oferă bunuri materiale (…), îşi vor pierde bogăţia cea mai de preţ: credinţa în Dumnezeu şi iubirea de neam şi ţară”.

Preasfinţia Sa îi asigură pe cei plecaţi printre străini că oamenii rămaşi în ţară, cler şi credincioşi, îi poartă în rugăciuni neîncetat, ca Dumnezeu să îi ajute şi să îi ocrotească şi le reaminteşte ce înseamnă acasă.

„Acasă este numai casa părintească, în cuibul de drag şi dor, în satul şi ţara ta, căci aici toţi şi toate, şi cerul, şi pământul, şi muntele, şi pădurea şi izvorul limpede în curgerea lui te primesc, te iubesc, te odihnesc, te înalţă şi te înnobilează”.

Duminica migranţilor români

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Inițial a fost instituită în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

9 COMENTARII

 1. „Însă, în mesajul său, ierarhul face o radiografie a societăţii autohtone şi atrage atenţia că românii au luat calea Europei pentru că nu au avut o perspectivă în ţară: A fost o necesitate. Dar este o mare nedreptate că s-a întâmplat această dramă. Peste cinci milioane de români sunt plecaţi în Europa şi în toată lumea” (…)

  …daca asa ar fi gandit si inaintasii nostri din timpul lui Stefan cel Mare, Mihai Voievod, Vlad Tepes etc, atunci cand intr-adevar erau vremuri cumplite iar razboaiele erau la ordinea zilei, adica sa plece cu milioanele prin Imperiul Otoman, prin Imperiul Habsburgic, prin cel tarist, prin Franta etc., nu ar mai fi existat Romania de azi… romanii care au plecat dupa Revolutie s-au dus in tari straine ca sa se inchine zeului ban, in loc sa ramana aici si sa lupte ptr drepturile lor impotriva guvernelor tradatoare care s-au perindat la conducerea tarii…râd dracii de ei…

  • Bine punctat. În general în discursuri se evită politicos blamarea lor și se merge pe premisa circumstanțelor și a împrejurărilor care i-ar fi forțat, etc. Poate se gândesc să nu-i jignească, altfel nu i-ar mai asculta.

   Oricum, văd că deja a devenit ceva normal. Și în rândul neoconservatorilor sunt destui cu familia împrăștiată prin toată lumea, dar nu au vreo greață în a-și da cu părerea despre țară, sau ce ar trebui să însemne dreapta politică, sau să voteze după ce s-au informat la distanță. Poate au auzit de atâtea ori că nu e vina lor, că au fost forțați practic să plece, că au ajuns să o și creadă și se văd un soi de elită interbelică expatriată.
   Mi-amintesc un moment savuros de la Profesioniștii cu Eugenia Vodă, când, cu franchețea-i obișnuită, l-a întrebat pe Hrușcă cum stă treaba cu-al său ler și patriotism românesc din Canada.

 2. Lasati-o ,ma, p-asta cu rusii ca ati devenit penibili in lipsa voastra de argumente si inspiratie.Daca eram si noi o tara de talibani acum latrai cu capul pe taietor.Ca lasii ca voi sunteti viteji doar unde va tine.

 3. @ admin
  Imi cer scuze ptr limbaj dar spalatii astia pe creier nu inteleg altfel… sunt toti o apa si-un pamant, nu au in cap decat cateva clisee pe care le vântura papagaliceste peste tot (unul ar fi aberatia asta cu Rusia, in mintea lor intunecata daca nu te ploconesti in fata vestului esti pro-rus), jignesc tara si poporul din care fac parte (asta in cazul in care or fi romani, desi eu de multe ori ma indoiesc in aceasta privinta)…trebuie sa le vorbesti pe limba lor …

  • Am inteles, dar dacă cineva vorbește urât sau jignește, va fi eliminat. Așa că nu trebuie să vă faceți griji. Cine nu participa civilizat la dialog, va pleca. Nu trebuie să ne facem singuri dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...