duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEEntitatea sârbă din Bosnia anunță că va propune un plan de separare...

Entitatea sârbă din Bosnia anunță că va propune un plan de separare față de Sarajevo, pe cale amiabilă, până la finalul lunii iunie

Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia Herțegovina, a declarat că va propune un plan de separare, pe cale amiabilă, de cealaltă componentă a țării, Federația Croato-Musulmană, până la finalul lunii iunie.

Dodik a amintit că guvernul Republicii Srpska a luat decizia de a numi un grup de lucru pentru a redacta acest tratat de dezasociere, conform Constituției Bosniei Herțegovina și a Acordului de pace de la Dayton.

„Este parte a continuității obligațiilor și am spus în termen de 30 de zile o vom face și o vom face”, a spus Dodik, acum trei zile, conform agenției Tanjug. De asemenea, șeful sârbilor bosniaci a adăugat că va realiza și o analiză a prăbușirii termenilor prevăzuți în Tratatul de Pace de la Dayton, din care au mai rămas „doar segmente”.

„Sunt multe lucruri neconstituționale în această țară și vom spune că nu putem rămâne în comunitatea unde am venit cu teritoriul, jurisdicția și independența noastră. Avem dreptul la asta, indiferent de ce inventează americanii și cred că noi ne temem. Nu sunt adversar inofensiv, știu cum să facă treburile, dar asta nu înseamnă că au dreptate”, a subliniat Dodik.

El a precizat că entitatea pe care o conduce a intrat în componența Bosniei ca stat independent și este singura, alături de federația croato-musulmană, să modifice termenii Acordului de la Dayton. În acest sens, este nevoie de o înțelegere între Srpska și Federația croato-musulmană pentru a se uni sau disocia, a adăugat Dodik.

Bosnia Herțegovina este un stat creat pe baza acordului de pace de la Dayton, care a pus capăt războiului din fosta Republică Socialistă a Bosniei, care fusese componentă a Republicii Federale a Iugoslaviei.

Conform acordului din 1995, noua Bosnie urma să fie împărțită între Republica Srpska (foto cu roșu) și Federația Croato-Musulmană. Noul stat are un caracter federal, fiind practic o mini-Iugoslavie a zilelor noastre. Singura diferență este că Bosnia este condusă de un reprezentant special al Marilor Puteri, care poate trece peste toate deciziile Președinției colective a țării. În Bosnia există o forță armată multinațională de menținere a păcii.

Republica Srpska susține, de mai mulți ani, că are dreptul de a-și declara independența față de Bosnia, motivând că autoritățile federale bosniace au încălcat prevederile acordului de la Dayton.

Serbia susține cauza lui Dodik, fiind acuzată că ar face jocurile Rusiei. În schimb, partea sârbă acuză Occidentul că încearcă să ucidă statutul obținut de Srpska prin acordurile de la Dayton.

Acordurile de la Dayton sunt garantate de Marile Puteri, inclusiv Rusia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Sârbii trebuie să scape de pseudo statul bosniac.

    să se spele americanii pe cap cu el.

    Sârbii trebuie să se unească intr-o Serbie puternică.

    Apoi va trebui ruptă bucata din Kosovo unde există sârbi. Kosovo e falimentar și trăiește din bani UE.

    In final Montenegro s-ar putea adăuga căci si ei sunt sârbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE