vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEEmmanuel Macron nu a citit revista presei: Președintele Franței vorbește despre „curajul...

Emmanuel Macron nu a citit revista presei: Președintele Franței vorbește despre „curajul de a face pace” în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit la Roma în fața a sute de oficiali politici și religioși despre pacea în Ucraina. „O pace este posibilă” când ucrainenii o „vor decide”, a declarat duminică, 23 octombrie, Emmanuel Macron la deschiderea unui summit pentru pace la Roma, organizat de comunitatea italiană Sant’Egidio.

„La un moment dat, în funcţie de evoluţia lucrurilor şi când poporul ucrainean şi liderii săi o vor fi decis, pacea se va construi cu celălalt, care este duşmanul astăzi, la masă”, relatează Le Figaro preluat de Rador.

Susţinând diplomatic şi militar Ucraina, şeful statului francez îşi asumă de la începutul conflictului ucrainean, în februarie, să continue să vorbească cu omologul lui rus, Vladimir Putin, spre deosebire de alţi lideri occidentali şi în special de preşedintele american, Joe Biden.

Vineri la Bruxelles, el a pledat din nou pentru ca Kievul şi Moscova să revină “la masă” atunci când acest lucru va fi acceptabil pentru preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dar şi „cât mai curând posibil”.

Această poziţie a fost uneori criticată şi Emmanuel Macron a profitat de discursul său de duminică pentru a o justifica în faţa sutelor de oficiali politici şi religioşi din lumea întreagă reuniţi la acest forum de trei zile.

„Curajul de a vrea pace”

„Să vorbeşti despre pace şi să ceri pace astăzi poate avea ceva insuportabil pentru cei şi cele care se luptă pentru libertatea lor şi le poate da sentimentul că sunt trădaţi într-un fel”, a recunoscut preşedintele francez. Dar el a repetat că trebuie să ai „curajul” de „a dori pace”, chiar dacă „să-ţi imaginezi pacea în timp de război” este „cel mai de neconceput lucru„. El a estimat totuşi că pacea nu trebuie să fie „capturată de puterea rusă”, nici să fie „consacrarea legii celui mai puternic”, „nici încetarea focului, care ar consacra o stare de fapt”.

Într-o pledoarie pentru „universalism”, Emmanuel Macron, care s-a prezentat ca „preşedintele unei Republici laice care are o istorie uneori complexă cu religiile”, le-a cerut acestora din urmă să „reziste”. „Această datorie de rezistenţă a religiilor” este „cea care constă în a apăra demnitatea fiecăruia”, a nu ceda niciodată în vreun fel impulsului de puritate pe care unii ar vrea să o invoce”, a afirmat el.

Reamintim că atunci când ministrul –acum demisionar – al apărării din România a vorbit despre „pacea din Ucraina”, a fost criticat de președintele Klaus Iohannis. Comandantul suprem al Armatei Române i-a reproșat lui Vasile Dîncu faptul că nu cunoaște „poziția oficială” a României și a Uniunii Europene pe subiect și i-a atras atenția că „nu citește revista presei”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE