miercuri, octombrie 9, 2024
ACTUALITATEEpiscopul Ignatie al Hușilor le atrage atenția călugărilor că stau prea mult...

Episcopul Ignatie al Hușilor le atrage atenția călugărilor că stau prea mult pe rețelele de socializare

Episcopul Ignatie al Hușilor le-a atras atenția monahilor și monahiilor prezenți la Sinaxa anuală că unii dintre ei se folosesc excesiv de rețelele de socializare și petrec prea mult timp în mediul online, în detrimentul activităților duhovnicești reale.

„Eu cred că viaţa noastră duhovnicească în mănăstiri a mai sărăcit, şi pentru faptul că nu avem drept centru al ei Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Sigur că şi celelalte – activităţile administrative, edilitare, munca – toate fac parte din viaţa călugărului, a celui care şi-a dăruit viaţa lui Hristos. Dar, dacă acestea nu sunt amprentate, subordonate, în sensul tare al cuvântului, Liturghiei şi duhului de la Liturghie, ne bucurăm de ceea ce vedem, de activităţile gospodăreşti, dar nu sunt îndeajuns pentru viaţa mănăstirească.

Căutaţi, pe cât vă stă în putinţă, să găsiţi aceste spaţii de libertate în Hristos şi să aduceţi cât mai puţin – total nu ştiu cât e posibil, că suntem şi noi oameni – duhul lumii, de care nu trebuie să fugim, ci pe care trebuie să o transfigurăm, să o schimbăm prin viaţa noastră. Am văzut că acum este un trend – foarte mulţi călugări au cont pe TikTok sau pe Facebook, şi citesc pomelnice, acatiste, dau sfaturi – pierd foarte mult timp. Eu nu-i pot înţelege, cum poţi să stai toată ziua pe o reţea de socializare, când ar trebui să te concentrezi pe altceva – pe Liturghie, pe slujbă, pe întărirea comuniunii cu fratele tău din mănăstire, iar nu să pierzi vremea pe reţelele de socializare”, a spus episcopul Huşilor, citat de Agerpres.

PS Ignatie a amintit despre un sfat al Sfântul Siluan care spunea: „Călugărul să nu citească ziare, foarte multă informaţie din afară, din lume, pentru că aceasta îl împrăştie lăuntric”, reiterând ideea că oamenii trebuie să se deconecteze de la tot ce înseamnă mediu virtual şi să se aplece spre meditaţie şi rugăciune.

„Acum, cercetătorii în domeniul neuroştiinţelor au ajuns la aceeaşi concluzie: omul “bombardat” informaţional nu mai are capacitatea să se regăsească pe sine însuşi. Acesta este şi motivul pentru care atâţia oameni trăiesc o stare de dezintegrare interioară spirituală – creierul nu mai face faţă la solicitările şi la stimulii exteriori.

Oamenii care se confruntă cu situaţii foarte greu de dus din punct de vedere sufletesc, sunt îndemnaţi de oamenii de ştiinţă – nu de duhovnici sau de Sfântul Siluan – să caute spaţii de libertate, în meditaţie şi în rugăciune, unde omul trăieşte cel mai intens libertatea şi decuplarea de la tot ceea ce înseamnă acest “bombardament” informaţional, căruia nu-i mai facem faţă.

Mintea noastră este hipersolicitată şi ajungem în momente în care, pur şi simplu, nu mai facem faţă – într-o exprimare mai colocvială, clacăm -, iar motivul acestei capitulări este unul foarte precis. Sfântul Siluan ştia ce spune, chiar dacă nu avea studiile celor din domeniul neuroştiinţelor. (…) În momentul în care ai un cont pe o reţea de socializare, este clar că lumea este în tine.

Poţi să stai departe de zumzetul oraşelor sau de aglomerările umane, poţi să stai în vârful muntelui – dacă ai acces la informaţii, o lume întreagă este cu tine. Orice pauză de la tehnologie este foarte benefică pentru noi, din punct de vedere spiritual. Este o dependenţă de care nu suntem conştienţi”, a avertizat episcopul Ignatie al Huşilor, citat pe site-ul episcopiei.

În cadrul întâlnirii a avut loc şi conferinţa intitulată „Comuniunea în viaţa monahală – izvor de putere şi pregustare a Împărăţiei lui Dumnezeu”, susţinută de stareţul Mănăstirii Bucium, părintele arhimandrit Nicodim Petre.

De asemenea a fost organizată o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe marginea temei abordate şi au avut loc dezbateri privind problemele cu caracter administrativ, liturgic şi duhovnicesc, din cadrul aşezămintelor monahale din Episcopia Huşilor.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Foarte corect! Mă dezamăgește de fiecare dată când văd cum călugării au cont de fb. Și chilieatonita mi se pare o deturnare de la scopurile monahismului. Sa fie lăsate mirenilor îndatoririle acestea.

  2. nu e chiar asa:
    Daniil Sihastru auzise de turci si de tatari,de leshi si alte semintzii pagane
    si a dat multe dezlegari….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE