Un băiat de 17 ani, din judeţul Iaşi, a murit sub privirile îngrozite ale colegilor, la câteva ore după ce a consumat băuturi energizante. Adolescentul se afla la o şcoală de vară, unde a suferit un infarct. Eforturile depuse de unul dintre studenţi şi de medici pentru a-l resuscita au fost inutile. După o primă investigaţie, medicii spun că energizantul a fost fatal în combinaţie cu tutunul inhalat de tânăr aflat într-o tabără organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) pentru elevii care doresc să descopere cum arată viaţa de student. Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus, iar ziua participa la cursurile organizate la Facultatea de Geografie.
Tragedia a avut loc într-una una din camerele de cămin de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În timpul nopţii, Yannis Narcis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ. Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls. Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi au anunţat că a fost deschisă o anchetă în acest caz, dar că pe corpul tânărului nu au fost găsite urme de violenţă.
„Un apel prin 112 ne-a anunţat de un tânăr de 17 ani aflat într-o tabără de vară în Iaşi, într-un cămin studenţesc, devenit inconştient. A fost acolo echipajul ATI SMURD, a găsit tânărul în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare începute de un student. S-a continuat resuscitarea avansată, dar din păcate, în ciuda eforturilor depuse timp de o oră de a resuscita acest tânăr nu s-a obţinut reîntoarcerea circulaţiei spontane. S-a declarat decesul, a fost anunţată poliţia şi cazul va fi evaluat post-mortem de către Institutul de Medicină Legală. Din anamneză s-a evidenţiat faptul că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ 4 doze, şi fumase în noaptea respectivă 2 pachete de ţigări. Cauzele morţii vor fi stabilite de către Medicina Legală”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Băuturile energizante consumate în număr mare împreună cu alcoolul sau alte substanțe, precum nicotina, pot fi foarte periculoase. „Băuturile energizante sunt folosite pe scară largă dar în anumite cantităţi, însă la anumite persoane, în anumite combinaţie cu anumite medicamente, alcool sau consumul de nicotină, pot genera ischemie miocardică, ischemie cerebrală şi tulburări de ritm cardiovascular care pot sta la baza unui stop cardiorespirator care în unele cazuri poate fi ireversibil”, a spus dr Cimpoeșu.
„Elevii aveau supraveghetori în permanenţă”
La UAIC sunt 450 de elevi de liceu din mai multe judeţe care participă la cele 12 şcoli de vară. Aceste şcoli de vară au ca obiectiv încurajarea tinerilor de liceu să finalizeze studiile şi să îşi stabilească parcursul universitar. Prima şcoală de vară a început pe data de 3 iulie, la Facultatea de Geografie şi Geologie.
„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat dar, din punctul nostru de vedere, elevii aveau supraveghetori în permanenţă, de la director de şcoală, la supraveghetori şi îndrumător. Este absolut regretabil ca, la 17 ani, unui copil cu viitorul în devenire, un astfel de eveniment să îi curme destinul”, a declarat Evenimentul de Iaşi rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof.univ.dr Tudorel Toader.
Medic: „Aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi letale”
„Din informaţiile apărute până acum înţeleg că tânărul a consumat mai multe băuturi energizante şi ar fi fumat şi două pachete de ţigări peste noapte. Mai multe studii efectuate ne arată că nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinaţie bună. Ambele tahicardizează, mai exact cresc frecvenţa cardiacă. Aduc un risc major de tulburări de ritm cardiac şi pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistică de ritm. Da, este plauzibil să luăm în considerare faptul că această combinaţie ar fi putut declanşa stopul cardiac”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi.
Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste băuturi energizante și despre măsurile care ar trebui să fie luate pentru ca populația să știe despre problemele pe care ele le pot cauza. „Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cafeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte tipuri de substanțe prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a declarat pentru Evenimentul de Iaşi dr. Tudor Ciuhodaru.
Într-un articol publicat recent de R3Media, atrăgeam atenţia asupra consumului de substanţe periculoase la copii cu vârste din ce în ce mai fragede care sunt duși de părinți la Psihiatrie în număr din ce în ce mai mare.
Nu si’a pus nimeni problema daca era vaccinat anticovrig?
Eu zic sa mergi pe inActive News.
Acolo e toata trupa care pune orice deces pe seama vaccinului, chiar si la cei nevaccinati.
-trebuie “studiu comparativ”,
asa e shtiintzific.